reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bardzo Nurtujące Problemy

Kasiu odpowiadam tylko na drugie bo moja to len i nie chce jej sie jeszcze chodzic;-):-)

A ciemiaczko ma ok 1cm na 1cm...Nie wiem czy to duze czy male:zawstydzona/y:

reklama
1) u nas pierwsze były kroczki, a wstawanie bez podpierania dopiero nie dawno się pojawiło, tak lazła na raczkach do czegoś, i podpierając się wstawała
2) ciemiączko 1na 1

1. Marcinek stawia pierwsze samodzielne kroczki, ale wstać jeszcze nie potrafi bez podparcia.
2. u nas ciemiączko podobne jak u dziewczyn, czyli chyba w normie - i jestem tym zaskoczona, bo jakiś miesiąc temu lekarka kazała zwiększyć dawkę wit. D3, bo uznała, że ciemiączko jeszcze dość spore.... No ale może przez tę zwiększoną dawkę zaczęło lepiej zarastać...:confused:

Wojciaszek jeszcze nie chodzi.
Ciemiączko chyba mniejsze niż 1x1 cm - ledwo wyczuwam pod palcem. Pani doktor powiedziała, żeby nie dawać D3, bo szybko zarasta i idzie lato i będzie dużo słońca i co za tym idzie D3.

Wojciaszek jeszcze nie chodzi.
Ciemiączko chyba mniejsze niż 1x1 cm - ledwo wyczuwam pod palcem. Pani doktor powiedziała, żeby nie dawać D3, bo szybko zarasta i idzie lato i będzie dużo słońca i co za tym idzie D3.

O kurcze, to u nas na pewno dużo większe, bo bardzo łatwo wyczuwalne:baffled: Hmmm...

1. Kasiu - u nas były pierwsze samodzielne kroczki - ale takie ledwo co - po ok 3 kroczki między mamą a tatą, przysiady robi i stoi sam ale razem tego nie zrobi- tzn stanie sam jak sie czegos puści albo jak się go postawi, z przysiadu nie wstaje - jakis czas temu zastanawiałam się też nad odpowiedzia na to pytanie
2. u nas jest malutkie - musiałabym wymacać dokładnie, ale wydaje mi się że na opuszek palca wskazującego...

Kasiu bez paniki- mi lekarz też mówił że Mati ma duże ciemiączko a pediatra nie kazała mi sie narazie przejmowac bo mówi ze to indywidualna sprawa i ma czas do 18 miesiąca jeszcze. A co do chodzenia to chodzi od 9 miesiąca i w tej chwili to już biegac zaczyna i wstaje sam bez podparcia i pomocy

Kasiu ja też wyczytałam na necie że ciemiączko to indywidualna sprawa , takk jak pisze Ania.
Zośka też jeszcze nie chodzi ( mi jako mamie narazie się z tym nie śpieszy hihi :-)) ale potrafi kucnąć bez trzymanki , wstać już nie potrafi( tylko jak się czegoś trzyma) . No i moja pannica to strasznie ostrożna jest chodzić owszem ale tylko trzymana za rączki albo wokół stołu , jeśli nie ma "pomocy" albo stół / kanapa / albo coś innego się kończy automatycznie robi bach na dupsko. Nawet nie chce spróbować bez asekuracji

Kasiu Ciemiączko Sandra ma malutkie prawie nie wyczuwalne u nas było odwrotnie baliśmy się że za szybko się zarasta ale jest chyba ok
a jeśli chodzi o przysiady to zaczęła robic od paru dni a drepcze już od końca kwietnia więc najpierw kroczki a dużo dużo później przysiady

reklama
U nas ciemiaczko 1 X 1 i moja pediatra znowu kazała zwiększyć dawke d3 z 1 do 2 kropli żeby przed latem sie zarosło :baffled:

A co do chodzenia to Kubas dokąd nie chodził to potrafił tylko sam stać, natomiast wstawał tylko z podparciem, a teraz czyli po tygodniu chodzenia wstaje z kucków jak stary i to bez podpierania sie o podłogę.

Do góry