reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Ja mam wizytę w czwartek i będę prosiła o siekowanie na sreryd
Ja też w środę będę w poradni patologii ciąży i też chcę poprosić o skierowanie.
Nie wiecie może czyli są jakieś sterydy dostępne w tabletkach? Czy tylko zastrzyki? W szpitalu leżeć mi się nie chce, teoretycznie można iść tylko na zastrzyk, tylko wolałabym ograniczyć wychodzenie z domu.

reklama
Pod moim i rodziny naciskiem ratowali. Wazyl 500 g i mial 30cm. Zyl 2 dni. Ja mam tez czasami dosc tego leżenia tym bardziej ze tak leze juz 15 tyg. Ale co tam dziecko najwazniejsze. Po swietach bedzie bezpieczniej wiec wtedy planuje juz
prowadzuc tylko tryb oszczedny. Ja nie mialam pojedynczych boli tylko dlugotrwale ze 2-3 godz po założeniu szwu wiec juz nie raz mialam ochote ejchac na IP. Z nuda jakos sobie radze. Czytam ogladam tv..robię zakupy internetowo. Co do.pomocy duzo pomagaja mi rodzice a dom na glowie męża. Maz tez czesto szykuje mi śniadanie w pojemniki ja tylko jem. Moja mama tez czasami bierze wolne i przychodzi do mnie. Rodzice często przynosza nam obiady bo maz w pracy. Mam 4 latke w domu ale na szczęście jest grzeczna i bezproblemowa i duzo rozumie. Dziadek ja zaprowadza i odbiera z przedszkola. Wiec jakos sobie radzimy z pomoca. Dom sprząta Maz ale czasami widac brak kobiecej reki. Ale stara sie i jest cudownym Mezem i ojcem.
Pod moim i rodziny naciskiem ratowali. Wazyl 500 g i mial 30cm. Zyl 2 dni. Ja mam tez czasami dosc tego leżenia tym bardziej ze tak leze juz 15 tyg. Ale co tam dziecko najwazniejsze. Po swietach bedzie bezpieczniej wiec wtedy planuje juz prowadzuc tylko tryb oszczedny. Ja nie mialam pojedynczych boli tylko dlugotrwale ze 2-3 godz po założeniu szwu wiec juz nie raz mialam ochote ejchac na IP. Z nuda jakos sobie radze. Czytam ogladam tv..robię zakupy internetowo. Co do.pomocy duzo pomagaja mi rodzice a dom na glowie męża. Maz tez czesto szykuje mi śniadanie w pojemniki ja tylko jem. Moja mama tez czasami bierze wolne i przychodzi do mnie. Rodzice często przynosza nam obiady bo maz w pracy. Mam 4 latke w domu ale na szczęście jest grzeczna i bezproblemowa i duzo rozumie. Dziadek ja zaprowadza i odbiera z przedszkola. Wiec jakos sobie radzimy z pomoca. Dom sprząta Maz ale czasami widac brak kobiecej reki. Ale stara sie i jest cudownym Mezem i ojcem.
To tym bardziej mi przykro mój ważył 250 i miał 23 cm także był za mały by go ratować i tak żył dlugo bo 1,5 h , z reguły takie dzuatka odrazu umierają , to cieszę się że masz tyle osób do pomocy ja jestem za granicą to trochę inaczej ,ale na szczęście siostea mieszka 2 min obok i gotuje mi its na święta jedzie do pl to mama do mnie przyjeżdża , rodzice pierwszy raz od 36 lat spedza wigilijne osobno , niestety ja na narzeczonego nie mogę liczyć , gratuluję wyrozumialej córki , to ja już zgłupiałam Ty jesteś w 28 a szew masz od 13 tyg ? Czy 23 ? Chodzi mi o to że leżysz od 15 tyg ? Czy literówka ?

Ja też w środę będę w poradni patologii ciąży i też chcę poprosić o skierowanie.
Nie wiecie może czyli są jakieś sterydy dostępne w tabletkach? Czy tylko zastrzyki? W szpitalu leżeć mi się nie chce, teoretycznie można iść tylko na zastrzyk, tylko wolałabym ograniczyć wychodzenie z domu.
Wiesz co nie wiem jak to jest czy da sie w domu. W szpitalu trzeba bodajże 24h odczekać pomiedzy jedną a drugą serią

@Donata83 leze juz od 15 tygodni (13+6tc) od sierpnia bo wtedy okazało sie ze mam miekka szyjke. A szew mam zalozony od 23+1 tc. A teraz jestem w 28+2 tc. Ja chyba nie bede prosic o steryd. Przetrwalam najgorsze tygodnie wiec juz chyba musi byc dobrze.

Sterydy najczęściej są podawane od 24 do 34 tc. Mi lekarz odsunął w czasie ich podanie bo sytuacja z szyjką wygląda lepiej. Umówiłyśmy się na kontrolę co 1-2 tygodnie i w razie jakiegoś pogorszenia od razu skieruje mnie do szpitala. Podobno potrzeba tam zostać 3 dni.

@Donata83 leze juz od 15 tygodni (13+6tc) od sierpnia bo wtedy okazało sie ze mam miekka szyjke. A szew mam zalozony od 23+1 tc. A teraz jestem w 28+2 tc. Ja chyba nie bede prosic o steryd. Przetrwalam najgorsze tygodnie wiec juz chyba musi byc dobrze.
Teraz rozumie wszystko :) ciekawe jak to jest z tym leżeniem ja jak mi w piątek powiedziała że szyjką się troszkę skróciła 32 miała z 37 , wcześniej było cały czas 37 co wizytę od 12 tyg mierzone , kazała przyjść dodatkowi we wtorek i leżeć do tego czasu jak najwięcej , to tylko 3 dni w sumie było bo SB nd i pn , tak jak w piątek było 32 tak we wtorek po leczeniu 20 , więc dziwne te wszystko ale badała w ten wtorek na innym sprzęcie ,i też palcem badała to powiedziała że twarda , jestees dla mnie dowodem że da się przetrwać , więc bardzo się cieszę bo dodaje to sil

Ale masz jakieś wskazania ,czy tylko w poprzedniej ciąży były ? W którym urodziłaś ?
W poprzedniej ciąży plamienia, krwawienia, zagrożenie porodem przedwczesnym przez skracanie szyjki i to wszystko z niewiadomej przyczyny. Urodziłam w 35 tc syna 3400 g. Teraz tylko mi się szyjka skrocila w miesiąc z 4,66 cm na 2,9 cm. W czwartek pójdę na wizytę bo więcej nie wytrzymam nerwowo i zobaczymy czy leki i oszczędzanie się coś dają.

reklama
W poprzedniej ciąży plamienia, krwawienia, zagrożenie porodem przedwczesnym przez skracanie szyjki i to wszystko z niewiadomej przyczyny. Urodziłam w 35 tc syna 3400 g. Teraz tylko mi się szyjka skrocila w miesiąc z 4,66 cm na 2,9 cm. W czwartek pójdę na wizytę bo więcej nie wytrzymam nerwowo i zobaczymy czy leki i oszczędzanie się coś dają.
Trzymam kciuki by było ok , u mnie widzisz nic nie dało i ogólnie jest dla mnie dziwne że aż. 12 mm się od piątku do wtorku skróciła , będzie dobrze wszystko , nawet jeśli się skróciła to Ci coś założą :)

Do góry