reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
Dziewczyny bylam dzis na połówkowych z dzidzia wszytsko ok. Ale z moją szyjka nie skróciła się z 32mm do 19mm w miesiąc czasu w przyszłym tygidniu mam mieć założony passer mam przpeisna luteine bardzo się stresuje 20+4 😪 bardzo się boję ze nie utrzymam tej ciazy leze plackiem

Hej, mam do Was pytanie. Jestem aktualnie w 14 TC. W tym tygodniu byłam na usg i powiedziano mi, że moja szyjka ma 20mm. Wydaje mi się, że jest bardzo krótka. Pani doktor jedyne co to zleciła oszczędny tryb życia. Luteinę przyjmuję od samego początku ze względu na bardzo niski progesteron. Czy powinna już interweniować typu szew lub pessar? Czy to zakłada się później i dlatego Pani doktor chce poczekać? Powinnam naciskać na coś? Dodam, że miałam poronienie ale bardzo wcześnie, prawdopodobnie z powodu progesteronu. Na tym etapie jestem pierwszy raz i bardzo mnie wszystko stresuje. Staram się dużo leżeć, wstaje do WC i na posiłki. Martwię się, że Pani doktor nic dodatkowego nie zleciła...
Hej! Generalnie 14.-16. tydzień to najlepszy czas na założenie szwu profilaktycznie, jeżeli jest podejrzenie, że szyjka będzie się skracać dalej i jest niewydolna. Zawsze to lepsze niż szycie w trybie awaryjnym w 20 którymś tygodniu, bo dziecko większe, więc i większe ryzyko podczas zabiegu. Szyjka 2 cm w 14. tygodniu teoretycznie kwalifikuje się już do jakiegoś działania (szew, pesar), a przynajmniej do obserwacji i częstych wizyt. Kiedy lekarka kazała ci przyjść?

Dziewczyny bylam dzis na połówkowych z dzidzia wszytsko ok. Ale z moją szyjka nie skróciła się z 32mm do 19mm w miesiąc czasu w przyszłym tygidniu mam mieć założony passer mam przpeisna luteine bardzo się stresuje 20+4 😪 bardzo się boję ze nie utrzymam tej ciazy leze plackiem
Hej! Leżenie teraz to najlepsze co możesz zrobić, no i czekanie na pesar. 19 mm to jeszcze nie koniec świata, dziewczyny ze znacznie gorszymi szyjkami dawały radę donosić/doleżeć do końca. Luteina też jest dobrym pomysłem. Wzmacnia szyjkę. Wiem, że to bardzo trudne, ale postaraj się jak najmniej się denerwować. Szyjka tego nie lubi. Tydzień zleci szybko i będziesz miała zabezpieczenie. Głowa do góry!

Natla.. to nie chodzi o to ze masz szukac innego lekarza w weekend, spokojnie. Bedzie poniedzialek, trzeba bedzie podzwonic po lekarzach kto jest dostępny i to skonsultować. Chyba ze by sie cos zle działo typu plamienia bol brzucha, cos niepokojącego to zglaszasz sie na izbe przyjęć.

Hej! Leżenie teraz to najlepsze co możesz zrobić, no i czekanie na pesar. 19 mm to jeszcze nie koniec świata, dziewczyny ze znacznie gorszymi szyjkami dawały radę donosić/doleżeć do końca. Luteina też jest dobrym pomysłem. Wzmacnia szyjkę. Wiem, że to bardzo trudne, ale postaraj się jak najmniej się denerwować. Szyjka tego nie lubi. Tydzień zleci szybko i będziesz miała zabezpieczenie. Głowa do góry!
Dziękuję tak będę leżeć plackiem do założenia passera i potem też tak się wystraszyłam. A dziewczyny leżeć plackiem na boku na plecach jak najlepiej

Według mnie najlepiej po prostu wypoczywać. Ja nawet w szpitalu nie leżałam plackiem...ale kazdy podejmuje wybory jakie uwaza za sluszne 🙂

Tez bym sie skonsultowała z innym lekarzem, ja w 20tc z szyjka 24 mm trafiłam do szpitala w trybie pilnym

Według mnie najlepiej po prostu wypoczywać. Ja nawet w szpitalu nie leżałam plackiem...ale kazdy podejmuje wybory jakie uwaza za sluszne 🙂
A co to znaczy lejkowate ujście otwarte? Będę leżeć plackiem schodzić na jedzenie i do toalety. Powiem wam dziewczyny 1 ciąża czułam się bardzo dobrze wszytsko robilam do wcziraj a tetaz boje się żeby dotrwać do końca

reklama
Do konca nie wiem ale ja tez mam lejkowate i po prostu blony plodowe lekko wpuklaja sie.. ja to samo, pierwsza ciąża bezproblemowa a teraz w drugiej drżałam o każdy dzień.
Ja obecnie prawie skonczony 32tc i juz jestem spokojna...co prawda szyjka miekka ale sie nie skraca i pessar wszystko trzyma, dziecko2kg 🙂

Do góry