reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
MarLuna właśnie ostatnio zastanawiałam się co u Ciebie bo z bliźniaków zniknęłas jakoś...

Widzisz ja jestem juz w 34 tyg i dałam rade. Ty też dasz... trzymam kciuki...

eiktkw7i1lgslap3.png

Asiek biore magnez, luteine 100x2 dopochwowo i no-spe ale nie wycisza mi wszystkich skurczy bawet jak biore 3x dziennie i duzo leze bo to tez wycisza brzuszek

Cześć dziewczyny, czytam Was od dawna ale do tej pory się nie udzielałam - mimo to czułam się przez Was podtrzymywana na duchu :) Marluna twardnienia brzucha zaczęły się u mnie w 16 tygodniu, wcześniej dwa miesiące leżałam plackiem z powodu krwiaka więc miałam pewność że twardnienia nie są wynikiem przemęczenia. Lekarz kazał mi brać magnez, który nic nie pomagał. W 17 i 18 tygodniu dwa razy wylądawałam w szpitalu ale sprowadzało się to tylko do podawania magnezu w kroplowkach, nospy i ewentualnie papaweryny. Od tamtej pory biorę codziennie 8 tabletek magne b6, duphaston i nospę. Twardnienia jak są tak były - najwięcej mam ich w nocy, w dzień nie leżę w ogóle bo od razu brzuch się stawia, nie mogę się też o nic opierać plecami. Przestałam też już liczyć ile razy na dobę brzuch się stawia bo ilości były dosyć dołujace. Teraz kończę 25 tydzień, a moja szyjka ma nadal 4cm mimo że od pobytu w szpitalu jest "trochę miękka", ale zamknięta. Żyję od wizyty do wizyty, chodzę kontrolować sytuację dosyć często żeby psychicznie być chociaż trochę spokojniejsza. Jeden z bardzo dobrych lekarzy powiedział mi że często tak ciążę przechodzą osoby bardzo chude co u mnie się zgadza - zaczynałam ciążę z niedowagą. Stosuję u siebie metodę małych kroków - mój kolejny cel to 28 tydzień :) pozdrawiam Was serdecznie i mam nadzieję że każda z nas będzie się cieszyła swoimi zdrowymi i silnymi malenstwami :)

No to tak jak ja nospa magnez luteina.W poprzednich ciążach brałam fenoterol ale teraz już go nie ma. Ja też staram się bardzo dużo leżeć ale przy 2 dzieci graniczy to z cudem chociaż 3/4 dnia przelerze

Dzieki wielie za pocieszenie i za wskazowki.Dziewczyny co sadzice o buscopanie, brala go ktoras z was?Mi lekarka przepisala 3×1 ale podkreslila ze jak sie da to ma brac tylko jeden, narazie to niewykonalne bo brzuch warjuje od skurczy.

Moj lekarz prowadzacy zalecal buscopan 3x dziennie zamiast nospy, ale poki szyjka trzyma skurcze boje sie go brac, bo jest mocniejszy i boje sie zeby Dzidzius nie mial po nim problemow, mowil o 3 dziennie, a czy 1 moze pomoc to watpie...

Jeszcze jako ciekawostkę Wam napiszę, że wg różnych pomiarów wykonywanych na różnym sprzęcie i przez różnych lekarzy praktycznie w jednym czasie moja szyjka miała od 3,2cm do niby 7cm... dlatego też trzeba się trzymać pomiarów robionych przez jednego lekarza.

reklama
Przekonałam się o tym raz moja szyjka miała 3,5 tydzień temu prawie 3,8 a chodzę do jednego lekarza ale i tak leżę bo się boję

Do góry