reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Antykoncepcja po porodzie

Przed ciaza stosowalismy komputer cyklu Pearly. W dni plodne albo nie kochalismy sie albo uzywalismy gumek (ew. stosunek przerywany) 3 lata wszystko bylo ok i jak postanowilismy starac sie o dzidzie przestalam mierzyc temp. Teraz chcialabym wrocic do Pearly, na stronie oficjalnej pisza, ze po pologu mozna zaczac uzywac komputerka i ze jak hormony sie unormuja bedzie wskazywac dni plodne i nie plodne.. tylko co z karmieniem piersia? Bo jak bede karmic piersia jest mozliwe ze nie bedzie miesiaczki i owulacji.. i nie wiem jak to wplynie na dzialanie urzadzenia :/

reklama
Z tego co wiem owulacja podczas karmienia piersią jest (czasem po prostu nie wstępuje krwawienie, dlatego mity o niemożliwości zajścia w ciążę dopóki się karmi są właśnie mitami).

Ja na pewno nie chcę wracać do tabletek, mam słaby żołądek i nie chcę go męczyć. Przed ciążą używałam plastrów antykoncepcyjnych i choć skuteczne, nie byłam zadowolona. Mało higieniczne, czasem się odklejały, sprawdzały się u mnie wyłącznie na ramionach.

Najbliższa jestem zdecydowania się na spiralę (ale nie Mirenę, jakąś nowocześniejszą ma w ofercie moja gin), choć też nie do końca przekonana. W przyszłym tygodniu idę do gin, zobaczymy co mi powie...

Z tym karmieniem to nie do końca tak ... tzn położna na szkole rodzenia nam tłumaczyła, że działanie "antykoncepcyjne" istnieje, jeżeli karmi się max co 3h (więc już zrobienie przerwy w nocy 4h powoduje zaburzenie tego procesu), ale i tak nikt nie powie jak długo będzie trwało - czy będzie to 3,6 miesięcy czy może 9, a pierwsza owulacja zawsze poprzedza pierwsze krwawienie, którego może nawet nie być jeżeli ktoś właśnie za bardzo zaufał "antykoncepcji" przez karmienie :-)
Mam znajome rodzeństwo, jedno z początku lutego, drugie końca grudnia tego samego roku właśnie dzięki takiemu myśleniu :-)

Ja chyba zdecyduję się na gumki. U nas jakoś tragedii nie było...chyba, że dam szansę tym pigułkom, ale o tym będę myślała dopiero za jakieś 7 tygodni :-)

tez mam ten problem... gumki odpadają gdyż jestem uczulona na lateks, chyba pomyśle nad tymi tabletkami, bo spirala i zastrzyk tez odpadaja

Tak z ciekawości... To jak Cię badają ginekologicznie? Te ich rękawiczki są przecież lateksowe...

my staralismy się od 2 lat i prezerwatywy, czy tabletki przypominają nam stare czasy,jak nie staralismy się jeszcze hehe, albo ten strach, że miesiączka mi się spóźnia :-D

My rok, ale wcześniej też bez zabezpieczenia, bo przerywany to w sumie rosyjska ruletka, a nie metoda... Ostatnią pigułkę łyknęłam w styczniu 2007 roku, więc trochę czasu temu. A co do strachu, to dopiero teraz będzie nam towarzyszył, bo po cesarce naprawdę musimy uważać, żeby nie zajść za wcześnie w kolejną ciążę.

Anbar niby po cesarce trzeba odczekać 2 lata ale np. znam przypadek ze dziewczyna jednego roku urodziła sn, w nastepnym miała cc i trzeciego roku znów sn.Wiec ma trójke dzieci rok po roku więc tym bardziej duze obciązenie dla organizmu a nic jej sie nie działo.Te 2 lata to takie chyba zabezpieczenie z duzym marginesem zapasu.

.....Chciałabym miec jeszcze kiedyś dziecko a ponieważ ciężko mi było zajść w tę ciąże lekarz powiedział że łatwiej będzie mu kontrolować sprawy hormonalne po tabletkach niż spirali czy zastrzyku.
Nie chcialam tych tabletek ale jakąś antykoncepcję trzeba stosować i zaufałąm lekarzowi

Mi lekarz mówił że po zastrzyku faktycznie trudniej zachodzi się w ciążę i raczej poleca kobietom starszym, a także że efekty uboczne utrzymują się długo i nie ma możliwości ich usunąć.
Ja osobiście jak będę korzystać z anty. to gumki ale raczej będzie wolność w tych sprawach bo szybko nie zajdę.

Anbar mojego P mama tez rodziła przez cesarke dzieci rok po roku, i tez wszystko ok:)

Moja mama też... Między mną a moim bratem jest 15 miesięcy różnicy. Ale ja się jakoś boję i chyba wolę odczekać. Tym bardziej, że jak szybko zajdę w kolejną ciążę, to raczej będą naciskać na kolejną cesarkę, a jednak wolałabym rodzić do końca naturalnie.

reklama
ten temacik mi podpasowal bo ja mysle nad spiralka na razie sa gumki ale hmmm jakos nie jestem przekonana do nich za bardzo ;-)ide do lekarza niedlugo wiec zobaczymy co mi poradzi jak bede miala spiralke to wam powiem jak sie czuje itd.

Do góry