reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Tak, ja mam przed sobą ostatni miesiąc i właściwie mogę rodzic - chociaż w planach jest cesarka przez wąska miednice, bo jestem bardzo bardzo szczupła, a leżę od 2 tygodni- wcześniej szyjka mimo skurczy stała w miejscu, wiec normalnie funkcjonowałam. Jestem bez żadnego dodatkowego zabezpieczenia, jutro wizyta i zobaczymy jak się szyjka miewa. Mam nadzieje, ze w razie czego lekarz założy mi pessar. Mojej bratowej dokładnie w tym okresie ciąży odeszły wody płodowe i urodziła wcześniaczka, mały jest zdrowy, ale bardzo chce uniknąć stresów przez jakie przeszli. Tyle ze ona miała bezobjawowe zakażenie e. Coli i to spowodowało pęknięcie pęcherza płodowego.
A co do twardnien macicy- jestem przykładem, ze nie musza prowadzić do skracania się szyjki- u mnie przez 10 tyg ze skurczami szyjka stała w miejscu, a ciąże zaczynałam z krótka szyjka bo miała tylko 3 cm.
Ty jak kojarzę masz chyba masz cos założone ?

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
No właśnie nie mam nic, w pierwszej ciąży miałam od 19 tyg pessar i dlatego jadę teraz na spr szyjki bo od d wizyty minęło już 2 tyg a później znowu za 2 tyg lekarz stwierdził że trzeba ją teraz częściej spr że względu na pierwszą ciążę, ja też startuje z szyjka 3 cm, ale teraz nie mogę sobie pozwolić na lezenie bo w domu 3 latek i takie codzienne obowiązki chyba mnie nie ominą muszę zrobić obiad bo musi coś jeść ze sprzątaniem to tylko troszkę podgarne po śniadaniu obiedzie i zabawki żeby dało się przejść :D no i zakupy spożywcze narazie robię

reklama
Agatka ja powiedziałam ze zostaje w szpitalu bo do domu z tymi skurczami się nie wybieram i lekarz mnie zostawil jak się okazało szyjka się skrocila w sumie to nie wiem ile bo w szpitalu ciężko sie dowiedzieć. W 16 tyg jak zakładali mi szew to miała 42 mm tak było napisane na wypisie.

Agatka ja powiedziałam ze zostaje w szpitalu bo do domu z tymi skurczami się nie wybieram i lekarz mnie zostawil jak się okazało szyjka się skrocila w sumie to nie wiem ile bo w szpitalu ciężko sie dowiedzieć. W 16 tyg jak zakładali mi szew to miała 42 mm tak było napisane na wypisie.
No to szyjka długa w porównaniu do mnie :/

Wogole u mnie przed tym zabiegiem w szpitalu powiedzieli mi ze szyjka nie nadaje się do szwu bo zamknieta bo coś tam mój twierdzi ze jak najbardziej się nadawała ze względu na to ze popekana i ze każdy bal się jej ruszyć i bądź tu mądra.

Wogole u mnie przed tym zabiegiem w szpitalu powiedzieli mi ze szyjka nie nadaje się do szwu bo zamknieta bo coś tam mój twierdzi ze jak najbardziej się nadawała ze względu na to ze popekana i ze każdy bal się jej ruszyć i bądź tu mądra.
Ojej... Ale tak jest ilu lekarzy tyle opini.. .
Musze zapytać mojego w jakim stanie jest bi nigdy mi nic nie mówił, jak byłam na kontroli po porodzie to powiedział że wszystko ładnie,
A ty w którym już jesteś tyg?

Pytałam przed ciążą czy mogę bez wahania myśleć i dziecku to mi powiedział ze jak najbardziej powinnam a tu teraz takie cyrki :( jutro kończę 23 tydz dopiero jak pomysle ile jeszcze przedemna to mi słabo.

No właśnie nie mam nic, w pierwszej ciąży miałam od 19 tyg pessar i dlatego jadę teraz na spr szyjki bo od d wizyty minęło już 2 tyg a później znowu za 2 tyg lekarz stwierdził że trzeba ją teraz częściej spr że względu na pierwszą ciążę, ja też startuje z szyjka 3 cm, ale teraz nie mogę sobie pozwolić na lezenie bo w domu 3 latek i takie codzienne obowiązki chyba mnie nie ominą muszę zrobić obiad bo musi coś jeść ze sprzątaniem to tylko troszkę podgarne po śniadaniu obiedzie i zabawki żeby dało się przejść :D no i zakupy spożywcze narazie robię

A jak się zakończyła poprzednia ciąża z pessarem ?

Pytałam przed ciążą czy mogę bez wahania myśleć i dziecku to mi powiedział ze jak najbardziej powinnam a tu teraz takie cyrki :( jutro kończę 23 tydz dopiero jak pomysle ile jeszcze przedemna to mi słabo.
No właśnie Jeszce trochę zostało, ale jak trzeba to trzeba leżeć... Ja też pamiętam że już głupia łam, ale powiem wam że nie cały czas lezalam, jeździłam na zakupy do galerii na chwilkę ale zawsze coś kupiłam, wozem wybierałem prowadziła Prawie normalny tryb życia

reklama
A jak się zakończyła poprzednia ciąża z pessarem ?

Dostałam skurczy pod koniec 35 tyg już czułam się pewnie i zaczęłam prac ręcznie ciuszki dla dziecka, na drugi dzien wylądowalam w szpitalu, pamiętam że to był dzień kobiet :/przez 3 dni próbowali zahamować skurcze fenetrol em nie dało rady a ja męczyłam się strasznie, no i urodzilam w równym 36 tyg

Do góry