reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

🙈🙈🙈 Posłuchała 😁
Też mówię do mojej małej, że jeszcze minimum tyle i tyle musi posiedzieć w brzuchu, sama też się nastawiam w taki sposób 🙂
Trochę denerwuje mnie fakt, że tak odliczam do każdej wizyty u ginka - wtedy niepotrzebnie się sama czasem nakręcam dodatkowo na jakieś dolegliwości, itp. Ostatnio mówiłam do lekarza, że mam nadzieję, że obejdzie się bez wizyty awaryjnej 😅 Ale w jego karierze zawodowej pewnie zdarzały się takie nazbyt panikujące przypadki, bo przyjął to ze spokojem i uśmiechem na twarzy. Czasem jednak myślę, że ma mnie już dość 😅
Szkoda, że teraz tak nie słucha 🙈🤣
Haha ojj myślę, że miewają dużo bardziej panikujace pacjentki, poza tym jeśli pierwsza ciąża to tymbardziej jest to zrozumiałe :)
A jeszcze jeśli chodzi o odczuwanie skurczy to u mnie jak się pojawiły odczuwalne to był to taki dość silny ścisk brzucha, który trzymał kilka sekund i robiło mi się wtedy cholernie gorąco 😅 I ciągłe parcie na pęcherz..

reklama
Szkoda, że teraz tak nie słucha 🙈🤣
Haha ojj myślę, że miewają dużo bardziej panikujace pacjentki, poza tym jeśli pierwsza ciąża to tymbardziej jest to zrozumiałe :)
A jeszcze jeśli chodzi o odczuwanie skurczy to u mnie jak się pojawiły odczuwalne to był to taki dość silny ścisk brzucha, który trzymał kilka sekund i robiło mi się wtedy cholernie gorąco 😅 I ciągłe parcie na pęcherz..
No właśnie z racji, że to moja pierwsza ciąża to niestety nie wiem co jest normalne, a co nie. Dlatego tak często panikuję. Czasem nawet zdarza mi się płakać przy tej panice, naprawdę. Wiem, że to wpływa na dzidziusia, dlatego od jakiegoś czasu staram się myśleć trochę bardziej pozytywnie i "na chłodno", żeby niunia też była spokojniejsza. Wcześniej to była katastrofa ze mną.
Co do skurczy, itp. - szkoda, że nie ma jednej ustalonej wersji przez naturę 🤪 Ile kobiet byłoby zaraz spokojniejszych.

Dziewczyny strasznie tyje przez to lezenie, do kwietnia kupę czasu a jak w takim tempie będę tyć to ja niewiem na ilu kg skończę...
Czy u Was też z tym jest problem?
Przed leżeniem aktywnie spędzałam czas tyłam 1kg miesięcznie a teraz to jakaś paranoja
Juz sobie jadłospisy zdrowe dla kobiet w ciąży ogarnęłam, ale obiady gotuję tesciowa i nie mogę wybrzydzać,
Dodatkowo mam straszne problemy z jelitami, nie tyle z zaparciami co jelitami u góry i żołądkiem, w nocy mnie bolą dostaje kolek i ciężko mi się przekręcać
Eh od dziś wprowadzam bardzo zdrowa dietę bo potem będzie mi mega ciężko zrzucić, raz juz zrzucałam 30kg po ciąży nie chce powtarzać tego scenariusza :(

Dziewczyny strasznie tyje przez to lezenie, do kwietnia kupę czasu a jak w takim tempie będę tyć to ja niewiem na ilu kg skończę...
Przed leżeniem aktywnie spędzałam czas tyłam 1kg miesięcznie a teraz to jakaś paranoja
Juz sobie jadłospisy zdrowe dla kobiet w ciąży ogarnęłam, ale obiady gotuję tesciowa i nie mogę wybrzydzać,
Dodatkowo mam straszne problemy z jelitami, nie tyle z zaparciami co jelitami u góry i żołądkiem, w nocy mnie bolą dostaje kolek i ciężko mi się przekręcać
Eh od dziś wprowadzam bardzo zdrowa dietę bo potem będzie mi mega ciężko zrzucić, raz juz zrzucałam 30kg po ciąży nie chce powtarzać tego scenariusza :(
Oj w tym temacie Ci niestety nie doradzę bo u mnie od momentu gdy zaczęłam leżeć to każde 3 tygodnie między wizytami przynosiły kolejne 2kg... Teraz 17kg do przodu a jeszcze ze dwa tygodnie przede mną. Ale ja wiem gdzie tkwi mój problem - u mnie to węglowodany - od początku ciąży ciągnie mnie do bułeczek, drożdżówek i słodkości...

Ja narazie nie przytyłam aż tak bardzo dużo ok 6,5 kg , tez leżę od długiego już czasu i mam nadzieje ze nie zacznę jakoś tyć w ogromnym tępie do końca ciąży ale tak jak Ty mam problemy z jelitami i żołądkiem tez dostaje takich kolek ze nie wiem co robić ?? I to zwykle wieczorem i oczywiście gazy , nie wiem jak sobie z tym radzić ? Jak Ty sobie z tym radzisz ? Jakieś herbatki pijesz? Espumisan ?

Oj w tym temacie Ci niestety nie doradzę bo u mnie od momentu gdy zaczęłam leżeć to każde 3 tygodnie między wizytami przynosiły kolejne 2kg... Teraz 17kg do przodu a jeszcze ze dwa tygodnie przede mną. Ale ja wiem gdzie tkwi mój problem - u mnie to węglowodany - od początku ciąży ciągnie mnie do bułeczek, drożdżówek i słodkości...
Ja to chyba od patrzenia na jedzenie tyje 😂😂
No tak buleczki to kiepska sprawa wiem po 1 ciąży jak jadlam drożdżówki, teraz zjadlam moze 2 paczki przez całą ciaze, węglowodanów jem malo, chleb razowy na śniadanie i makaron nieraz razowy :) maki białej unikam
2 tyg to luz 17kg to też dla niektórych wydaje się dużo ale przy moim doświadczeniu 30kg na plus w 1 ciazy 17 to zrzuci się szybko :) po porodzie odejdzie trochę a później to już trzeba czasu, jednym spadnie w miesiąc innym pol roku a innym rok :)
Ale pocieszające lato, spacery, wstaniemy z lozka, mięśnie się rozruszają i zaczniemy spalać szybciej :)
Ja narazie nie przytyłam aż tak bardzo dużo ok 6,5 kg , tez leżę od długiego już czasu i mam nadzieje ze nie zacznę jakoś tyć w ogromnym tępie do końca ciąży ale tak jak Ty mam problemy z jelitami i żołądkiem tez dostaje takich kolek ze nie wiem co robić ?? I to zwykle wieczorem i oczywiście gazy , nie wiem jak sobie z tym radzić ? Jak Ty sobie z tym radzisz ? Jakieś herbatki pijesz? Espumisan ?
Wiesz co mialam czas ze mowie fajnie leze nic nie tyje(tzn nadmiernie) i lux a weszłam w 3trymestr i nagle bam zaczelam tyć :)
Kolki mam jak zjem za dużo węglowodanów, np jak zjem bulke z ziarnami na kolacje, jakiś makaron na obiad, czy też wzdymajace brokuł itp
Teraz zacznę dużo zup jeść,
Jem co 3h to też dużo pomaga, dużo wody, z rana jak boli zoladek to herbata gorzka a jak mam już problem z WC to kawe wypije nieraz :)
Wszystko zależy od tego co zjem ale jak w miarę lekko to i nie meczy ten brzuch a jak coś sobie pozwolę to cierpienie z rana

No właśnie z racji, że to moja pierwsza ciąża to niestety nie wiem co jest normalne, a co nie. Dlatego tak często panikuję. Czasem nawet zdarza mi się płakać przy tej panice, naprawdę. Wiem, że to wpływa na dzidziusia, dlatego od jakiegoś czasu staram się myśleć trochę bardziej pozytywnie i "na chłodno", żeby niunia też była spokojniejsza. Wcześniej to była katastrofa ze mną.
Co do skurczy, itp. - szkoda, że nie ma jednej ustalonej wersji przez naturę 🤪 Ile kobiet byłoby zaraz spokojniejszych.
Doskonale cię rozumiem.. też momentami ryczałam jak szalona 😅 dokładnie..ale myślę, że i tak rozpoznasz ten właściwy skurcz :) moją historią się za bardzo nie sugeruj bo nawet lekarze mnie wzięli za ewenement żeby przy takim rozwarciu nic nie czuć, a położne w drodze na porodowke mi się pytały czy aby na pewno rodzę i po co tam przyszłam bo nie wyglądam na rodzącą🤣
A może po prostu taka twoja uroda.. niektóre nawet aktywne w ciąży kobiety przybierają dużo więcej. Ja lezalam, jadłam duuużo i miałam +13kg.. to chyba po prostu zależy od organizmu :)

Doskonale cię rozumiem.. też momentami ryczałam jak szalona 😅 dokładnie..ale myślę, że i tak rozpoznasz ten właściwy skurcz :) moją historią się za bardzo nie sugeruj bo nawet lekarze mnie wzięli za ewenement żeby przy takim rozwarciu nic nie czuć, a położne w drodze na porodowke mi się pytały czy aby na pewno rodzę i po co tam przyszłam bo nie wyglądam na rodzącą🤣
A może po prostu taka twoja uroda.. niektóre nawet aktywne w ciąży kobiety przybierają dużo więcej. Ja lezalam, jadłam duuużo i miałam +13kg.. to chyba po prostu zależy od organizmu :)
Chyba tak, każdy tak mowi mi tu mam szczupla talię a większe biodra i tak samo moja mama i niestety ale wszystko idzie w pupę i biodra i ciężko z nich schudnac później no ale powoli powoli jakos sie uda
Myslalam ze jak będę się pilnować w tej ciąży to nie przybiore za dużo ale chyba genów nie oszukam 🤷‍♀️

Niestety Ci nie pomogę. Ja przytyłam może 5-6 kg póki co, a jem ile chcę. Nadmiernie odkładająca się woda w organiźmie też może powodować kilka kg więcej podobno 🙂 Ale nie wiem, specjalistą nie jestem.

reklama
Do góry