reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Becikowe ....

Xmamuska, dokladnie. Ja tez tak wczoraj stwierdzialam, bo w tym naszym chorym kraju to niczego pewnego nie ma. :no: :wściekła/y: Oni sami nie wiedza co i jak, a my mamy wiedziec? :baffled:

reklama
Aha i rozmawiałam ostatnio z funfelą, która pracuje w Mopsie i ona twierdzi, że jakby becikowego miało nie być os tycznia to napewno by o tym wiedziała. a więc BECIKOWE DLA WSZYSTKICH PÓKI CO ZOSTAJE :-)

Ja tez slyszałam, ze zostaje. Co wiecej, Roman G. ma już nowy projekt na becikowe w przyszlym roku - od stycznia 2008 ma byc becikowego 3 tysiące! Glośno w mediach bylo o becikowym niemieckim, wiec sie im moze glupio zrobiło? ze ta ich prorodzinna polityka, to taka nie do końca pro?

Wyobraźcie sobie, ze od 1 stycznia każda kobieta w Niemczech ma dostac 2 500 Euro becikowego, a co więcej, przez 14 MIESIĘCY urlopu macierzyńskiego mają jej placić zasilek macierzyński, ktory może wynieśc nawet do 1800 Euro.
14 MIESIECY!!! Tyle czasu Niemki moga byc ze swoimi pociechami, patrzeć jak się rozwijaja i rosną nie martwiąc się za co kupią pieluchy!

I co panowie rządzący z Romanem na czele? Nie glupio Wam?

nie no, takie warunki macieżyńskiego to u nas po prostu nierealne. Sama nie wiem co by się musiało stać, żeby w budżecie starczyło na takie wypłaty. Ale naprawdę fajnie by było, gdyby u nas macieżyński trwał 14 m-cy. Roczne dziecko to już dziecko a nie niemowlę. Pamiętam jak szłam do pracy po macierzyńskim to ryczałam jak bóbr i zamiast pracować cały czas się zamartwiałam co z moim dzieckiem i czy teściowa da sobie radę i wszystko zrobi jak tzreba. To naprawdę okropne, bardzo przykre uczucie, a najgorsze, że czeka mnie "powtórka z rozrywki"

Dokładnie też słyszałam o 3 tysiakach w przyszłym roku, a nam tego tysiąca chyba nie zabiorą. Dobrze więc że się nie spiszyłam :tak:

oj to byłby raj :-)
niewiem jak u was, ale u nas jest tylko jeden żłobek na cały BYTOM czyli na ok 200 tys. mieszkańców :szok:

reklama
Na prawdę byłoby super gdyby to becikowe jednak zostało, ale żadnych informacji oficjalnych nie słyszałam, więc nie wiem na 100%. Jak urodzę to się przekonam czy dostaniemy tego tysiaka ;-)
A co do żłobka to jest jedno w Pile na ok 80 tys. ludzi, ale ja będę dawała Witka do teściowej, która już się nie może go doczekać :-D:tak:

Do góry