reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Antykoncepcja po...

Tabletki refundują w Holandii.:dry:
Wiolcia, ale pomyśl, że przez p. jajniki mogłoby sie nie udać za te dwa lata.
Ja sama planowałąm pierwszą ciążę w styczniu lub marcu 2011. Zaszłam w ciążę w listopadzie 2009, choć wyszło tak,że zmieniliśmy zdanie, żeby wcześniej było. Nie udało sie, przez tą głupią służbę zdrowia. A potem myk i 7 tygodni później w marcu byłam juz znów w ciąży. Teraz juz tak szybko nie planuję ciąży, bo chciałabym poświęcić dla dziecka tyle uwagi, żeby mogło wyrosnąć na dobrego człowieka, a jak wiadomo w to trzeba włożyć trochę pracy i wysiłku.

reklama
ja tez myslę o spiralce ale tej normalnej bez hormonu, no i własnie - zastanawiam się kiedy ją się zakłada po porodzie no bo normalnie to podczas miesiączki jak się krwawi a tak? po połogu jak się idze na ta wizyte po 6 tyg. to juz sie nie krwawi więc kiedy? wcześniej jeszcze trzeba ją założyć?
tutaj antykoncepcje omawia sie juz w szpitalu i ja juz mam recepte na tabsy - musze je zaczac brac od poniedziałku. u nas dopiera na wizycie popołogowej, wiec ja nie rozumiem, jak to jest z owulacja. niby po 28 dniach moze byc pierwsza, moze dlatego u nas nie pozwalaja współzyc do czasu wizyty.

elena - tutaj tez sa refundowane, ale nie cerazette.

Rany, przeczytałam chyba ze sto razy zasady powrotu do npr po porodzie i chyba zaczynam powoli to łapać... Ale sytuacja jest dość skomplikowana. Powiem Wam, że spokój macie z tymi swoimi tabletkami :p
Pocieszające jest to, że teoretycznie niepłodność po porodzie przy pełnym karmieniu piersią trwa 12 tygodni (przy niepełnym - 5). Chociaż oczywiście trzeba prowadzić obserwacje cały czas. A pełne karmienie to karmienie min. 5-6 razy dziennie, z przerwami maks. 6-7-godzinnymi (8 godzin to już za duża przerwa), dziecko musi jeść min. 100 minut dziennie w sumie, no i nie można go niczym innym dokarmiać.

Także czekam na koniec połogu, czyli jeszcze tydzień i dwa dni, potem idę do lekarza, no i zobaczymy, jak się ta metoda sprawdza ;)

U mnie chłopak 5 dni po porodzie kupił gumki. Muszę czekać do 9 marca z wizyta, wtedy coś z lekarzem wybierzemy.

Nie lubię poruszać intymnych tematów, ale jak mus to mus. Ponieważ połóg kończy mi się w poniedziałek, Mąż wczoraj stwierdził, że w zasadzie to można uznać, że już jestem "po" i zainaugurować małżeński sezon poporodowy. I generalnie spostrzeżenia mam dwa, a pytanie jedno:
- posucha jakaś straszna (tak będzie do końca laktacji? trochę słabo...)
- lekki dyskomfort dziś, mam nadzieję, że mnie ginekolog nie zabije, że nie poczekałam do wizyty.

Jeśli chodzi o suchość pochwy to po porodzie to normalne. Za tym idą hormony. Wypróbuj żel nawilżający, np: Jonsson, czy Durex. W każdym razie przy stosowaniu prezerwatyw nie mogą zawierać tłuszczu.
Lekarz nie zabije, bo 6 tygodni to umowny termin.

Nie lubię poruszać intymnych tematów, ale jak mus to mus. Ponieważ połóg kończy mi się w poniedziałek, Mąż wczoraj stwierdził, że w zasadzie to można uznać, że już jestem "po" i zainaugurować małżeński sezon poporodowy. I generalnie spostrzeżenia mam dwa, a pytanie jedno:
- posucha jakaś straszna (tak będzie do końca laktacji? trochę słabo...)
- lekki dyskomfort dziś, mam nadzieję, że mnie ginekolog nie zabije, że nie poczekałam do wizyty.

ja nie mam problemu z suchoscia raczej ale przeciez na rynku jest mnostwo zeli jak pisała elena no a lekarz Cie nie zabije bo to nie jego broszka kiedy rozpoczynasz wspolzycie...

reklama
ja się zdecydowałam na kształtkę (spiralę) bez hormonu, koszt u mnie to 450 żł z założeniem i spokój na 5 lat, wczoraj ginekolog mi mówił że albo w 6 tygodniu połogu się zakłada albo podczas miesiączki w dowolnym terminie. Praktycznie przeciwskazań nie ma no i nie obciąża wątroby, można karmić - chociaż ja akurat nie karmię no i w sumie gdyby nie to że jednorazowo tyle kasy to jakbym brała tabletki przez 5 lat to bym 4 razy tyle wydala

Do góry