reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Hmmm w sumie w poprzedniej ciąży ja też wiele razy zgłaszałam w szpitalu ze mam twardy brzuch i zawsze miałam wrażenie ze lekarze jakby tego nie słyszeli...ale może właśnie dlatego ze to nic nadzwyczajnego? Chociaż mi się akurat szyjka wtedy skracała....a mogę dopytać jakie badania będziesz mieć w szpitalu?
Miałam podejrzenie wady serca córki, wykluczone już przez 3 lekarzy prywatnie ale i tak kazali iść do szpitala bo tam "lepszy sprzęt" i dla świętego spokoju. Przy okazji powiem o twardnieniach brzucha i poproszę o zbadanie blizny po CC, bo jeszcze nikt tego nie robił w tej ciąży.

reklama
Hmmm w sumie w poprzedniej ciąży ja też wiele razy zgłaszałam w szpitalu ze mam twardy brzuch i zawsze miałam wrażenie ze lekarze jakby tego nie słyszeli...ale może właśnie dlatego ze to nic nadzwyczajnego? Chociaż mi się akurat szyjka wtedy skracała....a mogę dopytać jakie badania będziesz mieć w szpitalu?
A dzieci w brzuchu są u Was bardzo ruchliwe i jestescie szczupłe?

Macica koło 20 tygodnia ciąży powinna zacząć mieć skurcze braxtona-hixa, czy jak to się pisze. Ale jak to odróżnić od tego co jest właściwe dla ciąży a co nie, to zielonego pojęcia nie mam. Za skracanie szyjki odpowiadają nie tylko skurcze, ale i bakterie, infekcje układu moczowego, a nawet ponoć mogą kłopoty z tarczycą je wywołać.
Mnie ostatnio bardzo silne skurcze łapały. Usłyszałam, że mam sobie nie żałować magnezu w takiej sytuacji.

Miałam podejrzenie wady serca córki, wykluczone już przez 3 lekarzy prywatnie ale i tak kazali iść do szpitala bo tam "lepszy sprzęt" i dla świętego spokoju. Przy okazji powiem o twardnieniach brzucha i poproszę o zbadanie blizny po CC, bo jeszcze nikt tego nie robił w tej ciąży.
W takim razie życzę Ci aby wadę wykluczono po raz 4.✊ A magnez biorę bo kiedyś po prostu wspominałam lekarzowi ze brzuch mnie pobolewa. Chociaż ja mam problem z jelitami, wzdęciami, zaparciami i na pewno często boli mnie przez to brzuch (przed ciążą było to samo). Niestety czasem nie potrafię odróżnić kiedy boli "ciąża" a kiedy "jelita". Ale co to twardnien, nie mam wątpliwości.

A dzieci w brzuchu są u Was bardzo ruchliwe i jestescie szczupłe?
W pierwszej ciąży ważyłam 56 kg idac do porodu, obecnie (29 TC) ważę 66 ☹️☹️☹️ więc szczupła siebie zostawiłam jakieś 10 kg temu. Do tej pory mała w brzuchu nie była.jakos bardzo ruchliwa ale jak się ruszała to konkretnie. Od ostatniej wizyty mała jest ułożona glowkowo (wczesniej było poprzecznie) i ruchy są jakby delikatniejsze, czuje je niżej, w pachwinach....mam nadzieję ze mała nie będzie się za bardzo ta gloweczka pchać w dół

.
Macica koło 20 tygodnia ciąży powinna zacząć mieć skurcze braxtona-hixa, czy jak to się pisze. Ale jak to odróżnić od tego co jest właściwe dla ciąży a co nie, to zielonego pojęcia nie mam. Za skracanie szyjki odpowiadają nie tylko skurcze, ale i bakterie, infekcje układu moczowego, a nawet ponoć mogą kłopoty z tarczycą je wywołać.
Mnie ostatnio bardzo silne skurcze łapały. Usłyszałam, że mam sobie nie żałować magnezu w takiej sytuacji.
No właśnie te infekcje mnie trochę martwia. Robicie dziewczyny jakieś badania w tym kierunku ? U mnie lekarz tylko raz na jakiś czas zleca wykonanie zwykłego badania moczu .

reklama
Powinno się robić raz na miesiąc badania ogólne moczu.
Ale można dla wszelkiego bezpieczeństwa też sobie raz na jakiś czas zrobić posiew moczu, bo nie wszystko wyjdzie na badaniu ogólnym moczu.

Do góry