reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

becikowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Podobno na dniach będą obradować na temat wydłużenia macierzyńskiego. Miejmy nadzieję, że przejdzie ustawa. A i tak denerwuje mnie to, że robią takie halo o te 2 tygodnie. Jeszcze kilka lat temu było 26 tygodni, a teraz robią łaskę, że dadzą 18 :/

reklama
Słyszałam, że wszystkie mamuśki mają dostać po 1.000 zł. a najbiedniejsze po 2.000 zł., ale mnie i tak najbardziej zależy na wydłużeniu macierzyńskiego.

DOBRA WIADOMOŚĆ!!!!

WCZORAJ WIECZOREM PREZYDENT PODPISAŁ USTAWĘ I WSZYSTKIE MAMUŚKI DOSTANĄ PO TYSIACZKU!!!

1000 dla wszystkich i dodatkowy tysiąc dla najbiedniejszych tylko od kiedy ustawa wchodzi gdyż na interii wyczytalem: `Prezydent Lech Kaczyński podpisał nowelizację ustawy o świadczeniach rodzinnych, która zakłada, że od przyszłego roku becikowe w wysokości 1 tys. zł otrzymają, niezależnie od dochodu, wszystkie matki.`czyli od przyszłego roku patrząc kiedy uchwalenia ustawy czy od podpisania... kto wie?

z tego, co ja słyszałam wczhodzi od tego roku, a stwierdzenie, że od przyszłego bierze się stąd, że jest to ustawa z 2005 roku

A poza tym, to ja byłam przeciwna becikowemu, ale jak się okazało, że mam je jednak dostać, to się ucieszyłam. Ech, baby są dziwne, szczególnie w ciąży.

hihi - ja mam to samo, tez mnie ta wiadomosc ucieszyla :D
chociaz nie ukrywam, ze bylabym bardziej happy gdybym mogla zostac z dzidzia dluzej na macierzynskim, zamiast tej kaski, no ale jak sie nie ma co sie lubi... :)

Priscilla to co w ustawie to musi kobieta dostać (w zależności - 1000 lub 2000zł). Mniej dostać niż to nie może. Ale są gminy, które teraz mogą zgodnie z prawem dawać pieniążki dla młodych mam. Wcześniej becikowe było praktykowane, ale nie do końca zgodnie z konstytucją.

reklama
Nie bede sie klocic, ale: "Nowela LPR daje ponadto samorządom możliwość przyznawania jednorazowego świadczenia z tytułu urodzenia dziecka - według możliwości gminy. Przeciwko tym zapisom protestowali posłowie PO i SLD. Mówili o rozdawnictwie pieniędzy i pogłębianiu podziału na Polskę A i Polskę B, bowiem bogate gminy będą mogły przyznawać wysokie "becikowe", a te najbiedniejsze nie przyznają nic. " Bez komentarza.

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry