reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Badania prenatalne 1 trymestru

U mnie usg bez zastrzeżeń a z krwi niskie bialko pappa i wyszło bardzo duże ryzyko trisomii 21 i 13.
Lekarz zlecil amnio, ale zrobiłam sanco i wyszło prawidłowe. Jestem już po usg połówkowym i lekarz potwierdził że wszystko ok.
Mój prowadzący od razu powiedział że Patau wychodzi na usg, więc bardziej martwiłam się o ZD.
Co ciekawe, byłam na pierwszym USG prenatalnym również prywatnie i lekarz wyliczyl ryzyka chorób tylko na podstawie usg, bez krwi i ryzyko trisomii 13 i 18 miałam powyżej 20000, ZD prawie 4000. A z krwi taka różnica bardzo duża.
U mnie też krew popsuła wszystko. Miałam wtedy covida i myśle, że to mogło mieć wpływ. Natomiast genetyk powiedziała, że wszytsko może mieć wpływ, ale nie na badań ba potwierdzenie.

reklama
Bardzo dużo dzieci z zD nie wychodzi na USG 🤷 Znam osobiście dwa takie przypadki (a ogólnie znam tylko dwa przypadki zD). Obie mamy nie robiły pappy I robiły tylko USG. USG były prawidłowe. Jedno dziecko ma pełne zad, a drugie mozaikę zD.
Tak, ja napisałam że Patau wychodzi na usg i dlatego martwiłam się o ZD. Chociaż teraz jak byłam na połówkowych to lekarz dokładniej badał właśnie pod kątem Downa i od razu mówił że np czesto nóżki są krótsze albo przerwa między paluszkami, niewlasciwa budowa serduszka itp. U nas na szczęście nie ma nic niepokojącego.

Ja po 1 prenatalnych miałam ryzyko zd 1:2500, bo usg było ok (crl nie pamiętam, ale nt 2.1), ale bardzo wysoka wolna beta ok 3.8 MoM.
W 16tc lekarz wykrył torbielki w główce i ognisko hyperogenne w sercu. Powiedział, że ryzyko zd wzrosło, ale teraz nie wyliczy o ile, dlatego zlecił test nipt i echo serca płodu. Wybrałam nifty pro, ryzyka wyszły w miliardach, a echo serca wykluczyło wady serca. Ostatecznie na połówkowych torbielek już nie było, za to w sercu były kolejne ogniska hyperogenne. Córka urodzila się zdrowa, serce ma dodatkowa strunę w lewej komorze, ale nie jest to klasyfikowane jako wada.

Do góry