reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

AZS - Atopowe zapalenie skóry

Zgadzam się z Ustką, Zobena. Nawilżać i natłuszczać trzeba stale. U nas jak jest b. dobrze latem, to robię to tylko rano i wieczorem, a jak jest źle to tyle, ile trzeba - czasem nawet co pół godziny! (o ile się da) I widzę różnicę - jak Bru jest w przedszkolu, to choć mają tam jego krem i jego też uczę, żeby o tym pamiętał, to jednak jest o wiele rzadziej smarowany i to się szybko w widoczny sposób odbija na stanie skóry. A jak tam Nutramigen? A jaki sterdyd dostaliście?
Ustka dzięki za ulotkę. Pytałam o tę sól w aptece ale nie mieli.
My póki co jedziemy na Protopicu - teraz już tylko co drugi dzień. Pod kolanami i na rękach jest całkiem nieźle, ale szyja wciąż mimo wszystko się zaczerwienia i swędzi.
A, mam nowy patent na świąd. Przy ataku swędzenia/drapania przyłożyć w to miejsce coś zimnego (w knajpie może to być szklanka z zimnym napojem, w domu coś z lodówki, świetnie działa spryskanie trzymaną w lodówce wodą termalną). Chodzi o to, że zimno tak jakby "paraliżuje" zakończenia nerwowe, te same, które przewodzą uczucie swędzenia, i trochę odpuszcza. Niestety nie zawsze i nie całkiem, raz lepiej a raz gorzej to u nas działa, ale często jednak w jakimś stopniu działa.

reklama
cześć dziewczyny, dziś dermatolog potwierdziła moje obawy co do AZS u córci. Ale zastanawia mnie coś, piszecie o miejscach w jakich Wasze dzieci mają zmiany skórne. Julka ma na plecach, na udzie, na ramieniu, są to małe liszaje, ale widać czasem jakby kaszkę, taką drobną wysypkę na plecach. Od 3 tyg kicha bardzo dużo, przy czym leci jej wtedy wodnisty katarek. Strasznie się boję, że może dostać astmę. Teraz ma przepisaną maść robioną (jakąś za 5zł) i claritine. Emolienty stosujemy od urodzenia prawie, bo w 9 dobie stwierdzono skazę. Postaram się wkleić zdjęcia skóry wieczorem, to pomożecie mi ocenić czy to faktycznie AZS czy może nadal skaza.

DObre wiesci. Jestem w polsce na wakacje:) Synus od 4 tyg pije tylko kozie mleko i tak.... Bylam od dermatologa i mi przepisal Zyrtec, Protopic i te masc robbiona za 5zl mieszana z Clotrimazolem. Po pierwszym dniu stosowania kropli zyrtec i protopicu juz widzialam poprawe. I mnie zastanowilo czy to mozliwe ze te dwa medykamenty zadzialaly natychmiast czy po prostu kozie mleko zaczelo dzialac. W kazdym badz razie... juz chyba 5 dzien stosuje te kremy i krople i jest suuuper suuuper poprawa. Praktycznie wiekszosc zniknela. Bardzo sie ciesze:) Stosuje to nadal.. i pewnie tak juz zostanie;( Zrobilam tez badanie krwi na uczulenie na mleko krowie..ale wyniki beda jutro.​
Trzymam kciuki za synka zeby mu sie juz nie pogorszylo.... bedziemy nawilzac nawilzac i nawilzac...

beata26 - nati mial kark czerwony ze az wygladalo ze poparzony, pod karkiem dekolt, ramiona, ciut na plecki u gory pod karkiem, nozki nie tylko w zgieciach ale i na lydkach. Zaczerwienione suche chropowate

Ostatnia edycja:
Zobena, cieszę się że małemu skórka poprawia wygląd, oby już więcej nic się nie działo :)

a ja mam pytanko:

czy AZS może być też na pieluszki? wydaje mi sie że od nich się zaczęło, tj pomarańczowe pampersy te sleep&play. Po tym obsypało małej pupe i pisię, po kilku dniach plecy. Po kremie za 5 zł przeszło, ale znów założyłam te pampki i powtórka z rozrywki. Na biodrach wysypka, pisia i pupa też a po 2 dniach plecki. Czy to jest typowe AZS czy poprostu uczulenie na pieluszki. Dodam, że mała te pieluszki stosowała zamiennie z innymi pampersami i nigdy nic nie było, aż do teraz.

Pieluszki moga uczulac jak najbardziej. Jesli jej nie odpowiadaja to zmien calkiem i zaobserwuj czy wysypka znowu wyjdzie. Jak mi lekarka tlumaczyla to AZS to jest wlasnie wynikiem jakiejs reakcji uczuleniowo alergicznej:) A moze akurat byly te cieplejsze dni i sie mala przegrzla w tamtym rejonach? Teraz jak te "upaly" beda to najlepiej bez pieluchy dzidzie puszczac jak sa warunki na to.
Ja dostalam wynik z badan krwi i uczulenia na mleko krowie natus nie ma. Ale.. sadze ze dalej na kozim pojade, w koncu ma juz ten roczek to zostawie go na tym mleku... o wiele zdrowsze niz te proszkowane.

Zobena, to, że wynik wyszedł ujemny, to nie znaczy, że nie ma uczulenia. Niestety, testy krwi u dzieci bardzo często są nie miarodajne - alergolodzy zazwyczaj to podkreślają. U nas też nigdy nie było wyników, a uczulenie jest ewidentnie. Poza tym istnieją cztery mechanizmy (rozpoznane przez naukę) powstawania reakcji alergicznej, a testy badają tylko jeden z nich...

no tak margot.. zgadzam sie z toba ze pewnosci wynik badan nie daje. Czasem sie jeszcze wysypka pojawia.. ale nie ma tak tragicznie. W UK nie chca mi przepisac Protopicu, mowia ze to silna masc i ze nie chca jej stosowac u dzieci. Dali mi w zamian mocniejsze sterydy. Nie uzywam ich co prawda.. na razie nawilzam nowym kremem z Aveeno.. zobaczymy jak bedzie:) ach... co za pierunstwo z ta egzema. ALe Natus cale szczecie jest wesolutki i usmiechniety.. zdrowe dziecko:)

powiedzcie mi, bo już nie wiem, za dużo zdań na ten temat słyszałam - czy całkowite wyleczenie azs jest w ogóle możliwe? Nie chodzi mi o to jak jest najczęściej, tylko czy istnieje taka możliwość. Szczerze mówiąc miałam już nadzieję, że tak, kiedy atopowe zmiany zaczęły się szybko cofać u mojego atopika od kiedy zaczęłam używać emolientów A-dermy... nie mówcie mi proszę, że to tylko pozory :-(

mój syn ma bardzo czerowne policzki ale tylko gdy jest okres grzewczy. Lekarze wymyślili alergię ale po wyeliminowaniu alergenów było tak samo. Teraz urzywamy parafiny -krem i jest super.

reklama
Do góry