reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Dziewczyny mam pytanie. Może któraś z Was miała podobnie. Jestem po założeniu pessara od 2 tygodni. W środę byłam u lekarza i pessar trzyma. Ale od wczoraj mam okropne bóle więzadeł. Nie mogę się obrócić na łóżku, trudno mi wstać i zrobić krok. Jak już wstanę to twardnieje mi brzuch na dole i ciągnie do dołu. Oczywiście jutro jadę do lekarza, znowu na kontrolę, bo się wystraszyłam. Może miałyście podobnie?
Nie wiem jak tam pessar, ale tak się objawia kolka nerkowa. Sprawdź sobie w google

reklama
Jeju dziewczyny, piszecie, że macie JUŻ 30 lat... A co ja mam powiedzieć 😱 Trzy lata temu, gdy zaszlam w ciążę, mialam lat 40. Ciąża od 29 tyg zagrożona, z powodu krótkiej szyjki, ale dolezalam do 37 + 5 💪 Synek zdrowy, piękny, największa gadula i prawdziwy showman - po tatusiu. Gdy dziecko kończyło roczek, byłam już w kolejnej ciąży, którą niestety poronilam w 15 tygodniu - szyjka poleciała... To był pazdziernik 2019. Lekarz kazał trzy miesiące bardzo uważać po tak poznym poronieniu. W styczniu 2020, gdy tylko przestalismy az tak bardzo uwazac, od razu zaszlam 😬 Ciąża jednak się kiepsko rozwijala, co czułam, 19 marca poczulam się jak na okres, na usg - ciąża bez cech rozwijania się, zatrzymana kilka tygodni temu. Wieczorem poronienie. No i po tym poronieniu tez od razu zaszłam 😬 43 lata na karku, ciaza za ciążą 🥶 Nieplanowane wszystko, bez specjalnych staran, znikoma ilosc seksu 🤨 Właśnie mija 28 tydzień. Z poluzowanym szwem i krótką szyjka, ale jakos idzie. Nie piszcie wiecej o wieku i o przerwach miedzy ciazami 😁🙈
No u mnie gra rolę, ale to problemy hormonalne od 18 roku życia☹️ Dajesz mi nadzieję kochana🥰

Tak sie zastanawiam czy sprawdzić to w poniedziałek czy juz sobie odpuścić... We wtorek miala 1.9 i byla miekka, a dzis.35+1. Co w szpitalu moga mi coś podać jeszcze na podtrzymanie? Biore luteine nospe magnez.
Odpusc na takim etapie juz Ci nic nie podadza ani nie zrobia a kazda dodatkowa ingerencja w szyjke tez nie jest wskazana, a szyjka 1.9 na tym etapie wcale nie jest krotka przeciez! A klucia w pochwie to tez ponoc normalne sa i wcale nie musza cos oznaczac ;) moj lekarz wgl w 35 tckazal luteine odstawic takze juz naprawde jestes daleko!

No moj maz teraz mowi ze bedziemy 3 gumki zakladac bo kolejnej takiej ciazy on nie zniesie a jakby wyszla wpadka to on sie wyprowadza :D a tak serio to ciesze sie ze to moja druga ciaza i ostatnia bo juz nie chciałabym przechodzic przsz ten koszmar drugi raz-dla mnie ta ciaza to niestety samy stresy i koszmar (a i tak nie mam tak zle, bo szyjke wykryto dopiero w 28tc!!!) Ale i tak w trakcie tej ciazy to chyba z kilka lat sie postarzalam a to ze z mezem jeszcze sie nie rozwiedliśmy to chyba jakis cud-bo od ponad 2 mies caly dom i dziecko na nim, bardzo ciężki okres...

Mój również mówi że jak urodzę to on mnie będzie trzymał z daleka bym przypadkiem znowu w ciąży nie była 😁 Zdecydowanie stwierdzam że u mnie to taki czas próby, dobrze, że jesteśmy małżeństwem, bo inaczej to by mi uciekł😁 Miej babę co szybko popada w płacz, obraza się, nie gotuje obiadu, mało sprząta, a do tego żadnego pożytku w łóżku 😁

Mój również mówi że jak urodzę to on mnie będzie trzymał z daleka bym przypadkiem znowu w ciąży nie była 😁 Zdecydowanie stwierdzam że u mnie to taki czas próby, dobrze, że jesteśmy małżeństwem, bo inaczej to by mi uciekł😁 Miej babę co szybko popada w płacz, obraza się, nie gotuje obiadu, mało sprząta, a do tego żadnego pożytku w łóżku 😁
O to jestem wlasnie ja od 2 miesiecy :) no idealnie to ujelas-i jeszcze marudzi i ciagle cos chce :D

Odpusc na takim etapie juz Ci nic nie podadza ani nie zrobia a kazda dodatkowa ingerencja w szyjke tez nie jest wskazana, a szyjka 1.9 na tym etapie wcale nie jest krotka przeciez! A klucia w pochwie to tez ponoc normalne sa i wcale nie musza cos oznaczac ;) moj lekarz wgl w 35 tckazal luteine odstawic takze juz naprawde jestes daleko!
Właśnie tak samo mi sie wydaje, że jeszcze jezdzic po tych szpitalach teraz to nawet tez niebezpiecznie. Ale jest miękka:( Moj mi kazał odstawić w 36 tyg. Nie wiem czy zdążę:/

A Ty w którym tygodniu jestes? Jaka masz szyjke?

A Ty w którym tygodniu jestes? Jaka masz szyjke?
Ja dzis 37+0 (huurra!!!) A szyjka nie wiem ile, odkad mam pessar dlugosci gin nie sprawdza, za tydz mi zdejmie pessar to wtedy pewnie zobaczy czy juz mam rozwarcie i ile tej szyjki wgl jest jeszcze ale skoro pessar sie trzyma to cos tam jeszcze musi byc ;)

reklama
Właśnie tak samo mi sie wydaje, że jeszcze jezdzic po tych szpitalach teraz to nawet tez niebezpiecznie. Ale jest miękka:( Moj mi kazał odstawić w 36 tyg. Nie wiem czy zdążę:/
Ja w poprzedniej ciąży, w 33 tygodniu zostalam wypisana do domu z miekka szyjka okolo 13-14mm i rozwarciem na 1 cm. Wątpię, by coś ci mieli jeszcze podawać. Tak niewiele ci zostało, a szyjka wcale nie jest taka tragiczna. Lez cierpliwie. Wytrzymasz!

Do góry