reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
U mnie te bóle nie występują podczas twardnienia brzuszka. Jak leże i odpoczywam to ok. Jutro wizyta to podpytam lekarza prowadzącego.

Napisane na XT1572 w aplikacji Forum BabyBoom

U mnie tez były niezależne od twardnienia . Moje koleżanki tez maja takie pobolewanie jednak żadnych dodatkowych komplikacji . Pewnie tak moze byc ale gdy sie nie ma innych rzeczy ... podpytaj i napisz [emoji3]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Hej dziewczyny. Ja się melduję lekko wku....na. Skurcze były doac mocne ktore na ktg sie pisaly ale ustawaly....[emoji49][emoji49][emoji49] A ze nic sie nie zmienilo to stwierdzili ze nie beda wywolywac bo to moze bardziej zaszkodzic. Wiec wypuscili mnie wczoraj do domu. Corka niezdecydowana jak tatus. Od dzis intensywnie by ją wypchnąć czyli zakupy i dzwiganie, ogarniamy z mezem piwnice i garaz i co chwila do toalety gora dol po schodach(3 pietro dosc wysokie). Chce isc pieszo po syna ale maz nie pozwala. [emoji49][emoji24] A i na usg w szpitalu wczoraj wyszlo ze mala 3kg....

Agus no i jednak jestes przede mną. [emoji38][emoji8]. Duża dziewczynka i charakterna [emoji8]. Szybkiego powrotu do siebie i zdrowka dla Was obu [emoji1]

f2w3krntoibfzvtv.png

relgx1hpxnktoe3t.png

Cześć dziewczyny:) postaram się wbić w wątek , mam na imię Ola mam 23 lata i to moja pierwsza ciąża . Od 3 tygodni skraca mi się szyjka , jeszcze nie ma tragedii bo ma 2,5 cm ale muszę leżeć i przyjmuje luteine . Brzuch twardnieje około 8-10 razy dziennie :( okropnie się martwię ale jestem dobrej myśli . Idę trochę podczytac wątek żeby zorientowac się w temacie:) pozdrawiam

hchylhb820bsn4sa.png

Cześć Olka :) tutaj większość dziewczyn przechodzi przez skracanie się szyjki a i z jeszcze gorszymi rzeczami dziewczyny się mierzą i na razie w większości szczęśliwie donoszone :) a w którym tygodniu jesteś? Twój lekarz rozważa założenie pessara?

Odebrałam dziś wyniki i krzywa cukrowa ok. W sumie wynik praktycznie taki sam jak w 12 tygodniu.
Jestem też po wizycie. Niestety trochę się zdenerwowałam. Mała ok, waży około 1200 g. Niestety skróciła się szyjką w ciągu 4 tygodnie z 3,3 cm na 2,5 cm. Wcześniej było już także że w ciągu 2 tygodni skróciła się 0,5 cm po czym wydłużyła niecałe 3 mm.
Lekarz uspokaja, mówi że nie jest źle i mam się nie denerwować. Za tydzień na kontrolę szyjki. Mam funkcjonować normalnie.
Ostatnio miałam bardzo aktywny czas, w ogóle nie miałam kiedy polezakowac. Dodatkowo długo i mocno kasłałam. Mogło to wszystko mieć wpływ. Teraz zamierzam więcej poleniuchować.
Mam nadzieję, że za tydzień będzie dłuższa.

Zrobiłam też badanie magnezu i potasu. Okazało się, że pomimo brania 3x2 tabletki asparginu i 2x1 magne b6 magnez jest w dolnej granicy normy, natomiast potas jest wysoki. Zwiększe ilość magnezu i powinno być lepiej i skurcze w łydce może prz staną łapać.

Ok musiał się troszkę wygadać bo się zdenerwowałam. Mąż mówi, że przecież nie ma czym bo lekarz mówił, że jest dobrze. Tylko łatwo mu mówić

Odebrałam dziś wyniki i krzywa cukrowa ok. W sumie wynik praktycznie taki sam jak w 12 tygodniu.
Jestem też po wizycie. Niestety trochę się zdenerwowałam. Mała ok, waży około 1200 g. Niestety skróciła się szyjką w ciągu 4 tygodnie z 3,3 cm na 2,5 cm. Wcześniej było już także że w ciągu 2 tygodni skróciła się 0,5 cm po czym wydłużyła niecałe 3 mm.
Lekarz uspokaja, mówi że nie jest źle i mam się nie denerwować. Za tydzień na kontrolę szyjki. Mam funkcjonować normalnie.
Ostatnio miałam bardzo aktywny czas, w ogóle nie miałam kiedy polezakowac. Dodatkowo długo i mocno kasłałam. Mogło to wszystko mieć wpływ. Teraz zamierzam więcej poleniuchować.
Mam nadzieję, że za tydzień będzie dłuższa.

Zrobiłam też badanie magnezu i potasu. Okazało się, że pomimo brania 3x2 tabletki asparginu i 2x1 magne b6 magnez jest w dolnej granicy normy, natomiast potas jest wysoki. Zwiększe ilość magnezu i powinno być lepiej i skurcze w łydce może prz staną łapać.

Ok musiał się troszkę wygadać bo się zdenerwowałam. Mąż mówi, że przecież nie ma czym bo lekarz mówił, że jest dobrze. Tylko łatwo mu mówić

Ja mam szyjke skrócona 1.5 cm i rozwarcie na 1.5 cm do tego te bóle miałam i tez kaski mi żyć normalnie ... wiec moze na tym etapie to powoli moze postępować ? A pytałaś o te bóle brzucha ?

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Jouliettka jeszcze nie jest źle, może rzeczywiście taki intensywny okres miałaś że to się gdzieś odbiło na szyjce, ale teraz jak z powrotem troszkę odpuścisz i odetchniesz powinno być lepiej :) ja miałam tak przez całą ciążę ze jak była wizyta i było dobrze to odpuszczałam leżenie i na następnej wizycie niestety wszystko wychodziło. Ale leżenie to jest naprawdę najlepsza rzecz dla szyjki :)

Te bóle mogą czasami być. Jeżeli nie da intensywne to ok.
U mnie nie ma rozwarcia także jest ok. Mój lekarz twierdzi, że donosze ciążę

On jest zdania, że leżenie nie pomaga na szyję. Dlatego nie każe leżeć. Chodzi mówił, że ma pacjentkę która tydzień temu miała szyjkę 0.8 mm a dziś ma 0.5 mm. Cały dzień leżała i wstała tylko do WC. To pytam go o to leżenie jak to jest to mi powiedział, że co miał jej powiedzieć skoro tak się stresuję, kazał leżeć żeby była spokojniejsza.
Będę odpoczywała, troszkę polezakuje i zwiększe magnez to może brzuchol będzie się mniej stawiał.

reklama
Ja dzięki leżeniu dzisiaj kończę 32 tydzień chociaż od 10 na szwie z rozwarciem bez szyjki. Siedzenie i chodzenie powoduje nacisk na skracają się szyjke dlatego też leżenie jest zalecane. Przynajmniej u nas

Do góry