reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

To forum wlasnie od takiego marudzenia jest ;) Bo moim zdaniem osoba, która miała bezproblemowa ciąże nie jest w stanie zrozumieć ciężarnej, która odlicza dni i codziennie martwi sie, czy donosi. Ja na przykład nigdy nie lubiłam tekstów typu "Nie martw sie, wszystko będzie dobrze", a ludzie nie umieją/nie chcą słuchać o problemach innych. Ja w obu ciążach sporo czytałam o wcześniactwie i związanych z tym powikłaniach, stad miałam świadomość, ze bywa naprawdę rożnie i każdy dzień w macicy jest na wagę złota.
I ludzie nie rozumieją, ze ciężarna w takiej zagrożonej ciazy jest często po prostu sparaliżowana strachem, nie umie racjonalnie myśleć. Ja w pierwszej ciazy nie lubiłam patrzeć nawet na USG podczas wizyty u lekarza juz po szwie, bo miałam wyrzuty sumienia wobec dziecka swojego, ze przez moja cholerna szyjke moze nie być mu dane bezpiecznie sie rozwijac w macicy. To było kompletnie głupie, bo przecież robiłam wszystko, zeby urodziło sie zdrowe, nie latałam na fajkę jak spora cześć oddziału pacjentek patologii ciazy, ale tak czułam.
Dokładnie tak jest, ze kobieta z bezproblemowa ciąża nie zrozumie takiej jak my... dlatego ja mam wrażenie, ze zostałam sama ze swoim problemem, rodzina nie rozumie mojego strachu, nie potrafi wesprzeć, a koleżanki nawet nie potrafią odwiedzić, żeby rozerwać chwile... ja tez nie lubię tych tekstów, ze wszystko będzie dobrze, bo to nie zmniejsza mojego strachu... a już takich ludzi z doskoku, którzy nie widza mnie na co dzień i nie wiedza, z czym się zmierzam, wcale nie chce oglądać...

reklama
Prawda jest taka, ze osoba która nie przeszła i nie znalazła się w takiej sytuacji jak my nie jest w stanie zrozumieć - dlatego pozwalam sobie tu marudzić choć obiecuje poprawę bo w końcu trzeba wierzyć w powodzenie i sukces :) - najlepszym tego przykładem jest fakt ze większe wsparcie dostaje od kolegi z pracy, którego żona poroniła dwa razy niż od wszystkich koleżanek razem wziętych z bezproblemowym ciążami ...

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Hej dziewczyny! Uff No i mamy nowy tydzień :)
Co u Was? jak po weekendzie?

kolejny tydzień do przodu... na osłodę leżenia postanowiłam zamówić sobie masaż dla kobiet w ciąży w domu... ciekawe czy będą jakies wolne terminy i ile to kosztuje wogole :)

Hej dziewczyny! Uff No i mamy nowy tydzień :)
Co u Was? jak po weekendzie?

kolejny tydzień do przodu... na osłodę leżenia postanowiłam zamówić sobie masaż dla kobiet w ciąży w domu... ciekawe czy będą jakies wolne terminy i ile to kosztuje wogole :)

Ja słyszałam kiedyś, ze takie masaże nie dla wszystkich ciężarnych wskazane, bo mogą wywołać skurcze :)
U mnie po kilku ostatnich gorszych dniach dzisiaj jakby lepiej(odpukać). Miałam iść na dodatkowa wizytę dzisiaj, ale jeśli jest lepiej, to chyba się wstrzymam jescze...

Ostatnia edycja:
O, masaż... też o takim myślałam, ale odkąd prawie nie chodzę, kręgosłup mniej boli. Słyszałam, że nie wolno masować odcinka lędźwiowego, ale nie wiem, czy to prawda.
U mnie skończył się remont, więc łatwiej się oszczędzać :) Jutro rano mam USG, zobaczymy, jak szyjka się trzyma.

Hej No właśnie zauważyłam jak mąż mi masował odcinek lędźwiowy to mały zaczynał się intensywnie ruszac Wiec zrobię pewnie z ominięciem

Nygusek ach to dobrze ze już lepiej i na szczęście coraz bliżej :))

AniAnita pewnie dlatego ze mniejsze obciążenie dla kręgosłupa itp mnie na odwrót bolą plecy od leżenia ... a to macie przygotowania pełna para :) daj znać jak tam szyjka się trzyma i oszczędzaj się :)

Ja czasem muszę sobie lędźwie pomasowac, bo mnie często kręgosłup boli, tak jakby nerwy mi uciskali... ale znajduje taki najbardziej bolący punkt, trochę pouciskam i mi przechodzi :)

Podłamałam się :( wystąpił u mnie efekt lejka :( mimo pessaru... Leżę z tyłkiem w górze... I tak do końca.

3jgxkw7ipdb6m36j.png

To prawda co piszecie, że jeśli ktoś nie miał problemowej ciąży nie wie co się czuje. Moja pierwsza - wzorowa, Robiłam wszystko i jedyne co to bardzo wspolczulam tym, które muszą cała ciążę przeleżeć. Oczywiście i przy takiej ciąży są momenty, w których myślisz by nic maleństwu się nie stało i by urodziło się zdrowe... Ale nie ma ich aż tyle. Żyje się wtedy normalnie, robi w domu, chodzi po sklepach-nie ma czasu na przejmowanie się, dlatego takie kobiety nie zrozumieją do końca tych z 'leżąca ciąża'.
Ja od dzisiaj na zmiany pozycji mam poduchę dla kobiet w ciąży :) jak narazie jestem zadowolona z zakupu...

reklama
@Ania121986 u mnie też to jest... Taka natura tych ciąż... Cóż poradzić - ja już się do tego trochę przyzwyczaiłam i choć mam momenty załamania to jest ich ostatnio mniej. Myślę po prostu, że robię wszystko co zalecił lekarz, a co ma się stać teraz to się stanie... :* głowa do góry - musimy dać radę i przejść przez to :)

Do góry