reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Becikowe po okazaniu zaswiadczenia od ginekologa

Jeszcze nie.............
Tak też mi się wydaje.......:dry:
Najpierw było dla wszytskich.
Teraz jest dla tych, które są pod opieką lekarską od min 10 tc.
Potem będą dla tych, którzy zarabiają mniej niż 504zł/os.
A potem stwierdzą, że przyrost naturalny przez te lata, w których było becikowe i tak się nie zwiększył(a o to przecież chodziło), więc wogóle je skasują:cool2::cool2::cool2:

reklama
ja biorę tylko rodzinne :tak:

rodzinne idziesz załatwić jak urodzi się dziecko ;-) a jak się urodzi to dzielisz zarobki na 3 osoby :tak:

to czy pracujesz czy nie i jaką macie umowę to nie ma znaczenia ważne że nie przekroczycie 504zł na osobę w rodzinie (3 osoby) :tak:

w moim przypadku to nawet na 4 sie dzieli heheh bo jeszzce jedno bejbe jest he a wiec dostane na pewno hehehhe przynajmniej to jedno mi przysługuje

kombinuja jak sie tylko da byle byś nie dostała nic :-D no ja przez połowe czasu nie byłam uzezpieczona ale wybrałam sie na bezrobocie i tak uzyskałam ubezpieczenie he he i moja córcia teraz ma na mnie też bo ostatnio byłam to załatwić zobaczymy co oni bd robic jak sie urodzi bo nadal nie bd zdolna do pracy no bo jak hehe kto sie dziecmi zajmie ale to sie dowiem jak pojde w grudniu podbic ubezpieczenie he

macierzyńskie przysługuje-z tego co mi powiedzieli w urzędzie-bezpłatne,ale będzie.Czyli jedynie będzie trzeba raz na miesiąc wpaść do urzędu podpisać kartkę z następnym terminem lub za ten okres macierzyńskiego dopiero

Tak też mi się wydaje.......:dry:
Najpierw było dla wszytskich.
Teraz jest dla tych, które są pod opieką lekarską od min 10 tc.
Potem będą dla tych, którzy zarabiają mniej niż 504zł/os.
A potem stwierdzą, że przyrost naturalny przez te lata, w których było becikowe i tak się nie zwiększył(a o to przecież chodziło), więc wogóle je skasują:cool2::cool2::cool2:

hehe ciekawe dlaczego porodówka w moim mieście jest wiecznie przepełniona hehe

dokładnie !3 usg na całą ciąże-powaliło ich.
Ja miałam aż 7 bo prywatnie u mojej w gabinecie robiłam 4
Jeżeli ciąża przebiega prawidłowo to 3 usg w zupełności wystarczą;-)
Jeżeli jest coś nie tak to nawet państwowo robią więcej.

Ja nie wyobrażam sobie jednak tylko 3 w trakcie 9 miesięcy.......zwariowałabym z niepokoju.....
Dlatego chodzę prywatnie........;-)
Mam co miesiąc robione, więc już 8 miałam + 4 razy lądowałam na izbie przyjęć z bólami i tam też mi robili

macierzyńskie przysługuje-z tego co mi powiedzieli w urzędzie-bezpłatne,ale będzie.Czyli jedynie będzie trzeba raz na miesiąc wpaść do urzędu podpisać kartkę z następnym terminem lub za ten okres macierzyńskiego dopiero

ale macierzynskie chyba sie nalezy jak pracowałam wczesniej.... hmmmnie wiem jak to działa

dokładnie !3 usg na całą ciąże-powaliło ich.
Ja miałam aż 7 bo prywatnie u mojej w gabinecie robiłam 4
Niby gadają,że w trosce o dziecko,to dlaczego za terminem trzeba czekać jak ktoś się dowie o ciąży,ja na szczeście nie czekałam,byćmoże dlatego że moja obecna ciąża jest z pierwszego cyklu po stracie poprzedniej i wymagałam wizyty a na pewno leków
Taaa, troska o dziecko! Przez pierwsze tyg niestety chodzilam do lekarza NFZ. Gdybym miała jakąś jedną z powazniejszych chorób to już mogłabym liczyć na wady rozwojowe mojego dziecka, bo na żadną z tych chorób we wczesnym etapie ciąży nie było zleconych badań, ani też nie zostalam uświadomiona, że powinnam takie zrobić (chętnie bym za nie zapłacila). Obecny lekarz od razu takie zlecił i dziwił się że nie miałam takich badań robionych... ale już byłam w 18 tyg ciąży...

Jeżeli nie ma jednoznacznych przepisów dostępnych dla każdego obywatela to o czym my tu mówimy.
W taki sosób każdy urzędnik może sobie swoją bajeczkę wymyśleć.
Wszytskie ruchy urzędników muszą być wykonywane w oparciu o przepisy.....
Jak odmówisz komuś becikowego, bo prywatnie chodził do gina to jakim paragrafem się podeprzesz:confused:

zgadzam sie z Toba...jakas bzdura jesli becikowe mialoby zalezec od tego czy chodzi sie prywatnie czy panstwowo??a co jak babeczka nie moze dostac sie panstwowo do gina to co ma zrobic??bo nie ma miejsc??albo jej lekarz przeszedl na praktyke prywatna??lekarz to lekarz a jak przyjmuje to jego sprawa w koncu becikowe powinno byc dla kazdej rodzacej a nie cochwile cos nowego wymyslaja aby tylko nie dac tego 1000zl....

reklama
ale macierzynskie chyba sie nalezy jak pracowałam wczesniej.... hmmmnie wiem jak to działa

takie macierzyńskie urzędu pracy ;-)
mi powiedziała na terminie 20.08 że kolejny mam 16.11 i potem mam prawo do....m-cy macierzyńskiego,w którym będę miała status jako osoba bezrobotna,ale nie będę podejmowała pracy przez nich proponowanych.Bo tu rozchodzi się jedynie o ubezpieczenie osoby i nic więcej

Do góry