reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Tak bardzo często się zdarza. Mnie lekarka poleciła żele na bazie kwasu hialuronowego - łagodzi super te podrażnienia. Ja miałam Mucovagi.n.
Przypomniało mi sie ze w ciąży z synem tez mialam ten dyskomfort, martwiłam sie o to ze to infekcja ale po 2 dniach od brania to podejrzewam ze te okruszki luteiny tak na mnie działają :)

Wogole dziewczyny tak dzis sobie myślę, że od 27 tyg sa ogromne szanse na przeżycie wczesniaka, wiadomo ze to nie jest super, fajnie i wogole ale to ze sa szanse nawet 90 procent to juz jest bardzo ale to bardzo dobra wiadomośc.
Ja dosłownie odliczam każdy dzień do następnego tygodnia, cosziennie rano budze się i myślę o tym ze jest juz ten tydzień i ten dzień i tak dzien w dzien cieszę sie z kolejnego dnia
Ale natrętne mysli, ciągle myslenie o tym juz mnie dobijaja

reklama
A poznałaś przyczynę tych twardnien ?
Mysle ze przesadziłam z wysiłkiem, robilam generalne porządki, potem na święta z synem babeczki, pierniczki ozdoby itp, jakieś stroiki do szkoły, sprzątanie, gotowanie i jeszcze urodziny syna w styczniu, myslalam sobie ze ruch mi nie zaszkodzi ale widocznie ruchu bylo az za dużo, prawie nic nie odpoczywałam,
Druga przyczyna zaparcia, moglam nie chodzić tydzień nawet do wc
Trzecia zaparcia = wzdęcia
I zapalenie pęcherza tez mialo pewnie jakis wplyw

Właśnie lekarz mnie skierował do szpitala żeby to wyciszyć i nie skróciło szyjki ... oby taka moja uroda 😊
Widzisz ja nie mam tych twardnien teraz i lezalam plackiem a jednak skrocila sie szyjka 2mm w 2 tyg 🤷‍♀️ tez powiedział ze taka moja uroda, trochę sie zawiodlam liczyłam na to ze moze została w miejscu przy tym jak sie oszczędzałam 🤷‍♀️
Niewiem jak. To. Sie dalej potoczy, za 3 tyg wizyta, skoro nie wstawałam i sie skróciła to jeśli kazal mi sie "krzątać" niewiem czego moge oczekiwać

Dziewczyny, szczególnie te, które mają szew -uprzedzam, to pytanie z kategorii mam za dużo czasu na myślenie i panikuje. Czy jeżeli mam szew a szyjka mimo to mi się skraca, to czy przy ewentualnym dalszym skracaniu szew może przeciąć szyjkę? Czy myślicie, że da się wcześniej wyczuć, że coś takiego się dzieje? Ja nie czuje skracania szyjki, nie czuje też szwu. Zastanawiam się, czy jakby coś zdążę....znacie może takie przypadki?

Oczywiście mówię o no spie 40, nie jakiejś max czy coś

Dzięki za odpowiedz :)
Zastanawiam się jaka jest „bezpieczna dawka”, która można przyjmować. Wczoraj wzięłam dwie tabletki, dziś póki co jest ok (nie zapeszając oczywiście :p). Lekarka sugerowała, żeby brać doraźnie ale zastanawiam się czy nie lepiej bać np jedna tabletkę rano niż czekać aż coś się będzie działo...
A czy przyjmujesz magnez?

reklama
Dziewczyny, szczególnie te, które mają szew -uprzedzam, to pytanie z kategorii mam za dużo czasu na myślenie i panikuje. Czy jeżeli mam szew a szyjka mimo to mi się skraca, to czy przy ewentualnym dalszym skracaniu szew może przeciąć szyjkę? Czy myślicie, że da się wcześniej wyczuć, że coś takiego się dzieje? Ja nie czuje skracania szyjki, nie czuje też szwu. Zastanawiam się, czy jakby coś zdążę....znacie może takie przypadki?

Ja miałam założony szew. Szyjkę może Ci rozerwać tylko przy skurczach. Mi lekarz wciąż powtarzał, że jak zaczną się skurcze to mam lecieć do najbliższego szpitala. A jeżeli tylko Ci się zsunie to możesz tego nie poczuć. Mi jak szyjka skróciła się przed założeniem szwu do 12mm to miałam bardzo bolesne skurcze. A w 30tyg. jak skróciła się około 0,5cm to już nie poczułam. Zazwyczaj dziewczyny nie czują kiedy to się dzieje, dlatego to jest bardziej niepokojące.

Do góry