reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

AZS - Atopowe zapalenie skóry

Zgadzam się z Ustką, Zobena. Nawilżać i natłuszczać trzeba stale. U nas jak jest b. dobrze latem, to robię to tylko rano i wieczorem, a jak jest źle to tyle, ile trzeba - czasem nawet co pół godziny! (o ile się da) I widzę różnicę - jak Bru jest w przedszkolu, to choć mają tam jego krem i jego też uczę, żeby o tym pamiętał, to jednak jest o wiele rzadziej smarowany i to się szybko w widoczny sposób odbija na stanie skóry. A jak tam Nutramigen? A jaki sterdyd dostaliście?
Ustka dzięki za ulotkę. Pytałam o tę sól w aptece ale nie mieli.
My póki co jedziemy na Protopicu - teraz już tylko co drugi dzień. Pod kolanami i na rękach jest całkiem nieźle, ale szyja wciąż mimo wszystko się zaczerwienia i swędzi.
A, mam nowy patent na świąd. Przy ataku swędzenia/drapania przyłożyć w to miejsce coś zimnego (w knajpie może to być szklanka z zimnym napojem, w domu coś z lodówki, świetnie działa spryskanie trzymaną w lodówce wodą termalną). Chodzi o to, że zimno tak jakby "paraliżuje" zakończenia nerwowe, te same, które przewodzą uczucie swędzenia, i trochę odpuszcza. Niestety nie zawsze i nie całkiem, raz lepiej a raz gorzej to u nas działa, ale często jednak w jakimś stopniu działa.

reklama
cześć dziewczyny, dziś dermatolog potwierdziła moje obawy co do AZS u córci. Ale zastanawia mnie coś, piszecie o miejscach w jakich Wasze dzieci mają zmiany skórne. Julka ma na plecach, na udzie, na ramieniu, są to małe liszaje, ale widać czasem jakby kaszkę, taką drobną wysypkę na plecach. Od 3 tyg kicha bardzo dużo, przy czym leci jej wtedy wodnisty katarek. Strasznie się boję, że może dostać astmę. Teraz ma przepisaną maść robioną (jakąś za 5zł) i claritine. Emolienty stosujemy od urodzenia prawie, bo w 9 dobie stwierdzono skazę. Postaram się wkleić zdjęcia skóry wieczorem, to pomożecie mi ocenić czy to faktycznie AZS czy może nadal skaza.

DObre wiesci. Jestem w polsce na wakacje:) Synus od 4 tyg pije tylko kozie mleko i tak.... Bylam od dermatologa i mi przepisal Zyrtec, Protopic i te masc robbiona za 5zl mieszana z Clotrimazolem. Po pierwszym dniu stosowania kropli zyrtec i protopicu juz widzialam poprawe. I mnie zastanowilo czy to mozliwe ze te dwa medykamenty zadzialaly natychmiast czy po prostu kozie mleko zaczelo dzialac. W kazdym badz razie... juz chyba 5 dzien stosuje te kremy i krople i jest suuuper suuuper poprawa. Praktycznie wiekszosc zniknela. Bardzo sie ciesze:) Stosuje to nadal.. i pewnie tak juz zostanie;( Zrobilam tez badanie krwi na uczulenie na mleko krowie..ale wyniki beda jutro.​
Trzymam kciuki za synka zeby mu sie juz nie pogorszylo.... bedziemy nawilzac nawilzac i nawilzac...

beata26 - nati mial kark czerwony ze az wygladalo ze poparzony, pod karkiem dekolt, ramiona, ciut na plecki u gory pod karkiem, nozki nie tylko w zgieciach ale i na lydkach. Zaczerwienione suche chropowate

Ostatnia edycja:
Zobena, cieszę się że małemu skórka poprawia wygląd, oby już więcej nic się nie działo :)

a ja mam pytanko:

czy AZS może być też na pieluszki? wydaje mi sie że od nich się zaczęło, tj pomarańczowe pampersy te sleep&play. Po tym obsypało małej pupe i pisię, po kilku dniach plecy. Po kremie za 5 zł przeszło, ale znów założyłam te pampki i powtórka z rozrywki. Na biodrach wysypka, pisia i pupa też a po 2 dniach plecki. Czy to jest typowe AZS czy poprostu uczulenie na pieluszki. Dodam, że mała te pieluszki stosowała zamiennie z innymi pampersami i nigdy nic nie było, aż do teraz.

Pieluszki moga uczulac jak najbardziej. Jesli jej nie odpowiadaja to zmien calkiem i zaobserwuj czy wysypka znowu wyjdzie. Jak mi lekarka tlumaczyla to AZS to jest wlasnie wynikiem jakiejs reakcji uczuleniowo alergicznej:) A moze akurat byly te cieplejsze dni i sie mala przegrzla w tamtym rejonach? Teraz jak te "upaly" beda to najlepiej bez pieluchy dzidzie puszczac jak sa warunki na to.
Ja dostalam wynik z badan krwi i uczulenia na mleko krowie natus nie ma. Ale.. sadze ze dalej na kozim pojade, w koncu ma juz ten roczek to zostawie go na tym mleku... o wiele zdrowsze niz te proszkowane.

Zobena, to, że wynik wyszedł ujemny, to nie znaczy, że nie ma uczulenia. Niestety, testy krwi u dzieci bardzo często są nie miarodajne - alergolodzy zazwyczaj to podkreślają. U nas też nigdy nie było wyników, a uczulenie jest ewidentnie. Poza tym istnieją cztery mechanizmy (rozpoznane przez naukę) powstawania reakcji alergicznej, a testy badają tylko jeden z nich...

no tak margot.. zgadzam sie z toba ze pewnosci wynik badan nie daje. Czasem sie jeszcze wysypka pojawia.. ale nie ma tak tragicznie. W UK nie chca mi przepisac Protopicu, mowia ze to silna masc i ze nie chca jej stosowac u dzieci. Dali mi w zamian mocniejsze sterydy. Nie uzywam ich co prawda.. na razie nawilzam nowym kremem z Aveeno.. zobaczymy jak bedzie:) ach... co za pierunstwo z ta egzema. ALe Natus cale szczecie jest wesolutki i usmiechniety.. zdrowe dziecko:)

powiedzcie mi, bo już nie wiem, za dużo zdań na ten temat słyszałam - czy całkowite wyleczenie azs jest w ogóle możliwe? Nie chodzi mi o to jak jest najczęściej, tylko czy istnieje taka możliwość. Szczerze mówiąc miałam już nadzieję, że tak, kiedy atopowe zmiany zaczęły się szybko cofać u mojego atopika od kiedy zaczęłam używać emolientów A-dermy... nie mówcie mi proszę, że to tylko pozory :-(

mój syn ma bardzo czerowne policzki ale tylko gdy jest okres grzewczy. Lekarze wymyślili alergię ale po wyeliminowaniu alergenów było tak samo. Teraz urzywamy parafiny -krem i jest super.

reklama
Do góry