reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

23,5. Mój dr mówił że nie ma w obecnym czasie sztywnych ram czasowych - przed 24 tc podaje się rzadko , bo i dzieci przed 24 są w stanie ciężkim do uratowania a górna kreska to 34 ale niektórzy twierdzą że do 39. Mój jest zwolennikiem pierwszej liczby.
No właśnie dlatego się pytam z ciekawości bo twoja malutka świetnie sobie radzi jak na ten tydzień a ja też właśnie miałam podawane w 25 tygodniu w podobno najlepiej działają przez tydzień 🙂i ile będziecie musiały zostać w szpitalu?

reklama
No właśnie dlatego się pytam z ciekawości bo twoja malutka świetnie sobie radzi jak na ten tydzień a ja też właśnie miałam podawane w 25 tygodniu w podobno najlepiej działają przez tydzień 🙂i ile będziecie musiały zostać w szpitalu?
Być może mniej niż tydzień. Zobaczymy jak się akcja rozwinie. Póki co posiewy ma ujemne ....ale szpital to szpital , o zakażenie nie trudno. Smoczka bierze na krótką - pracują na tym żeby ładnie ssała. 🙂

Ja miałam podane sterydy w 24tc, dokładnie 3 tygodnie po założeniu szwu. Lekarka mówiła mi, że najlepszy efekt daja po 48h, ale utrzymuje się do dwóch tygodni i generalnie działają w jakimś stopniu do końca. Niemniej jednak za tydzień chce mnie przyjąc do szpitala na 48h i podać drugą dawkę, będzie to 33tc. Według niej podaje się do 34tc. W moim przypadku wszystko zalezy od stanu szyjki - jeśli pozostanie przy tych pełnych 2cm i szew będzie dobrze trzymał - to zrezygnujemy ze sterydów. Natomiast jesli do tego czasu pojawią się częstsze skurcze czy twardnienia to mam ją powiadomić i od razu wypisze mi skierowanie na podanie sterydów, żeby zdążyć przed 34tc.

Tu gdzie leżę, sterydy dają dla ciąż zagrożonych do 34 TC. Jeśli chodzi o dawkę przypominająca dyskwalifikuje ja cukrzyca ciążowa - tak było u mnie.

Ja dzisiaj 31 +4 ale troszkę się więcej ruszam zrobię sobie coś jeść przejdę się po domu. A ty leżysz cały czas na jaką długość miałaś pessar?
Ja nie leżę plackiem i wstaję tylko do toalety, bo nigdy takiego nakazu nie miałam, mimo, że moja szyjka była mega krótka, bo 1cm. Obiad sobie muszę podgrzać, czy śniadanie zrobić, bo nie ma kto, czasami wyprasuje ciuchy na siedząco, pozamiatam.Nawet mama kupiła mi taką szufelke do śmieci z rączką, żebym się nie musiała zginąć 😁 ale myślę, że tak min. 80% dnia leżę. 😉

reklama
Do góry