reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Antykoncepcja po porodzie

Paulina 1980

Fanka BB :)
Jestem po porodzie 3 miesiąc. Nie karmie piersią od 2 miesięcy nie dostałam jeszcze miesiączki. Czy tabletki jednoskładnikowe OVULAN mogę przyjmować mimo braku miesiączki, czy czekać aż się pojawi.
Już nie chce zajść w ciążę....

reklama
reklama
Jednoskładnikowe mają niewielką ilość hormonów, więc mogą być mniej skuteczne. Stosuje się je jedynie u nastolatek i kobiet mających problemy zakrzepowe.
Jeśli zdecydujesz się na jednoskładnikowe, to musisz bardzo precyzyjnie pilnować czasu ich przyjmowania i do tego być gotowa na ciągłe plamienia śródcykliczne.
A czy można założyć krążek ginekologiczny np Ginoring jeśli nie było jeszcze miesiączki

Krążka nie stosowałam, więc nie wiem. Ale podejrzewam, że tak jak w większości przypadków antykoncepcji można założyć w dowolnym momencie, ale przez pierwsze 7-14 dni należy stosować dodatkową antykoncepcję.

W ulotce Ginoring jest napisane:
Postępowanie po urodzeniu dziecka:
  • lekarz może zalecić rozpoczęcie stosowania leku Ginoring po wystąpieniu pierwszej miesiączki
  • czasami jest możliwość rozpoczęcia stosowania leku Ginoring wcześniej, ale jest to uzależnione od decyzji lekarza

Także musisz dowiedzieć się u swojego lekarza :)

Krążka nie stosowałam, więc nie wiem. Ale podejrzewam, że tak jak w większości przypadków antykoncepcji można założyć w dowolnym momencie, ale przez pierwsze 7-14 dni należy stosować dodatkową antykoncepcję.

W ulotce Ginoring jest napisane:
Postępowanie po urodzeniu dziecka:
  • lekarz może zalecić rozpoczęcie stosowania leku Ginoring po wystąpieniu pierwszej miesiączki
  • czasami jest możliwość rozpoczęcia stosowania leku Ginoring wcześniej, ale jest to uzależnione od decyzji lekarza

Także musisz dowiedzieć się u swojego lekarza :)
Dziękuję za informację

Jednoskladnikowe mozna przyjmowac nie karmiac. Owszem trzeba sie pilnowac ale tez nie co do minuty. Niektore kobiety poprostu nie toleruja dobrze estrogenow z dwuskladnikowej antykoncepcji wiec minipigułki sa alternatywą. A czy bedzie wystepowac plamienie srodcykliczne, czy okres calkowicie zaniknie to juz zalezy od organizmu.
Krazek mozesz zalozyc w kazdym momencie cyklu, jak przy innych metodach trzeba wtedy pierwsze 7 dni stosowac dodatkową bariere.

Jednoskladnikowe mozna przyjmowac nie karmiac. Owszem trzeba sie pilnowac ale tez nie co do minuty. Niektore kobiety poprostu nie toleruja dobrze estrogenow z dwuskladnikowej antykoncepcji wiec minipigułki sa alternatywą. A czy bedzie wystepowac plamienie srodcykliczne, czy okres calkowicie zaniknie to juz zalezy od organizmu.
Krazek mozesz zalozyc w kazdym momencie cyklu, jak przy innych metodach trzeba wtedy pierwsze 7 dni stosowac dodatkową bariere.
Nawet jak nie mam jeszcze miesiączki to mogę wziąć tabletki lub krążek ( myślałam że przy krążku musi się najpierw pojawić się miesiączka)
Niewiem co lepsze?

reklama
Do góry