reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Becikowe po okazaniu zaswiadczenia od ginekologa

Taaa, troska o dziecko! Przez pierwsze tyg niestety chodzilam do lekarza NFZ. Gdybym miała jakąś jedną z powazniejszych chorób to już mogłabym liczyć na wady rozwojowe mojego dziecka, bo na żadną z tych chorób we wczesnym etapie ciąży nie było zleconych badań, ani też nie zostalam uświadomiona, że powinnam takie zrobić (chętnie bym za nie zapłacila). Obecny lekarz od razu takie zlecił i dziwił się że nie miałam takich badań robionych... ale już byłam w 18 tyg ciąży...

ja nie miałam badania na toxoplazmoze nawet czy cytomegalie,a w kartach przebiegu ciąży jest rubryka na wynik-TAK DZIAŁA NFZ

reklama

to czy pracujesz czy nie i jaką macie umowę to nie ma znaczenia ważne że nie przekroczycie 504zł na osobę w rodzinie (3 osoby) :tak:

tak ale jak ja nie pracuje to nie mam 504 zł wcale nawet rocznie a mój nie majac zadnej umowy i papieru na to ze pracuje to tez nie ma tego 504 zł i w moim przypadku dzielone na 4 hehehhe a zarobki biora z urzedu skarbowego przecież:-):-) i na to samo wyjdzie
na podstawie pitu i rozliczania sie a jak na czarno pracuje to rownie moge powiedziec ze jest bez pracy to na to samo wyjdzie ;p

tak ale jak ja nie pracuje to nie mam 504 zł wcale nawet rocznie a mój nie majac zadnej umowy i papieru na to ze pracuje to tez nie ma tego 504 zł i w moim przypadku dzielone na 4 hehehhe a zarobki biora z urzedu skarbowego przecież:-):-) i na to samo wyjdzie [/B] na podstawie pitu i rozliczania sie a jak na czarno pracuje to rownie moge powiedziec ze jest bez pracy to na to samo wyjdzie ;p

no tak :-)
uwaga bo wam dzieci zabiorą hehe bo za co je utrzymujecie hehe "głodują" :p hehe
Teraz są takie czasy,ze trzeba kombinowac jak się da :-)
ciekawe ile tego rodzinnego jest...może chociaz na pieluchy starczy :-)

Jeżeli ciąża przebiega prawidłowo to 3 usg w zupełności wystarczą;-)
Jeżeli jest coś nie tak to nawet państwowo robią więcej.
Nie robią. U mnie coś przebiegało nie tak, a co najmniej było takie podejrzenie... Pani doktor zbadała mnie "odręcznie" przepisała Duphaston i no-spę forte i położyła do łóżka i absolutnie nigdzie się nie ruszać. Myślałam że zwariuję, bałam się cokolwiek zrobić, bo myślałam, ze stracę ciążę!!
Poszłam prywatnie- USG dowcipne, przez powloki brzuszne, badanie szyjki........ i owszem zalecenie oszczędnego trybu życia ale bez przesady i bez paniki (na podst rzetelnych badań, których w NFZ zabraklo)
Mało tego, byłam pewna że p. doktor, zresztą cytolog, na początku ciąży brała wymaz. Teraz lekarz pytał czy miałam robioną cytologię. Poszłam do przychodni przekonana, że jasne! Okazało się że nie..... Zrobił mi cytologię, choć stwierdził że ciąża jest wysoko...

no tak,uwaga bo wam dzieci zabiorą hehe bo za co je utrzymujecie hehe

no jedno np z alimentów....:-)oooo....ale znajomy mi mówił że akurat jesli chodzi o rodzinne i przynawanie to chyba ich nie obchodzi za co zyjemy HMM...
a w sumie pracuje i mamy za co żyć wiec nie wiem jak patrzą na prace na czarno...czy bd szukac cos do tego...

to mamy tak:
-becikowe z tytułu urodzenia dziecka (zaświadczenie o tym,że się było pod opieką lekarską od tego 10tc co weszło w życie od 1.11)
-jednorazowa zapomoga z MOPsu tak ?
i rodzinne...

ja nie miałam badania na toxoplazmoze nawet czy cytomegalie,a w kartach przebiegu ciąży jest rubryka na wynik-TAK DZIAŁA NFZ
No właśnie, ja to samo! A badania na Toxo są najważniejsze kiedy się je robi najwcześniej jak to możliwe! Gdybym rzeczywiscie ją miała.... nieleczona... po prostu z góry zakłada się że BEDZIE DOBRZEEE!
Badanie CRP- specjalne pod kątem ciąży. Bo OB zwykle się podnosi i nic nie wykazuje. Ale CRP jest droższe, więc....

No właśnie, ja to samo! A badania na Toxo są najważniejsze kiedy się je robi najwcześniej jak to możliwe! Gdybym rzeczywiscie ją miała.... nieleczona... po prostu z góry zakłada się że BEDZIE DOBRZEEE!

no tak,nie tylko w służbie zdrowia sa konowały ;-)
ale po co je robić jak to drogie badania,lepiej zrobić morfologię i mocz za kilka zł ;-)

ja CRP miałam robione w szpitalu,gdy byłam na patologii w 28tc,gdy moja szyjka miała 20mm,miałam częste twardnienia brzucha a główka dziecka była w baltonie-czy jakoś tak,nie wiem jak to nazywaja lekarze,ale główka małego była dość nisko

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry