reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

bajki... Czy wasze dzieci ogladaja bajki...

U nas w domu telewizor chodzi prawie non stop - ach ten tatuś:wściekła/y:. Ale Ingunia się tym w ogówle nie interesowała z wyjątkiem reklam Biedronki:-) i żarcia dla kotów:-D.

Ale niestety w dzień siedzi z nią moja mama i babcia pokazała jej, że w telewizorze są bajki:wściekła/y:. I od dwóch tygodni mała domaga się misia albo "koka" (kotka). Bardzo mi się to nie podoba, bo chciałam, żeby jak najdłużej dziecko nie interesowało się telewizją. Uwielbia książeczki, malowanie farbami i kredkami oraz inne zabawy i nie chcę, żeby przyzwyczajała się do oglądania telewizji.

Czytałam, że robiono badania i okazało się, że dzieci, którym od ukończenia 3 lat puszczano programy przeznaczone dla ich wieku, rozwijały się szybciej i lepiej niż dzieci, które nie oglądały Teletubisiów, Ulicy Sezamkowej czy t.p.
Natomiast jeśli chodzi o dzieci młodsze - to wręcz przeciwnie - oglądające bajki były potem słabiej rozwinięte intelektualnie od swoich rówieśników w szkole. Dlatego chciałabym utrzymać Ingunię z dala od bajek jak najdłużej się da - może chociaż do 2,5 roku:baffled:

reklama
Dziewczyny w Lidlu sa płyty z bajkami za 9,90 w tym Teletubisie:))):tak::tak::tak:

u nas mala już wie że oglada rano i po kolacji..jakoś łatwo jej poszło tłumaczenie..mam nadzieję że juz tak zostanie :)))

ale sie strasznie rozgadała...i wydaje mi sie że to wpływ bajek właśnie:-D

moj tez lubi ogladac bajki, staram sie mu wlaczac tylko misia w niebieskim domu, elmo i sezamki ale to i tak duzo :/ z muzyki lubi najbardziej rockową, ale trudno sie dziwić skoro codziennie tatuś go
"katuje" przy kąpieli swoją twórczością :)

Co do muzyki to tez sie dopiero dowiedzialam ze na programi Vh1-muzyczny program codziennie od 8 rano jest lista z piosenkami dla njmlodszych .Polecam nazywa sie ROCK YOUR BABY sa piosenki takie jak Bebe Lili a tu jest strona Rock Your Baby

A na polsacie jest nowy kanal bajkowy :tak:BBC CBeebies

Nasza Karolinka uwielbia bajki, a oczywiście jak każda mama obiecywałam sobie, że przynajmniej do 2 latek nie będę jej puszczać :zawstydzona/y:
Niestety nie udało się, staram się przynajmniej jakoś ograniczać, maksymalnie jedna bajeczka dziennie:tak:

hejka :)
u nas podobnie , tzn . maly jak sie obudzi to krzyczy - baja! :dry: a my co? rano do roboty , wiec zeby go nie draznic to te bajke mu wlaczamy - wiem ze to nie jest zbyt wychowawcza metoda ( tak maly nas sobie wychowal..) , ale same rozumiecie :sorry:
natomiast pozniej (seria do 8 rano na minimini i swinka pepa ok 10 chyba przy 2 sniadaniu) , az do godziny 18-19 nie ogladamy wogole telewizora . Problemu wiec z tego nie robimy...
Natomiast ostatnio maly domaga sie zeby grac z tata w wiedzmina.... szokuje nas "malpowaniem" - wyciaganiem mieczy , atakami , skradaniem sie , popijaniem wyimaginowanych eliksirow itp...:szok: Jesli tata nie chce grac ( Szymek siedzi u niego wowczas na kolanach ) to jest przeokropna rozpacz:wściekła/y:placz a raczej wycie!!!
Nie bardzo wiem co z tym robic , wiec kazdorazowo symulujemy awarie komputera i odwracamy jego uwage puzzlami....Czasem skutkuje , czasem nie...

U mnie nie ma bajek, nie ma telewizora...
Jak włączałam na kompie to zwiewał od bajek. A właśnie tak myślałam że takie edukacyjnie może by mu się spodobały, ale nie. Więc chyba wygląda że będzie do przedszkola bezbajkowy... ;-)

Wojtek zaczął oglądać bajki jak miał rok i 8 miesięcy. Oczywiście zaczęlismy od Teletubisiów:-p. Teraz ogląda głównie wieczorynki czasem jak nie zdązymy na wieczorynkę to właczamy mu płytę na dvd. Czasem, choć na prawde rzadko oglada bajke w ciągu dnia. No ale oczywiście jak jest taka potrzeba, zeby Tuśka czyms bez reszty zając a na to najlepsze są bajki. nadal bardzo lubi Teletubisie ale też strażaka Sama, listonosza Pata, psotyty dudusia wesołka. ma też bajki o autobusach, autach i klasykę disneya ( myszka mimi, kaczor donlad), wetwrynarz Fred. Lubi tez Gumisie ale bez przesady. Raz Wojtek się na dudusiu wesołu wystraszył i rozpłakała( było cos o potworze). Przymierzam się do zakupu bajek bob budowniczy, bracia koala i epoka lodowcowa, nemo i mój brat niedźwiedź. Chcę kupic nowe bajki bo te juz mi się znudziły:-p:zawstydzona/y:

Julka ma 5 miesięcy ale juz kuka w telewizor. Coś mi się wydaję, że nie uda nam się tak długo wytrzymac bez TV jak z Wojtkiem.

reklama
Cześc u mnie jest znowu odwrotna sytuacja chociaż czasem bardzo bym chciała to Niunia nie ma ochoty na bajki za to muzyka może być 24/24 jak tylko słyszy muzyke to tańczy non stop i żeby się zmęczyła to byłby sukces,ale o zmęczeniu nie ma mowy.nie wiem co zrobić w tej sytuacji gdyż kiedy my z mężem chcemy obejżeć coś innego jest w domu wielki bunt i pyskowanie po swojemu.Laura jest niesamowicie żywym dzieckiem i nie ma minuty aby usiadła na pupie nawet do karmienia muszę ją zapinać na siłe w krzesełku.Pomocy.:-(

Do góry