reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

No właśnie różnie liczą. W poprzedniej ciazy liczyłam np. od 20+1 do 21+0 że to 21 tc na przód, teraz liczę, że 21 tc jest od 21+0 do 21+6, a od 22+0 dopiero 22 bo chyba tak u mnie tu lekarze liczą.

A orientujecie się, kiedy jest ciąża doboszona ? Niektórzy piszą, że już 37+0, inni, że 38+0. Jak to jest ?
Bo to jest tak, że ten mój 15+1 to jest 16ty tydzień rozpoczęty, piętnasty skończony. Bo pierwszy tydzień ciąży czyli pierwszy tydzień tego cyklu jest liczony jako 0+, potem pierwszy skończony tydzien to 1+ i tak dalej i tak dalej.

Ja lekarza mam zawsze w poniedziałek, to mu podaję konkret, np. 13+2.

Donoszona to 37+6 :)

reklama
Ja dziś u lekarza mówię, że 31+1. Jakoś tak się przyzwyczaiłam mówić. Czyli w sumie 32 się zaczął. A jak mnie ktoś pyta który miesiąc to muszę policzyć, bo normalnie liczę w tygodniach.

Ja wolę operować skończonymi, bo dla lekarzy one mają sens.
A liczycie od OM czy inaczej? Ja mam krótsze cykle i pierwsze prenatalne też wskazywało termin na takie krótsze dni, ale jednak liczę ten wariant od OM.

Ja też od OM, obraz na USG pokazuje starsza ciążę. Termin z OM mam na 21 a z USG na 16. Poronienie mogło mieć wpływ na termin OM.

A liczycie od OM czy inaczej? Ja mam krótsze cykle i pierwsze prenatalne też wskazywało termin na takie krótsze dni, ale jednak liczę ten wariant od OM.
Ja też od OM, obraz na USG pokazuje starsza ciążę. Termin z OM mam na 21 a z USG na 16. Poronienie mogło mieć wpływ na termin OM.
Liczę z OM, cykle miałam 26 dni, ale lekarze i tak zakładają po 28 dniowych.
Jeżeli na prenatalnych wyszło tylko kilka dni różnicy to i tak patrzą na OM. U mnie 6 dni różnicy, ale mały ma takie skoki, bo jak byłam u lekarza z plamieniami na początku, to jednego dnia miał np. 3 dni więcej niż powinien, ale potem się utrzymywał na tym poziomie do kolejnego skoku. W szpitalu mi mówili, że jak jest taka niewielka różnica to się patrzy na termin z OM.

U mnie roznie, jednego dnia nie odczuwam tak głodu, kolejnego ciągle mnie ssie. Ale od kiedy jem na leżąco meczu mnie zgaga. Może nie jakoś bardzo ale czuje....albo to od antybiotyku.
A donoszona to nie jest właśnie 37+0?

Też jakoś tak wolę skończone.
Liczę tydzień później, bo mi się owulacja przesunęła i mam długie cykle 33-34, ale mała chyba podgoniła i tak do OM.

Ja liczę skończone tygodnie. Dziś właśnie mam skończony 30 tc (30+0). Stres nadal ogromny, a dziś jak na złość mega twardy brzuch.
Byliśmy do południa na sesji ciążowej więc chociaż z tym udało mi się zdążyć. Ubrania wszystkie mam wyprane, teraz czekają na prasowanko...
Boje się, że zacznę dużo dużo wcześniej. Marzę dotrwać jeszcze chociaż dwa tyg. Bo wybrany szpital przyjmuje od 32 TC do porodu....

Aha no i we wtorek idę znów na kontrolę do szpitala więc się dowiem jak szyjka i blizna po CC. 🤞

reklama
Do góry