reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Błagam o porady :( wysokie nt i test pappa 1;38 /21lat

Dziewczyny mam pytanie na jakie jeszcze wady poza z.d może wpływać wysoką wolna beta hcg ? Bo tam tych dwóch pozostałych w teście pappa wyszły niskie ale co z innymi ? Martwi mnie ta beta hcg boje się że jeśli sanco wyjdzie ok to jeszcze jakaś inna wada przez tą bete:(

reklama
Dziewczyny mam pytanie na jakie jeszcze wady poza z.d może wpływać wysoką wolna beta hcg ? Bo tam tych dwóch pozostałych w teście pappa wyszły niskie ale co z innymi ? Martwi mnie ta beta hcg boje się że jeśli sanco wyjdzie ok to jeszcze jakaś inna wada przez tą bete:(
Dlatego właśnie polecamy amniopunkcje.

Niestety wad jest mnóstwo, mogą być jakieś mikrodelecje, których nie wykryją nawet badania inwazyjne. Tu już więcej powie Ci genetyk. Z tego co pamiętam to tych mikrodelecji są setki tysiące :) U mnie wolna bhcg była ekstremalnie wysoka i faktycznie dziecko ma ubytek genetyczny dziedziczony, ale raczej nie wpływa on na jakość życia, a wyniki biochemii były fatalne 🙂 Miałam amniopunkcję i ona również tego nie wykryła, ale wykluczyła najcięższe wady i to było najważniejsze.

Ehh to chyba nigdy spokojnie nie odetchnę , mi lekarz mówił że jeśli to nie z.d to spalby spokojnie ale sama nie wiem a jakie wady wykrywa aminopuncja?

Może. Np triplodia (wada letalna) , która w Sanco nie wyjdzie. Moja przyjaciółka miała dokładnie taką sytuację rok temu. Idealne USG, zaburzone tylko pappa. Nie chciała amnio, zrobiła sanco, wynik zdrowy chłopiec i dwa-trzy tygodnie złudnej nadzieji. I zaczęły się pokazywać wady...
Dlatego pisałam, że przy takim ryzyku najlepsza decyzja to amnio (lub wcześniej biopsja) + mikromacierze.

Ehh to chyba nigdy spokojnie nie odetchnę , mi lekarz mówił że jeśli to nie z.d to spalby spokojnie ale sama nie wiem a jakie wady wykrywa aminopuncja?
Nie napiszemy Ci jakie wykrywa bo ich też jest mnóstwo 🙈 na pewno wykrywa setki różnych wad, mikromacierze poszerzają jeszcze ten zakres, ale genetyka jest tak złożona dziedzina medycyny, że dalej na razie się nie da iść i niestety i tak cos może umknąć. Ale lekarz ma rację, lepiej odetchnąć bo tak jak wspomniałam, w większości przypadków ewentualne zmiany w genach nie mają wpływu na życie codzienne. Może być tak, że nigdy nie dowiesz się czy coś faktycznie było ☺️ Wrzuć na luz, czekaj spokojnie na pierwsze wyniki.

Nie ma co się nakręcać. Mój synek typowe zd, NT podwyższone i skrócone kości udowe, a jest zdrowy. Ja robiłam nifty plus i miałam tam więcej tych trisomii i mikrodelecji, ale z kolei nifty nienjest aż tak czule na inne choroby, ale byłam cała ciążę spokojna.

Dziewczyny ale sama wolna beta hcg 2,284 czy do 2,5 nie jest norma? To drugie jest słabo bo odpowiada 0,462

Dziewczyny ale sama wolna beta hcg 2,284 czy do 2,5 nie jest norma? To drugie jest słabo bo odpowiada 0,462
Ja miałam betę 2.5 i białko 0.4 co z idealnym USG dało ryzyko 1:156. Z tego co zrozumiałam to najlepiej jest jak te dwie wartości są bliskie 1.
Przez niskie białko pappa brałam acard. Urodziłam zdrową dziewczynkę.

reklama
Do góry