reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
Ja miałam w dwóch ciążach zakładany szew w 17tc, na szyjke odpowiednio 16mm i 24mm.

Dziś 30+4, wizyta po południu, już się stresuje.... I nie mogę miejsca siebie znaleźć... Boże tak chce żeby było ok, żeby Mały byz zdrowy i żeby szyjka była bez zmian i żebyśmy wytrzymali te 6 tygodni... Masakra...

Ja też jakos za specjalnie się się oszczędzam, nie wykonuje prac domowych oprócz śniadań, obiadów w tygodniu, nastawiam pranie z dziećmi i poprostu im towarzysze. Gdy tylko mogę leżę 😊
Dziewczyny! W środę mam wizytę i mój gin pobierze mi posiew bo mówił coś o zakładaniu szwu (szyjka 2,7mm i lejek 1,5cm). Strasznie się go boję. Czytałam w necie że założenie szwu skutkuje większym ryzykiem podobnym i wcześniejszym odpłynięciem wód płodowych, osiedlających się tam bakteriom zwłaszcza ecoli, którą miałam w poprzedniej ciąży. Nie wiem co o tym mam myśleć. Czy się zgadzać czy nie? Mój gin mówi że szew lepszy od pessara, ale on jednak mniej inwazyjny. Poprzednie dwa porody zaczęłam samoistnym pęknięciem wód płodowych. Boje się że mogą mi tego szwu nie zdążyć zdjąć? Czytałam że może on pocharatać szyjkę a nawet amputować w trakcie porodu. Jestem przerażona. Nie wiem co robić?🥺

Część wgl bo my się jeszcze chyba nie poznałyśmy :) Ja jestem tu nowa jestem prawie w 21 tygodniu zawsze we wtorki kończę pełne tygodnie. W czwartek byłam na wizycie okazało się że moja szyjka skróciła się z 3.4 na 2.8/2.9 w ciągu dwóch tygodni lekarz pobrał mi wymaz mocno nastraszył nic nie wytłumaczył i tyle. Zamierzam dotrwać do czwartku i iść do niego na wizytę mam nadzieję że wtedy założymy pessar
Cześć:) Ja też jestem tu od wczoraj, ja mam podobną sytuację, szyjka skrócila mi sie juz do 3 cm.a jestem w 23+4 tc. To koniecznie odpoczywaj i leż, chociaż sama nie wiem czy to pomaga, przez 2 tyg.tylko leżałam i wstawalam do łazienki i mi sie skrocila z 3,13 na 3.00. A wizyte mam dopiero 03.08....i do wizyty tylko leżeć i brac luteine i magnez.

Dziewczyny! W środę mam wizytę i mój gin pobierze mi posiew bo mówił coś o zakładaniu szwu (szyjka 2,7mm i lejek 1,5cm). Strasznie się go boję. Czytałam w necie że założenie szwu skutkuje większym ryzykiem podobnym i wcześniejszym odpłynięciem wód płodowych, osiedlających się tam bakteriom zwłaszcza ecoli, którą miałam w poprzedniej ciąży. Nie wiem co o tym mam myśleć. Czy się zgadzać czy nie? Mój gin mówi że szew lepszy od pessara, ale on jednak mniej inwazyjny. Poprzednie dwa porody zaczęłam samoistnym pęknięciem wód płodowych. Boje się że mogą mi tego szwu nie zdążyć zdjąć? Czytałam że może on pocharatać szyjkę a nawet amputować w trakcie porodu. Jestem przerażona. Nie wiem co robić?🥺
Hmm, nie wiem sama. Poprzednia ciąże donosiłam do 37+2. Poród zaczął się właśnie od sączenie wód płodowych. Była to ciąża ze szwem od 17tc na szyjce 16mm (lub ponoć 14mm). Szew miałam mieć zdjęty w szpitalu w 37+3 ale nie zdążyłam. Do szpitala na porodwke pojechałam jak tylko zaczęły sączyć się wody, bo bałam się o szyjke pryz skurczach, że właśnie coś się z nią stanie. Na porodówce lekarz sprawnie zdjął szew i tyle...

Co do komlipkacji po szwie. Ja nie miałam żadnych ani w poprzedniej ciąży ani teraz, nie miałam żadnych infekcji. Teraz tak jak pisze 30+4 Tc, i mam olbrzymie pragnienie by scenariusz był choć ten sam, czyli wytrwać do 37+0 (choć zadowolę się 36 lub nawet 34).
Ufałabym swojemu lekarzowi, porozmawiaj z nim, powiedz o swoich obawach.

A miałaś jakieś dolegliwości? Napinanie podbrzusza lub ból okresowy?

No właśnie chodzi o to, ze u mnie nic nie dawało oznak rozwierania i skracania. To moja druga ciąża powikłana skracaniem. W pierwszej od 30 tyg bez żadnego zabezpieczenia z rozwarciem na 3cm w 34 potem od 38tyg z 5cm rozwarcia i poród w 41 tyg także, to nie wyrok, a ja się nie oszczędzałam tak bardzo. Nie martw się. Musisz duzo odpoczywać i być dobrej myśli. 🙂🙃

Lekarze dzielą się na zwolenników pessara, zwolenników szwu i takich którzy zakładają oba te wynalazki na raz. Nie bój się. Baaaaardzo rzadko występuje taka sytuacja, którą opisujesz i to chyba w jakichś spartańskich warunkach. Poczujesz duzą ulgę i odciązenie psychiczne dzięki zabezpieczeniu i nie wazne w jakiej formie ono jest, a taki komfort bardzo dużo pomaga nawet jezeli to tylko komfort dla naszej głowy, bo jednak dobre nastawienie to polowa sukcesu nawet w onkologii, a jak wiesz to najtrudniejsze przypadki. Nie bój się i zaufaj lekarzowi. 🙂

reklama
Lekarze dzielą się na zwolenników pessara, zwolenników szwu i takich którzy zakładają oba te wynalazki na raz. Nie bój się. Baaaaardzo rzadko występuje taka sytuacja, którą opisujesz i to chyba w jakichś spartańskich warunkach. Poczujesz duzą ulgę i odciązenie psychiczne dzięki zabezpieczeniu i nie wazne w jakiej formie ono jest, a taki komfort bardzo dużo pomaga nawet jezeli to tylko komfort dla naszej głowy, bo jednak dobre nastawienie to polowa sukcesu nawet w onkologii, a jak wiesz to najtrudniejsze przypadki. Nie bój się i zaufaj lekarzowi. 🙂
Dziewczyny dzięki! Może moja głowa za dużo już pracuje i myśli o tym🥺zobaczymy czy mi się coś zmieni z szyjką na wizycie, ale lekarz pewnie wie co tobi

Do góry