reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Niania elektroniczna bardzo się przydaje. Monitora oddechu nie miałam. Myślę, że teraz kupię.
Bardzo pomocny jest taki usztywniany przewijak na łóżeczko jeśli nie mamy specjalnej komody. Troszkę później często używaliśmy leżaczka- bujaczka ( bez muzyczek itd.) oraz maty do zabawy. Sprawdził się też taki drewniany stojak Ikea z zawieszkami oraz karuzela tiny love. A i takie kontrastowe czarno-białe obrazki.

reklama
@BaskaW @Zzzzzz mój syn miał 5w1 za darmo bo wczesniaki do 36 tc (lub 35tc) mają za darmo. Tylko przychodnia musi to zgłosić do sanepidu jak się nie mylę.
Mój synek dostał i każdą szczepionke dobrze zniósł.
Żałuję że nie zaszczepilam na rota bo już dwie mamy mi polecaly. Ich dzieci szczepione przechodzą rota niezauwazalnie a te nieszczepione normalnie. Mój miał ostatnio rota przez 5 dni.

@Zzzzzz zagleb temat szczepien a tym bardziej skojarzonych. Tym bardziej ze masz choroby ktore mozesz przekazac dziecku. W szczegolnosci trombofilia moze namieszac..pamietaj tylko zdrowe dziecko szczepimy nawet karat to przeciwskazanie. Najlepiej zrobic przed badanie krwi. Szczepionki 5w1 czy 6w1 to na raz potezna dawka szczepow. Grupa mthfr polska duzo mowi na ten temat. Mam w grobie znajomych dziewczynke z autyzmem po 6w1.

@BaskaW @Zzzzzz mój syn miał 5w1 za darmo bo wczesniaki do 36 tc (lub 35tc) mają za darmo. Tylko przychodnia musi to zgłosić do sanepidu jak się nie mylę.
Mój synek dostał i każdą szczepionke dobrze zniósł.
Żałuję że nie zaszczepilam na rota bo już dwie mamy mi polecaly. Ich dzieci szczepione przechodzą rota niezauwazalnie a te nieszczepione normalnie. Mój miał ostatnio rota przez 5 dni.
Moja corka nie szczepiona na rota i raz w zyciu miala problemy jelitowe.
O matko wczesniak i juz dawka 5w1. Balabym sie..i nie zgodze sie. Za granica dzieci szczepione sa po min 3 tyg zycia a w niemczwch po 9 tyg. Ja bym sie bala.

@olamakota slyszalam ze przy wczesniakach taki monitor to wazna rzecz i jest nawet wskazana. Mojej kolezanki corka np miala problem z bezdechem podczas snu i nie raz im wyl i ratowali corke. Ja teraz tez biore bez gadania moniotr.

Nieee ja mam APS nie trombofilie bardziej od szczepienia boję się nieszczepienia. Sama bylam szczepiona i nie mam autyzmu pomimo moich problemow autoimmunologicznych. Geny sa przekazywane do 7 pokolen wstecz dziecku wiec tak naprawdę żadna mama nie ma pewnosci co do stanu zdrowia swojego dziecka. Zanim podejme decyzję to poradzę się mojej immunolog ale sadze ze raczej zaszczepie dziecie.

@Zzzzzz tez bede szczepic. Corka tez szczepiona. Tylko uwazam ze u nas w 1 dobie zycia to za szybko juz podawanie szczepu wirusow..bede odraczac co sie da i obserwowac. Szkoda ze nie jest u nas tak jak za granica ze szczepia ale po jakims czasie od urodzeniam

Moja corka nie szczepiona na rota i raz w zyciu miala problemy jelitowe.
O matko wczesniak i juz dawka 5w1. Balabym sie..i nie zgodze sie. Za granica dzieci szczepione sa po min 3 tyg zycia a w niemczwch po 9 tyg. Ja bym sie bala.
Mój syn to taki wcześniak że wcale :p urodzony w 35 tc z wagą 3400 g potem niezły pulpet. Też nie zaszczepilabym "typowego " wczesniaka. I jestem zwolennikiem odraczania szczepień nawet jeśli musiałabym sklamac że dziecko ma katar czy coś. Waga ma duże znaczenie. Ale w otoczeniu dzieci szczepione skojarzonymi lepiej to znoszą. To tak z autopsji a nie Internetow.

reklama
Widzisz a ja mam u znajomych dziecko z autyzmem po 6w1. I to nie jakas Mama malolata tylko dojrzala kobieta i mowila ze dziecko bylo zdrowe a nagle po szczepieniu bum. Najlepiej obserwowac i byc madrzejszym od lekarza. Ja np mam taka Pania pediatre ze pozal sie Boze. W ogole jej nei ufam. Takie uroki mieszkania na wiosce nie ma wyboru w lekarzach.

Do góry