reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Atopowe zapalenie skóry - AZS

i jeszcze pytanko jezeli bede kapac dziecko w oilatum to czy mozna ja smarowac po kapieli zamiast oliwka to Emolium ?
a czy masc witaminowa robiona na recepte mozna jej uzywac do twarzy np jak wychodzimy na dwor ??
i cały czas mozna uzywac czy tylko przez pewien okres ?

reklama
wg mnie azs, zreszta skoro ma stwierdzona skaze to azs sila rzeczy ma rowniez...:tak:
a jakie pije mleko? powinna byc na pepti albo na nutramigenie skoro ma skaze bialkowa...

moj syn jest na nutramigenie, a i tak sa dni ze wyglada doslownie jak zarozowiona ruska babeczka;-) i cieknie mu z noska
jesli nie je nic podejrzanego to moga byc roztocza, kurz itp....
my dajemy na to syropek i przechodzi po czym czasem znow sie pojawia,z alergia tak niestety jest

do alergologa tylko poszukaj dobrego bo ciezko znalezc dobrego ktory cie nie splawi, ja niestety na takich trafialam...

oliwka niewskazana, lepsze emolium, oilatum lub my kapiemy w emolium a po kapieli smarujemy vitella nutrilotio,z mocznikiem

co do masci witaminowej nie pomoge bo nie wiem, co to za masc?

wg mnie azs, zreszta skoro ma stwierdzona skaze to azs sila rzeczy ma rowniez...:tak:
a jakie pije mleko?

co do masci witaminowej nie pomoge bo nie wiem, co to za masc?

witam corcia jest na bebilonie pepti 2 od 4 miesiaca zycia
a co do masci to czytalam w necie
jest to masc robiona na recepte zapytam dzis pediatre i ci napisze
czyli oilatum jaknajbardziej ?
zapytalam bo oilatum jest drogi wiec zanim kupie wole zapytac

a czemu oliwka jest niewskazana ja uzywam od urodzienia oliwki bambino a teraz kupilam 1 raz penaten
ale jak nie wskazana to przestane uzywac
a powiedz mi jeszcze czy jak kapiesz malego w np oilatum to tylko ta woda go myjesz czy uzywasz rowniez jakis zeli dodatkowo do mycia włosów i cala
my uzywamy szamponu jonson
i zelu do mycia penaten badz jonson taki zołty z pompka

wg mnie AZS jest możliwe, choć skaza białkowa chyba niekoniecznie równa się AZS.
Pytanie o mleko jak najbardziej zasadne.

Przede wszystkim przeanalizuj co sie zmieniło w ostatnim czasie, zeby wykluczyć to co spowodowało wysyp. Choc w przypadku AZS to moga być również ząbki. Tak ma Zosia - co ząbek to wysyp.

Co do kąpieli - my kąpiemy w Emolium P - trójaktywna emulsja do kąpieli. Smarujemy z tej samej serii Emolium P (ale nie powiem Ci dokładnie nazwy - chyba też emulsja do ciała) albo NIVEA SOS, jak jest ciut gorzej.

Maści witaminowej nie znam również, ja na dwór aktualnie też smaruję NIVEA Baby.

Co do sterydów - oszczędzaj dziecku jak tylko możesz. Ja mam na wszelki wypadek (przy dużym zaostrzeniu) maść z hydrokortizonem, ale staram sie stosować bardzo sporadycznie.

w celu potwierdzenia lub wykluczenia (oby) AZS możesz też wybrać sie do dermatologa dzieciecego, ale uprzedzam, ze my np. usłyszelismy: to AZS, sprawa dla alergologa. Ale moze najpierw lepiej dermatolog. W zasadzie zalecenia wiele od tych , które dał alegolog się nie różniły.

Dobry alergolog jest na wage złota i ciężko trafić. Ja byłam już u 4.

Pozdrawiam i życze powodzenia w walce.

uzywam tez szamponu johnson
kiedy nie ma problemow ze skora czasem wykapie w czyms innym, mam kilka zeli... kiedy sie pogarsza spowrotem emolium:tak:

nie wiem dokladnie dlaczego ale oliwke odradzali mi wszyscy lekarze wiec cos w tym jest (od urodzenia pawelka wiec ja nie uzywalam jej w ogole):tak:

oilatum, emolium to srodki typowo dla skory z problemami alergicznymi wiec jak najbardziej:tak:

niestety skaza to azs:-(
przeczytaj np tutaj
http://www.apsik.pl/pages/dzieci/atopowe_zapalenie.php

ale piszesz ze uzylas pierwszy raz oliwki penaten, moze to uczulilo??

