reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Błagam o porady :( wysokie nt i test pappa 1;38 /21lat

Dziewczyny a jak myślicie lepsza aminopunkcja zwykła czy mikromacierze ? Czy mikromacierze wykrywają to co aminopuncja i coś jeszcze jak to wygląda ? Lepiej zrobić prywatnie czy na nfz?
Jeśli masz możliwość to mikromacierze też (nie wszędzie robią 🙄) na nfz bo po co płacić jak często próbki idą do tego samego labolatorum, jest ich mało i często na kilka miast jest 1 labolatorium, lekarz wykonujący to badanie jest po przeszkoleniu i wpisany na listę więc zrobi to tak samo na nfz jak prywatnie 🤷‍♀️

reklama
@Kamcia001 miałam dodać że mikromacierze pokazują oczywiście więcej bo jeśli coś wyjdzie to pokaże ale pamiętaj że nic nie jest na 100% w sensie ten wynik z mikromacierzami może pokazać wadę na genie ale tak serio to dopiero badanie genetyczne dziecka po porodzie pokaże wady na 100 % mamna myśli badanie WES
Ja robiłam aminopunkcje i wynik byl prawidłowy a prawdopodobieństwo zd było u mnie 1:12

Jeśli masz możliwość to mikromacierze też (nie wszędzie robią 🙄) na nfz bo po co płacić jak często próbki idą do tego samego labolatorum, jest ich mało i często na kilka miast jest 1 labolatorium, lekarz wykonujący to badanie jest po przeszkoleniu i wpisany na listę więc zrobi to tak samo na nfz jak prywatnie 🤷‍♀️
Dziś byłam na usg i niestety nie dadzą mikro macierzy bo poza nt wszystko jest super , serduszko ekstra , Pani powiedziała że w grę wchodzi raczej tylko z.d ale jeśli sanco wyjdzie ok To amniopunkcja będzie formalnością i będzie trzeba dokładnie serduszko zbadać na połówkowych i echo płodu czy nic się nie zmieniło więc czekamy jutro sanco a za dwa tygodnie amino

@Kamcia001 miałam dodać że mikromacierze pokazują oczywiście więcej bo jeśli coś wyjdzie to pokaże ale pamiętaj że nic nie jest na 100% w sensie ten wynik z mikromacierzami może pokazać wadę na genie ale tak serio to dopiero badanie genetyczne dziecka po porodzie pokaże wady na 100 % mamna myśli badanie WES
Ja robiłam aminopunkcje i wynik byl prawidłowy a prawdopodobieństwo zd było u mnie 1:12
I Skarbek jest zdrowy ? Przepraszam że dopytuje

Dziś byłam na usg i niestety nie dadzą mikro macierzy bo poza nt wszystko jest super , serduszko ekstra , Pani powiedziała że w grę wchodzi raczej tylko z.d ale jeśli sanco wyjdzie ok To amniopunkcja będzie formalnością i będzie trzeba dokładnie serduszko zbadać na połówkowych i echo płodu czy nic się nie zmieniło więc czekamy jutro sanco a za dwa tygodnie amino
Za mikromacierze dopłacasz i nie daj się zbyć jak już ci robią amnio!

Trzymam kciuki za dobry wynik!

I Skarbek jest zdrowy ? Przepraszam że dopytuje
Zd nie ma ale ma inne wady genetyczne, nie wiemy jaki to zespół bo żeby się dowiedzieć to byśmy musieli zrobić WES. Wiesz... tych chorób jest dużo te badania które zrobili nie potwierdziły zespołu ale też nie wykluczyły bo tak sam9 jak w aminopunkcji nie badają wszystkiego 😡 i bądź tu mądry 🤷‍♀️oczywiście z tymi wadami które ma to można żyć
U nas obraz usg był prawidłowy, przezierność nawet ok, aminopunkcja prawidłowa. Jedynie przy tescie pappa wyszło mi wysokie wolne beta hcg

Teraz, po tych wszystkich przejściach jestem pewna że gdy wynik z aminopunkcji jest nieprawidłowy, na usg jedt coś nie tak, mikromacierze pokazują że na którymś genie może być nie tak a lekarz mówił że to niewielkie wady (tak mówił koleżance) urodzi się bardzo chore dziecko 🙄

Zrób koniecznie te badania, wiem że to czekanie jest okropne 🙄 ale po badaniach będziesz mogła spać spokojnie
Aminopunkcja nie boli, to ukłucie można przeżyć. Po badaniu się oszczędzaj, bierz magne b6 i nospe
Te badania pokazują tylko trzy poważne trisomie, jeśli będą wyniki ok to nie ma czym się martwić. Rodzimy się z różnymi wadami i nie mamy pojęcia o tym albo dowiadujemy się przypadkiem. Nowotwory i inne choroby też przekazujemy w genach, nie mamy na to wpływu 🙄

U mnie wolna beta wynosiła 104 i wyszło mi ryzyko porodu przed 34 tygodniem. Córka zdrowa a urodziłam dokładnie w 40 tygodniu

reklama
U mnie wolna beta wynosiła 104 i wyszło mi ryzyko porodu przed 34 tygodniem. Córka zdrowa a urodziłam dokładnie w 40 tygodniu
Czy brałaś dodatkowo przez ten wynik jakieś leki w ciąży ?

Mnie osobiście przy dobrym obrazie USG, każde badanie genetyczne by dało spokój. Myślę, że wady widoczne już przy badaniu, to tylko potwierdzenie daje amnio.
Chodzi tylko o duże wady czyli komfort życia, przygotowanie na poród, lub przerwanie ciąży. Bo brak jednego palca nie jest powodem do rozpaczy w porównaniu do tego co chcemy wykluczyć.
Nie bierzemy też pod uwage w tych wszystkich przypadkach gdzie dziecko po badaniach zdrowe, a urodziło się chore tego, że moglo miec niedotlenienie, urodziło się przedwcześnie, były słabe przepływy i przestało rosnąć.. ogrom jest tych rzeczy, tak samo jak mało sprecyzowanych historii..

Już wyżej ktoś napisał i ma racje, większość z nas coś ma i nawet o tym nie wiemy. Ale możemy żyć, nie wymagamy opieki, mamy dzieci.. możemy przekazywać wadliwe geny, jednak takie badania nie są rutynowe przed chęcią posiadania potomstwa.

@Kamcia001 dlatego właśnie wykluczysz to co najważniejsze i już będziesz mogła spokojnie donosić ciaze. Nie ma co mówic, że do końca będziesz się martwic. Każda z nas w pewnych chwilach czuła niepokój. Mi po każdym USG spadał kamień z serca..
pozniej urodziłam i następne jazdy w glowie- coś było dla mnie dziwne i zaraz- a może to autyzm.. także zamartwianie nigdy nie minie... Poprostu my się z tym z czasem bardziej oswajamy.
Przyjmij sobie za cel teraz wyniki tych badań i później tylko spokój, bo nerwami można tylko zaszkodzić. Tym bardziej jeśli okaże się wszystko po Twojej myśli.

Do góry