reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Badania prenatalne 1 trymestru

Cześć za tydzień mam badania prenatalne bardzo się boję , możecie powiedzieć jak one wyglądają ? I czy wynik z krwi jest od razu ? Czy jeżeli w rodzinie męża jest chora osoba np zespół downa to nasze dziecko też może mieć ? Mamy po 28 lat

reklama
U mnie było usg po dostałam skierowanie na krew Alab mieli obok od razu zrobiłam po tygodniu miałam wyniki opis. To że w rodzinie męża jest chora osoba nie znaczy że wasze dziecko też będzie chore choć to prawdopodobieństwo wzrasta przez to.

Wyniki krwi są po ok 2 tygodniach, lekarz je wrzuca do systemu i one Ci zmieniają ryzyko wad genetycznych.

A badania prenatalne to nic innego jak super dokładne USG. Lekarz szuka serca i innych organów, patrzy na struktury kości itd.

Ja brałam USG, bo mi później dr zgrywał filmik.

U mnie to wyglądało tak, że najpierw miałam taki wywiad na temat mojego stanu zdrowia, liczyło się to, że np mam cukrzycę ciążową. Potem pobrali mi krew i za chwilę poprosili do gabinetu obok na usg. Samo usg trwało z 20 minut, wszystko było dokładnie sprawdzane. Pan doktor od razu mi mówił o tych ważnych sprawach, czyli ile wynosi nt albo że widzi kość nosową. Na koniec szukał czy mały ma obie rączki i nóżki i czy coś widać między nóżkami :) Samo badanie bardzo mnie stresowało i serce waliło jak szalone. Potem czekałam na wyniki, doktor mówił, że jeśli będzie wszystko dobrze to dostaniemy mailem w ciągu dwóch tygodni. A jeśli będzie coś nie tak to będą do nas dzwonić, by umówić nas na spotkanie z genetykiem.

Cześć za tydzień mam badania prenatalne bardzo się boję , możecie powiedzieć jak one wyglądają ? I czy wynik z krwi jest od razu ? Czy jeżeli w rodzinie męża jest chora osoba np zespół downa to nasze dziecko też może mieć ? Mamy po 28 lat
U mnie wyglądało to tak, że najpierw pobrali mi krew, później poszłam na usg. USG bardzo szczegółowe. Informacje od lekarza odnośnie każdego organu dziecka (prawidłowo wykształcony lub obecny). Później był krótki wywiad medyczny. Tydzień później otrzymałam wyniki na maila.

U mnie było tak, że robiłam prenatalne dwa razy. Raz na medicover, Raz na NFZ ze skierowaniem od lekarza.

W medicover pobrali mi krew kilka dni przed badaniem, na usg szlam już z wynikami krwi i po badaniu usg od razu dostałam wyniki oraz omówiłam na miejscu z lekarzem.

Na NFZ pobrali krew na 20 minut przed usg, wiadomo, że na wyniki czeka się kilka dni, więc wynik miałam dostać mailem.
Ale w gabinecie powiedziałam, że mam wyniki krwi już zrobione i lekarz wolał te z medicover (zrobione wczesniej), niż te co miały przyjść.

Stwierdził, że bardziej wiarygodne białko pappa i beta hcg są w okolicy 10tc (jak miała pobieraną krew), niż w 12tc jak miałam usg.

Niczym te badania na NFZ nie powinny różnic się od tych wykonywanych prywatnie. Przeprowadzać je powinien lekarz z uprawnieniami FMF.
To dobrze, bo chciałabym się czegoś dowiedzieć, skoro jest bezpłatne. Już raz od jednego „miłego” lekarza usłyszałam, że na NFZ to „gowno się dowiem” ;)

reklama
Badania prenatalne pierwszego semestru to USG ( m.in. lekarz bada wymiary dziecka) oraz pobieranie krwi. Ja na wynik z opisem czekam tydzień

Do góry