reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Beta hcg

Nie sugeruj się wgl tym wynikiem bo jest nie miarodajny raczej,za szybko zrobiłaś. Od 1 badania odczekaj 48h i zrób betę później 72 h i wtedy będziesz wiedzieć czy dobrze przyrasta beta ale 1 wynik to bardzo wczesna ciąża tak jak pisałam poprzedniczki
Nie ma żadnej zasady mówiącej, ze trzeba zrobić przyrost po 72h. Po 48h jest miarodajnie i to wystarcza.

reklama
Po 72 h powinno się zwiększyć o ok 112 % więc jednak jest taka zasada.
Ja wg poleceń lekarza zrobiłam 3 razy badania bety i byłam spokojna o prawidłowy wzrost.
Powinno, natomiast nie ma żadnej zasady mówiącej, że koniecznie trzeba zbadac przyrost najpierw po 48h, a potem po 72h. Przyrost po 48h jeżeli prawidłowy, jest wystarczający.

Po 72 h powinno się zwiększyć o ok 112 % więc jednak jest taka zasada.
Ja wg poleceń lekarza zrobiłam 3 razy badania bety i byłam spokojna o prawidłowy wzrost.
Nie zgodzę się. Przyrost po 48h ma być min. 66%, a jeśli sprawdza się po 72h - 112%. To czy kobieta zrobi powtórkę po 48 h czy po 72 h to jej decyzja, ale nie ma żadnej zasady, że po 48h trzeba jeszcze powtarzać kolejny raz z przyrostem po 72h. Po pierwszym prawidłowym przyroście czeka się na USG, jeśli nic się nie dzieje.

reklama
Raczej nie jednostkowy, bo moją ciążę konsultowałam od początku z 3 lekarzami (2 prowadzących + lekarz z Medicover) i każdy kazał mi robić betę z drugim oznaczeniem po 48h i następnym (trzecim) po 48h lub 72h 🙂
Ja jestem w drugiej ciąży i tak w tamtej jak i w tej lekarze mówili, że wystarcza jeden przyrost, a potem czekamy 2-3 tygodnie na USG. Na forum jestem kilka lat i też jak powyżej pierwszy raz spotykam się z kierowaniem na kolejny przyrost po 72h :) Sporo ginekologów w ogóle nie ma wymaga nawet przyrostu, tylko po pozytywie zaprasza na wizytę po kilku tygodniach o ile wcześniej nie przyjdzie spóźniona @.

Do góry