reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
Ja miałam podane sterydy w 24tc, dokładnie 3 tygodnie po założeniu szwu. Lekarka mówiła mi, że najlepszy efekt daja po 48h, ale utrzymuje się do dwóch tygodni i generalnie działają w jakimś stopniu do końca. Niemniej jednak za tydzień chce mnie przyjąc do szpitala na 48h i podać drugą dawkę, będzie to 33tc. Według niej podaje się do 34tc. W moim przypadku wszystko zalezy od stanu szyjki - jeśli pozostanie przy tych pełnych 2cm i szew będzie dobrze trzymał - to zrezygnujemy ze sterydów. Natomiast jesli do tego czasu pojawią się częstsze skurcze czy twardnienia to mam ją powiadomić i od razu wypisze mi skierowanie na podanie sterydów, żeby zdążyć przed 34tc.
Mi znów powiedzieli w szpitalu jak ostatnio leżałam w szpitalu że drugiej dawki się nie podaje bo może być szkodliwa. Więc jak zwykle każdy mówi co innego

Mam szew na szyjce i trzymał dobrze we wtorek była wizyta i wszystko Ok a w czwartek na papierze moalam chyba czop sluzowy, w pon wizyta to zobaczymy bo kazali czekac w domu so wizyty jak nie ma boli
Mnie również odszedł czop na około 2 tyg przed porodem. Podobny do Twojego , z jedną większą gruda śluzu dodatkowo. Szew jest wskazaniem do sterydów bo masz niewydolność a ta daje przedwczesny poród.

Tu gdzie leżę, sterydy dają dla ciąż zagrożonych do 34 TC. Jeśli chodzi o dawkę przypominająca dyskwalifikuje ja cukrzyca ciążowa - tak było u mnie.
Ja ostatnio dostałam 2 dawki sterydów dzień po dniu w 33+6 i 34+0. Mój lekarz prowadzący jak mnie kierował do szpitala mówił, że nie wie czy mi dadzą sterydy bo jestem na granicy tygodni, w których się podaje, ale przez moją cukrzyce typu 2 powinni bo w tym przypadku płuca dziecka wolniej się rozwijają (nie są wykształcone w 34 tyg jak to zwykle bywa). Wyszło na to, że mi podali. Cukry po tym miałam wyższe przez 2 dni, ale tylko po kolacji i na czczo (zastrzyki przed kolacją), w dzień cukry w normie.

Ja ostatnio dostałam 2 dawki sterydów dzień po dniu w 33+6 i 34+0. Mój lekarz prowadzący jak mnie kierował do szpitala mówił, że nie wie czy mi dadzą sterydy bo jestem na granicy tygodni, w których się podaje, ale przez moją cukrzyce typu 2 powinni bo w tym przypadku płuca dziecka wolniej się rozwijają (nie są wykształcone w 34 tyg jak to zwykle bywa). Wyszło na to, że mi podali. Cukry po tym miałam wyższe przez 2 dni, ale tylko po kolacji i na czczo (zastrzyki przed kolacją), w dzień cukry w normie.
A ile ma Twoja szyjka?

Dziś 40 min po północy , przyszła moja córka na świat. Dłużej nie dałam rady jej utrzymac- 8,5 miesiąca , 33 tyg bez dnia.
Do rozwarcia na 6 cm trwałam , potem cesarka w trybie pilnym. Jak maszyna skurczowa ruszy to nic nie jest w stanie jej zatrzymać
2300 g, 50 cm, czarne włosy. Oddycha z maską tlenowa i to wszystko.
Gratulacje Kochana !!! Zdrówka i sił Wam życzę, za chwilę na pewno będziecie już w domku 😘

reklama
Do góry