Ale to są sterydy na rozwój płuc prawda? Wg mnie gadanie, że najefektywniejsze działanie jest na ileś przed porodem to takie bredzenie. Jasne, nie jestem lekarzem..ale skoro te sterydy mają stymulować rozwój płuc aby dzieciątko po urodzeniu miało jak największe szanse na samodzielne oddychanie to co..? Po tygodniu od podania jest super, a później co..płuca cofaja się w rozwoju?
ja miałam podane w 26tc i wszystko było i jest w porządku. I przypomnę, że spotkałam się też ze stwierdzeniem - bredzeniem, że skoro dostałam sterydy to teraz na pewno urodze duża wcześniej (na pewno przed 34tc)
I czasami sterydy są lepszym rozwiązaniem i mniej szkodliwe niż nic nie branie - tak miałam w przypadku uciążliwego kaszlu alergicznego - i ginekolog i alergolog stwierdzili, że dużo bardziej zagrażające dla dziecka jest niedotlenienie niż zażycie kilku dawek sterydów..
Tak więc ja dostałam 3 różne rodzaje sterydów - jedne na rozwój płuc, a dwa inne wziewne na kaszel i moje dziecko jest zdrowe.. i dzisiaj konczy pół roku