reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Antykoncepcja po porodzie

Paulina 1980

Fanka BB :)
Jestem po porodzie 3 miesiąc. