reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Serio sterydy działają tylko przez tydzień? Ja myślałam że to już do końca! Ja miałam podane dwie dawki tydzień temu. To samo wlewu z siarczanu magnezu tydzień temu.

Napisane na SM-G800F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Morisek biedna, ja miałam takie chrapanie jak poprzednio leżałam a dzisiaj żadna o dziwo nie chrapala ale i tak przebudzilam się przed 4 i później miałam problem żeby usnac. Tez nie znosze chrapania i na wszelki wypadek miałam całą noc ipoda przy sobie.

U mnie już po obchodzie. Lekarz średnio przyjemny, mówił ze dzisiaj druga dawka sterydów, a na te skurcze co ja mam to on nic nie poradzi, trzeba się z nimi przemeczyc i w poniedziałek pewnie do domu. Nawet magnezu w kroplowce mi nie dają tylko to co w domu biore. Mówi jak wszyscy ze grunt to zacisnąć nogi do 34 tc a później można odetchnąć... wiec Hope i Patuska Wy szczęściary, już tak mało Was dzieli :)

Hope zaciskaj nogi jeszcze chwile i nie daj sie. Mi na Karowej na IP mówili to co napisałaś, że oni podają dopiero jak zacznie się akcja i ze one tak krótko działają, taka filozofia szpitala dlatego jestem w innym, bo normalnie poszłabym na Karowa. Ehh ale w takim razie nie rozumiem dlaczego tak wielu osobom podają je trochę profilaktycznie, jak nawet nie ma akcji. Pewnie znowu co lekarz to opinia...

Ja myślę że mnie tutaj mogliby tez wczoraj odesłać do domu bo lekarka zanim mnie wysłała na to feralne usg mówiła ze wstępnie nie mam wskazań do tych sterydów ale spanikowala z tym omdleniem chyba i dlatego zostałam. Teraz jeszcze jakiś cukier wysoki im wyszedł i będą ponownie badać.

Dziewczyny jeszcze na pocieszenie Wam powiem ze zemna leżą dwie kobitki z szyjka 6 mm. Jedna z bliźniakami i bez żadnego zabezpieczenia i całkiem sporo chodzi i siedzi. Mówi ze ma trochę skurczy ale chyba nie tyle co ja, a jest tu ze względu na coś z sercem a nie z powodu szyjki. Druga tez 6 mm, normalnie chodzi tylko się oszczędza, ma pessar ale nie ma tych nieszczęsnych skurczy. Ona ma chyba jakaś astmę bo ciągle pod tlenem siedzi...

Trochę jestem rozczarowana tym ze nie zamierzają mi ich niczym wyciszac... A jak się zapytałam czy mam tak z nimi do końca ciąży chodzic to mnie zapytał jaki ja mam na to inny pomysł :/ może się podpytam jutro o ten magnez...

Jak leżałam na 4 osobowej sali to miałam korki do uszu :-) teraz mam prywatny pokój i taka cisza. Śpię jak dziecko. Oprócz tego że co 4h mnie budzą na badania ciśnienia :-/

Dzisiaj zapytam o te chodzące nogi. Ja miałam często takie objawy jak juz byłam zmęczona ale od kilku dni to jest jakiś koszmar! Nie jestem w stanie tego opanować!

Dordaw, a będziesz miała szansę zapytać się w Bielańskim jak to jest z tymi sterydami czy rzeczywiście działają 7 dni? Wiesz może w którym tygodniu ciazy są te kobitki? Może to już zaawansowane ciąże i dlatego spacerują. Moja szyjka tydzień temu miała 8 mm. Mi też kazdy ginekolog mówił żeby wytrzymać do 34 tc. Jeszcze tylko tydzień i już będę mogła odetchnąć!

Ten zespół niespokojnych nóg często występuje w ciąży bo o nim czytałam.

Aniolkowa mama to Ci wygodnie:) tylko pewnie czasem smutno samej.

Hope właśnie ja jestem typem mało rozmownym także bardzo mi dobrze tu samej :-) ciągle ktoś do mnie dzwoni, codziennie mam kogoś wizytą do tego internet i gazetki. Dali mi hasło do WiFi także nadrabiam zaległości serialowe także mam naprawdę co robić. Co jakis czas Muszę pospacerować i tak mi szybko dzień mija.
Pytałam o te sterydy i działają na kilka tygodni ale już nie będą mi ich powtarzać

jak jest wifi to na luzaku samemu mozna siedziec, ja tsz malo rozmowna jestem :D

dziwne ze te sterydy po czasie przestaja dzialac

O a aniołkowej jeszcze co innego mówili :D Aniołkowa mamo a kojarzysz może nazwę tych sterydów które dostałaś?

Hope ja się podpytam lekarza, zobaczymy co mi powie tutaj. Obie te dziewczyny są mniej więcej w takim tc jak Ty, jedna 33, a ta z bliźniakami tez coś koło tego bo mówi ze jeszcze kilka dni i będzie też 34. Ale wiadomo ze lepiej dmuchać na zimne i leżeć, one nie mają tylu skurczów...

Dordaw jestem ciekawa co powie lekarz, daj Nam znac. W Internecie za dużo o tym nie ma, jest napisane tylko, że podają zastrzyki do 34 tc.
Dziękuję za infomację :) Będę leżała cały czas, jak się ruszam to później boli mnie brzuszek i wolę tego unikac. Nie mają skurczy, ale ciekawe czy twardnieje im brzuszek. Mi się zawsze wydawało, że mam skurcze a KTG nic nie wykazywało.

Ciesze się, że jestem na tym forum bo zawsze można się czegoś dowiedziec :)

reklama
Dordaw mówią na to corticosteroids to nie wiem czy po prostu taka ogólna nazwa sterydów? Ja zawsze wypytuje co mi podają i sprawdzam w necie czy faktycznie dobrze robią. Mam ograniczone zaufanie :-) ale poki co wszystko co do tej pory robią ma pokrycie w internecie.
Dostałam też taką książkę o przedwczesnych porodach i wcześniach i bardzo ciekawa. W tej książce pisze że dostaje sie 1 dawkę sterydów i po 24godz działają a jeśli nadal jest ryzyko przedwczesnego porodu podają drugą dawkę. Ja miałam dwie dawki w odstępie 12 godzin. A jak jest w Polsce?

Do góry