reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Papercut ja do mojego LuxMedu mam 5 min na piechotę, trzeba przejść na druga stronę ulicy i przejść dalej ze 3 min, ale podjeżdżam autem pod samo wejście, bo na pewno bym nie doszła. Jeszcze posiedzieć to posiedzę przed gabinetem jak jest klima, ale najgorzej z chodzeniem, no zalamka, jak jakas niepelnosprawna, wiem co czujesz.

reklama
noo z chodzeniem najgorzej dobrze, ze juz w tym tygodniu nigdzie nie musze, niby krew powinnam oddac ale jak oddam w pn wyrobia sie z wynikami a odpoczne przynajmniej.. na prawde jak niepelnosprawna gdyby nie internet i dzieki niemu swiadomosc, ze nie jest sie samemu to bym zwariowala chyba, dobrze, ze jestescie ♡

Dziewczyny a jak u was z hemoglobiną?? Ja mam 19 tydz i po dzisiejszych badaniach mam 10,9 nie najlepiej co zażywacie i czy to pomaga?

ja mam hemoglobine ok, ale znajoma zakupiła żelazek w aptece i dużo żelaza stara się przyjmować z jedzeniem, musisz sprawdzić w necie jakie produkty zawierają go dużo

Asiek ja mam 11,1, ale do tego tez hematokryt sporo poniżej normy (teraz już 33, ale miewalam i 27). Spadło mi to wszystko właśnie kolo 20 TC, bo dziecko wtedy chyba coraz wiecej z nas wysysa i do tej pory nie nadrobilam do normy, a teraz zaczął mi się 32 TC. Biorę 2x Tardyferon-Fol, to żelazo z kwasem foliowym i ponadto witaminę B12. Wcześniej brałam tylko jedna tabletke dziennie, ale ostatnio w szpitalu zwiekszyli mi do dwóch i przynajmniej hematokryt o jeden punkt podskoczyl, ale do normy nadal daleko...

Ja na razie też hemoglobinę i hematokryt mam ok (13,2 i 39,6) ale w pierwszej ciąży jakoś od 32 tygodnia brałam Feroplex - żelazo w płynnej postaci, bardzo dobrze się wchłania! A jeśli chodzi o produkty bogate w żelazo to z pewnością kakao, a więc i czekolada :), czerwone mięso, jajka, podroby w tym wątróbka, suszone owoce, pestki dyni itp. Z pewnością mnóstwo tego znajdziesz w internecie

Jestem w 27 tygodniu ciąży

U mnie hemo teraz super. W sumie źle nie było bo od początku biorę tardyferon wiec nie spadło za bardzo. Najniżej było 11.4 teraz 12.4

eiktkw7i1lgslap3.png

Dziękuję dziewczyny za wsparcie. Spadek był poniżej 90 przez pół minuty. Rano ktg wychodzilo ok, teraz bylo bardzo wysokie.
Przez te emocje twardnieje mi brzuch...a dla Naszych brzuszków wyciszenie jest najlepsze. Każde emocje powodują twardnienia, chociaż bezbolesne. Jestem bardzo wrażliwa i wszystko przeżywam co tutaj się dzieje. Boje się tego co będzie jutro.
wiecie co najgorszy to jest poród wywolywany..widzę jak te kobiety cierpią. Lepiej urodzić samemu bez wywoływania.
Mi teraz stawia się jak tylko chce mi się siusiu.
Papercut chodź jak najmniej jak czujesz bóle

Hope w naszej sytuacji poród wywoływany to jest chyba mało prawdopodobny :) Przy naszej skróconej szyjce druga faza porodu tez jest podobno krótsza i to takie szczęście w nieszczęściu, bo jak słyszałam wiele kobiet cierpi długo w skurczach czekając na skrócenie szyjki i rozwarcie... My przebiegniemy sie pewnie 3 razy po schodach i rozwarcie gotowe.

Ja tez zauważyłam że mi się brzuch napina przy pełnym pęcherzu i przy najmniejszych emocjach. Wystarczy ze mąż wróci z pracy i dla mnie po całym dniu to już jakaś zmiana i zaraz brzuch mi stoi, a po pewnym czasie się uspokaja. Zaczęłam się kontrolować i zauważyłam że jak są te emocje to mam napięte mięśnie i pomaga wzięcie głębokiego wdechu i wydechu - wtedy czuć jaki przed chwila był spiety.

Co do tych wyników krwi to ja dzisiaj postanowiłam jeszcze dieta mocniej zadziałać bo może to moje ogolne osłabienie ma też coś z tym wspólnego...

reklama
Oj Dordaw z tym porodem to różnie bywa! Mi w pierwszej ciąży odeszły wody, 5 minut później zaczęły się regularne skurcze i gdybym nie miała krążka to bym pewnie do szpitala nie dojechała! A moja przyjaciółka: krótko po połowie ciąży miękka szyjka, nakaz oszczędzania - totalnie zlekceważony, każda kolejna wizyta szyjka skrócona, nadal olewka na trzy tygodnie przed terminem szyjka zgładzona i rozwarcie, urodziła trzy dni po terminie z pomocą oksytocyny bo skurcze miała za słabe!

Jestem w 27 tygodniu ciąży

Do góry