reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Od dzisiaj chyba podadzą sterydy (coś wpisali na obchodzie). Nie wiem niestety jakie, bo dowiedzieć się czegoś graniczy z cudem. Trochę się boję, ale wierzę że będzie dobrze ❤️
Podaje się jedne tylko w różnych dawkach ;) znaczy nie tyle w różnych dawkach, co są różne sposoby dawkowania, bo dawka jest jedna i ta sama.
Jest jednorazowe podanie, albo na dwa razy co 12-24h.
Sterydy mają zadziałać na płuca dziecka, żeby się rozprężały pęcherzyki.

reklama
Alexis - sterydów się nie bój, one pomogą w razie wcześniejszego rozwiązania lepiej oddychać, ale nie przyspieszą jako tako samego porodu.
Będzie dobrze, przetrwaliśmy okres, gdy nie dawano Wam wielkiej nadziei, 25 tc skończony to oczywiście wciąż bardzo wcześnie, ale też nic się nie zapowiada, żeby się poród szykował :)

Dziś miałam ponownie pobrany gbs. Ciekawe, czy znowu wyjdzie pozytyw. Wczoraj pełno przepowiadaczy miałam i tyle w temacie rodzenia ;)

Podaje się jedne tylko w różnych dawkach ;) znaczy nie tyle w różnych dawkach, co są różne sposoby dawkowania, bo dawka jest jedna i ta sama.
Jest jednorazowe podanie, albo na dwa razy co 12-24h.
Sterydy mają zadziałać na płuca dziecka, żeby się rozprężały pęcherzyki.
U mnie coś mówili 3x8 wiec nie mam pojęcia co oni tam kombinują. Nie wnikałam, bo gadki z tym lekarzem nie ma żadnej 🙈

U mnie coś mówili 3x8 wiec nie mam pojęcia co oni tam kombinują. Nie wnikałam, bo gadki z tym lekarzem nie ma żadnej 🙈
Jesteś w szpitalu i leżysz, więc może wygodniej podac Ci w mniejszych dawkach a więcej :)
Poprzednio miałam 2x co 12h, a teraz mi terapeutka mówiła, że czasami podają nawet tylko jedną dawkę, żeby nie tkwić w szpitalu bez sensu :) ale u mnie póki co zero planów na steryd, a też myślałam, że profilaktycznie podadzą. Czyli szyjka się trzyma na tyle, ze go nie potrzebujemy, co jest sukcesem :D

Witam dziewczyny,
Jestem tu nowa, dowiedziałam się, że mam niewydolność szyjki .. 20t+6 ciąży bliźniaczej. Szyjka ma 18mm :( dostałam luteinę pod język 2 tabletki 3x dziennie plus nospa 3x dziennie. Pani ginekolog pobrała wymaz i jeśli wszystko wyjdzie okej za tydzień ma założyć paser. Bardzo się boje co będzie dalej ..

Witam dziewczyny,
Jestem tu nowa, dowiedziałam się, że mam niewydolność szyjki .. 20t+6 ciąży bliźniaczej. Szyjka ma 18mm :( dostałam luteinę pod język 2 tabletki 3x dziennie plus nospa 3x dziennie. Pani ginekolog pobrała wymaz i jeśli wszystko wyjdzie okej za tydzień ma założyć paser. Bardzo się boje co będzie dalej ..
Do tego czasu wypoczywaj i leż, nie przemęczaj się. Musisz być dobrej myśli, bo nerwy też źle działają na szyjkę i skurcze. Pozytywne myślenie w takich sytuacjach naprawdę dużo daje, chociaż jest ciężko. Najważniejsze, że jest jakiś plan.

Do tego czasu wypoczywaj i leż, nie przemęczaj się. Musisz być dobrej myśli, bo nerwy też źle działają na szyjkę i skurcze. Pozytywne myślenie w takich sytuacjach naprawdę dużo daje, chociaż jest ciężko. Najważniejsze, że jest jakiś plan.
Czy można z taką szyjką dotrwać do bezpiecznego tygodnia? Pani Ginekolog nic mi szczególnego nie powiedziała, jedynie, że w tym momencie jakby coś się stało uznaje się za poronienie, a ja z tych emocji nie zapytałam zupełnie o nic.. jakie mogą być rokowania jakie istnieją przypadki ...

reklama
Czy można z taką szyjką dotrwać do bezpiecznego tygodnia? Pani Ginekolog nic mi szczególnego nie powiedziała, jedynie, że w tym momencie jakby coś się stało uznaje się za poronienie, a ja z tych emocji nie zapytałam zupełnie o nic.. jakie mogą być rokowania jakie istnieją przypadki ...
Jak Ci założą pessar i potem będziesz odpoczywać i keżeć to powinno być ok ;) są tu podobne przypadki, chociaż chyba nie z ciążami bliźniaczymi.
Po 22tc liczy się to już jako poród przedwczesny. Od 28tc są takie realne szanse na to, żeby było dobrze. Jakby była zła sytuacja to by Cię położyli w szpitalu.

Jakby brzuch bolał bardziej, to się zgłoś na IP.

Do góry