Ostatnia edycja:
:tak:

niestety skaza to azs:-(
przeczytaj np tutaj
atopowe zapalenie - APSIK - serwis alergologiczny.

ale piszesz ze uzylas pierwszy raz oliwki penaten, moze to uczulilo??

nie uzywałam jeszcze oliwki penaten kupilam bo mam koncowke bambino i czekałam az sie skonczy ale nie bede w takim razie uzywac
a uczulenie wydaje mi sie ze 1 raz dostala jajecznice na masełku ( pediatra polecił aby sprawdzic ) zjadla mało ale ze smakiem i na drugi dzien miala te poliki juz wysypane :-(

no to poprostu nadal skaza, maslo jest z mleka wiec tez moze uczulac, tez mam zamiar sprobowac podac maselko ale troche sie boje, zreszta u nas te policzki czerwonawe bywaja czasami:-( u nas chyba bialko jaja uczula rowniez, no i moze jeszcze cos:eek:

ale jak znajdziesz dobrego alergologa to na pewno pomoze

ja te czerwone policzki smaruje kremem emolium i podaje syropek Aerius zeby szybciej znikalo, przepisal nam wlasnie alergolog

sterydow staram sie nie uzywac, chociaz zdarzalo sie elocomu uzyc

powodzenia!!

byłam wczoraj u pediatry ale jak grochem o sciane :angry:
oczywiscie " smarowac hydrocorytyzonem i obserwowac " :-(
ale ja juz od dawna go nie uzywam tylko sporadycznie bo i tak nic nie pomaga
w srode bede u mojej pani alergolog bo bede miala robiona spirometrie i testy na pyłki
to zapytam sie jej moze mi poleci jakiegos dobrego alergologa albo sama sie podda leczeniu i diagnozie małej :)

a powiedzcie mi jaka jest roznica AZS a skaza białkowa ?
niewiem jak rozpoznac (chodzi o " wysypke i plamy " )

nie chcialabym leczyc małej na AZS jezeli nie ma stwierdzonego

a byłam w aptece pytałam czy maja cos na te policzki bez recepty
zaproponowano mi hydrokortyzon powiedziano mi ze skoro jest bez recepty to nie jest silny ani nawet mocny nalezy do słabych

wiec co tu sie dziwic ze dziecku nie pomaga :baffled: ale oczywiscie moj pediatra bylismy u 2 twierdzi ze wszystko jest ok i nic na recepte ani zadnego skierowania na badania nie da :angry:

wiec kochane po wypłacie kupuje Oilatum w aptece widzialam 500ml za 65 zł i Emolium so smarowania po kapieli taki balsam 400ml za 45 zł

a w srode podpytam alergologa i najwyzej podejde do pediatry prywatnie

reklama
chyba nie doczytalas w linku ktory ci wkleilam wiec najwazniejsze wg mnie wycinki:

Atopowe zapalenie skóry (AZS) zwane także świerzbiączką, zazwyczaj zaczyna się we wczesnym dzieciństwie. U około połowy dzieci pierwsze objawy występują między 3 a 6 miesiącem życia, u większości do 5 roku życia. Jest to choroba uwarunkowana genetycznie rozwijająca się na podłożu skazy atopowej, czyli zaburzenia związanego z nieprawidłową, nadmierną odpowiedzią na alergeny. Częstość występowania atopowego zapalenia skóry u małych dzieci wynosi nawet do 20%.
Choroba charakteryzuje się wypryskowymi zmianami skórnymi o typowej lokalizacji, której towarzyszy świąd, przewlekłym i nawrotowym przebiegiem z okresami poprawy, współistnieniem innych cech atopii u dziecka lub w jego rodzinie takich jak katar sienny, astma atopowa, alergiczny nieżyt spojówek.

Niemowlęta i małe dzieci alergizują się przede wszystkim przez przewód pokarmowy, dlatego każdy składnik pokarmu może nasilać u nich objawy atopowego zapalenia skóry. Do najczęściej uczulających pokarmów należą: białka mleka krowiego, jajko, ryba, mięsa- cielęcina, wołowina, owoce - cytrusy, poziomki i truskawki, czekolada, kakao, orzechy.

Najczęściej występujące objawy AZS:

• suchość skóry,
  • wyprysk czyli zmiany zapalne skóry,
  • biały dermografizm polegający na tym, że skóra w miejscu potarcia staje się blada,
  • przedni fałd szyjny, spowodowany suchością i pogrubieniem skóry,
  • świąd po spoceniu się,
  • fałd skóry poniżej brzegu dolnej powieki tzw. fałd Dennie-Morgana
  • nietolerancja wełny,
  • nietolerancja pokarmów, przede wszystkim białka mleka krowiego, ryb, jaj,
  • podwyższony poziom IgE,
  • natychmiastowe reakcje skórne typu pokrzywkowego,
  • zaostrzenie objawów pod wpływem negatywnych czynników emocjonalnych takich jak niepokój, zdenerwowanie, stres,
  • zapalenie czerwieni wargowej ze złuszczeniem, strupami, nadżerkami i pęknięciami wokół ust o przewlekającym, bolącym i piekącym charakterze,
  • skłonności do nawrotowych zakażeń skóry,
  • rogowacenie przymieszkowe lub/i objawy poronnej rybiej łuski,
  • nawrotowe zapalenie spojówek,
  • zacienienie wokół oczu,
  • wyprysk sutków, bardzo rzadko występujący u dzieci, częściej u młodzieży,
  • obecność białawych, zwykle okrągłych zmian skórnych nieznacznie odcinających się od zdrowej skóry,
  • jednoczesne zblednięcie i zaczerwienienie skóry,
  • akcentacja mieszków włosowych.

Do góry