reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Badania Po Poronieniu

Witajcie dorotasochacka i Diana_81.
Jesli o mnie chodzi i jeśli mogę coś doradzić to może jednym z najtańszych i taki podstawowych badań to
- pozoimy hormonów, FSH, Ft4,Ft3, progesteron, Lh, testosteron,prolaktynę
- toxo, cytomegalia(jesli będziecie się starać.. a jeśli jeszcze nie to tylko najwyżej jeśli chcecie wiedzieć czy to było przyczyną poronienia (czy moze było) to w jednej klasie, rożyczka, przeciwciala antykardiolipidowe
- cytologia,
jeśli chcecie to wraz z cytologią którą robi się z wymazu można pobrać wymazy na chlamydie, ureaplasme, mycoplasme. To są drogie badania ale już nie raz się okazywało niestety że warto. Bo te wirusy często przechodzi się bezobjawowo_Oraz zwykły wymaz z pochwy...
-plaminiki męża.. tzn spermiogram

Nie wiem. Ale trudno jest określić co zrobić.. bo czasem jedna z nas ma podwyższone hormony tarczycy(TSH) inna wirusa chlamydie... inne problemy ze spermą meża. Trudno jest powiedzieć CO DLA WAS BĘDZIE Najlepszym i najbardziej optymalnym rozwiązaniem

Ostatnia edycja:
reklama
A co do badań w jakich dniach robić. Wszystko starałam się napisać w poprzednich postach. Przeczytajcie uważnie.
Hormony z krwi ... przeważnie między 2-4 dc (dniem cyklu) zalecają ginkowie. Choć np. LH, czy progesteron też czasem każą zrobić w odpowiedniej dla nich fazie. Warto zapytać ginka czy osoby w laboratorium. One też dobrze wiedza co i jak.
Wymazy.. w każdy dzień cyklu (oczywiście bez miesiączki) ale cytologia jeśli dobrze pamiętam między 10-21 dc??? ALe pewności już nie mam. Jakoś tak to było.
Zapraszam na watek głowny ciąza po poronieniu.

A co do badań w jakich dniach robić. Wszystko starałam się napisać w poprzednich postach. Przeczytajcie uważnie.
Hormony z krwi ... przeważnie między 2-4 dc (dniem cyklu) zalecają ginkowie. Choć np. LH, czy progesteron też czasem każą zrobić w odpowiedniej dla nich fazie. Warto zapytać ginka czy osoby w laboratorium. One też dobrze wiedza co i jak.
Wymazy.. w każdy dzień cyklu (oczywiście bez miesiączki) ale cytologia jeśli dobrze pamiętam między 10-21 dc??? ALe pewności już nie mam. Jakoś tak to było.
Zapraszam na watek głowny ciąza po poronieniu.

Dla odświeżenia wątku...

Witajcie dorotasochacka i Diana_81.
Jesli o mnie chodzi i jeśli mogę coś doradzić to może jednym z najtańszych i taki podstawowych badań to
- pozoimy hormonów, FSH, Ft4,Ft3, progesteron, Lh, testosteron,prolaktynę
- toxo, cytomegalia(jesli będziecie się starać.. a jeśli jeszcze nie to tylko najwyżej jeśli chcecie wiedzieć czy to było przyczyną poronienia (czy moze było) to w jednej klasie, rożyczka, przeciwciala antykardiolipidowe
- cytologia,
jeśli chcecie to wraz z cytologią którą robi się z wymazu można pobrać wymazy na chlamydie, ureaplasme, mycoplasme. To są drogie badania ale już nie raz się okazywało niestety że warto. Bo te wirusy często przechodzi się bezobjawowo_Oraz zwykły wymaz z pochwy...
-plaminiki męża.. tzn spermiogram

Nie wiem. Ale trudno jest określić co zrobić.. bo czasem jedna z nas ma podwyższone hormony tarczycy(TSH) inna wirusa chlamydie... inne problemy ze spermą meża. Trudno jest powiedzieć CO DLA WAS BĘDZIE Najlepszym i najbardziej optymalnym rozwiązaniem

Rany nie mialam pojecia ze tyle badan mozna zrobic... rany a ja tyle czasu w nieswiadomosci zylam..... moze jest przyczyna a ja to zaniedbalam. pytalam lekarza czy sa jakies badania konieczne a on ze mam nie panikowac. zrobilam sama toxo to nawet nie spojrzal ze to niewazne rany boskie.... chyba go zmieni..... :angry:
to lekarze sami powinni nas tam od razu kierowac no ni < wnerw>
pozdr

skieruja po 3 poronieniu bo piersze uznaja za przypadek.... powiem tylko tyle badania kosztuja ale czasem warto je zrobic bo w koncu mamy wazny cel..

Dziewczynki mam takie pytanie. Jak najlepiej robić badania tarczycy - na czczo, czy po śniadanku? Na stronie laboratorium jest napisane, że pacjent nie musi być na czczo. Jak Wy robiłyście?

reklama
Daa ja miałam na czczo, chyba wszystkie badania z krwi tak się robi.

Rany nie mialam pojecia ze tyle badan mozna zrobic... rany a ja tyle czasu w nieswiadomosci zylam..... moze jest przyczyna a ja to zaniedbalam. pytalam lekarza czy sa jakies badania konieczne a on ze mam nie panikowac. zrobilam sama toxo to nawet nie spojrzal ze to niewazne rany boskie.... chyba go zmieni..... :angry:
to lekarze sami powinni nas tam od razu kierowac no ni < wnerw>
pozdr
no jest tego troche. Ja swojemu lekarzowi po usłyszeniu że statystycznie nie powinno sie powtórzyć powiedziałam że ja nie statystyka i że chcę mieć przynajmniej jaką taką pewność że zrobiłam co mogłam żeby się nie powtórzyło. Są lekarze którzy kładą na oddział i robią za free wszystkie ważne badania, ale to rzadko się zdaża.
Cierpliwości, ja na badania, szczepionki wydałam już ok 1000 zł, o wizytach lekarskich nie wspomnę.

Do góry