reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Dziewczyny, wygląda na to, że ja z najniższą ciąża tutaj w naszym gronie. Dzis 20+4 dopiero, a Wy już tak wysoko! 🤷‍♀️
ja trafiłam do szpitala 20+6... Ale ku pokrzepieniu:kolezanka z sali w 16 tc przyszla ze skracajaca sie szyjka 2.0, po 3 tygodniach pobytu i lezenia w pomiarach wyszło 3,5! Szew jej załoza profilaktycznie ze wzgledu na obciazony wywiad, ale daje to nadzieje, ze i w tak wczesnej ciazy moze byc lepiej. Niesamowite sa te szyjki ;)

reklama
Dziewczyny, wygląda na to, że ja z najniższą ciąża tutaj w naszym gronie. Dzis 20+4 dopiero, a Wy już tak wysoko! 🤷‍♀️
ja trafiłam do szpitala 20+6... Ale ku pokrzepieniu:kolezanka z sali w 16 tc przyszla ze skracajaca sie szyjka 2.0, po 3 tygodniach pobytu i lezenia w pomiarach wyszło 3,5! Szew jej załoza profilaktycznie ze wzgledu na obciazony wywiad, ale daje to nadzieje, ze i w tak wczesnej ciazy moze byc lepiej. Niesamowite sa te szyjki ;)

Hej, nie mam pojecia, ale z roznymi podejsciami tez sie spotkalam. W szpitalu, w ktorym zalozono mi szew, nie zrobiono np. badan na czystosc pochwy, tylko posiew z szyjki i moczu. Teraz leze w innym szpitalu i tutaj juz na izbie polozniczej pobrano wymazy na posiewy z szyjki, na czystosc pochwy i odbytu, bo podejrzewaja jakas infekcje. Teraz czekam na wyniki. W pierwszym szpitalu zalecono oszczedzajacy tryb zycia, ale bez ciaglego lezenia - tutaj bezwzgledne lezenie i to w szpitalu. Lekarka przed chwilą przekazala mi, ze robia wszystko, by dotrwac do 28tc i jesli sie uda to dostane kolejna dawke sterydow i cezurą bedzie 32tc itd. A pojawiły sie skurcze u ciebie, ze dostalas te kroplowki? U mnie wszystko bezobjawowo, tzn. nie czulam i nie czuje skurczy, ale na drugi dzien po zalozeniu szwu odpadł mi czop sluzowy. I mimo to dwa dni pozniej mnie wypisano, bo nie miałam zadnych dolegliwosci.. To skracanie szyjki wciz pozostaje wielka tajemnica w medycynie, pewnie stad te rozbiezne podejscia.Trzymam za ciebie mocno kciuki, by cie dobrze pokierowano po tej wizycie.
Witaj Inka. O rety, to po odpadnieciu czopa mozna jeszcze tak dlugo nosic ciaze? Tego to ja nie wiedzialam 🤷‍♀️

Ja już mam szew, od 15tego tygodnia. Tyle, że poluzowal sie, szyjka skrocila, ale trzyma. Więc tym sposobem półtora tygodnia temu trafilam ponownie do szpitala, tyle, że już do konca ciazy prawdopodobnie 🙄

Z tą szyjka to jest tak, że ona pracuje I możliwe są różnice w pomiarach na + I - , może zatrzymać się np na 1 cm I tak już wytrzymać do końcówki ciąży 🙂
Taaaa 🙄 Mnie przed szpitalem badal pierwszy lepszy ginekolog, do ktorego polecialam - szyjka na usg 15mm, dwie godziny pozniej na usg szpitalnym szyjka 25 mm. Kilka dni wczesniej u mojego gin szyjka 35 mm.

Zglupiec mozna z tymi pomiarami 🥴 Nawet, gdy w szpitalu pytalam jeszcze innego lekarza, czy to prawda, że szyjke najlepiej mierzyć u jednego i jednym sprzętem, machnął ręką, że eeee tam, to bez znaczenia 😳 Chciałabym, by jeśli chodzi o te nieszczesne szyjki, byla jedna, powtarzajaca sie, wiarygodna wersja, a tu kazdy ma swoją 🥴 No i z tym lezeniem... jakaś znana osobistosc, na swoim blogu usilnie twierdzi, że lezenie nic nie daje 😳 Ja tam wole lezec i sie nie ruszac 🙂

Zglupiec mozna z tymi pomiarami 🥴 Nawet, gdy w szpitalu pytalam jeszcze innego lekarza, czy to prawda, że szyjke najlepiej mierzyć u jednego i jednym sprzętem, machnął ręką, że eeee tam, to bez znaczenia 😳 Chciałabym, by jeśli chodzi o te nieszczesne szyjki, byla jedna, powtarzajaca sie, wiarygodna wersja, a tu kazdy ma swoją 🥴 No i z tym lezeniem... jakaś znana osobistosc, na swoim blogu usilnie twierdzi, że lezenie nic nie daje 😳 Ja tam wole lezec i sie nie ruszac 🙂
Ta osobistość tak twierdzi właśnie, a sama leżała w ciąży ... takie to autorytety ;)

Czesc dziewczyny, sledze was juz od jakiegos czasu i gratuluje serdecznie wszystkim szczesliwych rozwiazan, ostatnio tu same dobre wiadomosci! Mam nadzieje, ze do Was dołacze:) Ale na razie nie jest za dobrze :( W 21 tc szyjka 1,9 i lejek na 10 mm, szpital, szew i wypis ze szpitala w 22tc - o dziwo z szyjka 3 cm, szczelnie zamknieta. Mimo ciągłego lezenia, juz tydzien pozniej 2 cm... Obecnie 25 tc, od dwoch dni na nowo leze w sxpitalu, szyjka 1,2... podali mi sterydy na rozwoj płuc małej i czekam na dalsze wytyczne. Ale co jeszcze mozna zrobic? Jakie kroki mogą podjąc? Pozostaje juz tylko lezenie? :(
Hej, skoro już się odezwałaś to już do nas dołączyłaś, witamy :) ja mam szew i dodatkowo pessar jeszcze założony i oczywiście leżenie. Na tą chwilę udało nam się dotrwać do 29 tc, także zobaczymy jak taki podwójny zestaw będzie się dalej sprawdzał. I tak moja szyjka wariuje - zakładane miałam na 3cm, miękką szyjkę i jeszcze doszedł wewnętrzny lejek, wizyty mam co 3 tyg i na każdej szyjka i lejek są różne, raz 2 cm, raz 3 cm, lejek się zamyka i pojawia znowu - zwariować można :szok: My, od leżenia, modlitwy i pozytywnego nastawienia, więcej nic nie jesteśmy w stanie zrobić. Jesteś w szpitalu to masz dobrą opiekę i na pewno wszystko będzie ok💪

reklama
Ja też leżę od piątku w szpitalu. Czekam na wynik wymazu z pochwy i posiew moczu. Jeśli będzie ok to na dniach będzie szew. Od wtorku do piątku, pomimo leżenia w domu, szyjka skróciła się z 24 do 20. Teraz nie miałam jeszcze badań pod tym kątem. Mam nadzieję, że będzie dobrze i po szwie uda się szczęśliwie donosić. Bo u mnie dopiero 21 tydzień.
Może to nie skrócenie tylko błąd pomiaru, tzn. jakiś ucisk czy pod innym kątem zmierzona. Skoro pessar może być na różnej głębokości bo tam wszystko pracuje to i szyjka pewnie zmienia swoją długość w zależności od naszego stanu. Ja na każdej wizycie mam inną długość. Założą Ci szew i będzie dobrze :)

Do góry