Lady Loka
Fanka BB :)
u mnie nie. Bo pappa pokazuje ryzyko ze względu na niewydolność łożyska, a ja mam problemy z szyjką. W tej ciąży ze względu na wywiad miałam ryzyko 1:22, ale od 14 tc mam szew.Dziewczyny strasznie mi przykro czytać Wasze historie. I bardzo Was podziwiam.
A czy test Pappa coś wykazał ? Jakieś ryzyko porodu przedwczesnego?
Ja nie kupuję tego artykułu u mamyginekolog. Nie ma w nim najbardziej aktualnej wiedzy, ona twierdzi, że i szew i pessar są przeżytkiem, od którego się odchodzi, bo nie dają żadnej gwarancji, że terapia progesteronem wystarczy, że leżenie jest fuj. No i nie. Obecna wiedza medyczna jest rozwijana, mój lekarz ciągle jeździ na konferencje mówić o szwach. W takiej sytuacji jak moja, przy obciążonym wywiadzie szew, założony profilaktycznie na długą szyjkę, daje ok. 90% szans na donoszsnie ciąży do terminu, a u mnie szyjka skracała się już w 1 trymestrze. Gdyby nie szew, to już bym była po porodzie.Ja mam termin na początek kwietnia więc podobnie wczoraj czytalam u mamyginekolog że już się odchodzi od leżenia w ciąży i nie ma zbitych dowodów że dzięki temu dziecko rodzimy w terminie. A takie leżenie jak piszecie bez wstawania nawet do toalety to niesie więcej zagrożeń. Ja np jak te dwa dni leżę to czuje ból o wiele bardziej. Odrazu boli mnie podbrzusze i krzyz. Strasznie się boje że jutro pójdę na założenie pessar a on powie że nie ma go już na co założyc
ja musiałam leżeć bez wstawania do toalety bo miałam pęcherz płodowy w drogach rodnych i jakbym wstała, to by wypadł. A wszystko przez to, że lekarze wtedy nie zareagowali na szyjkę 20mm w 20tygodniu. wtedy też czytałam jej artykuły, że ani szew ani pessar nic nie dają, że leżenie nic nie daje, że co najwyżej luteina.
Dlatego teraz znalazłam lekarza, który mi szew założył, bo nie wyobrażam sobie powtórki w imię tego, że ktoś się nie douczył tak jak mamagin. Zresztą tu na forum są najlepsze przykłady na skuteczność profilaktycznych szwów.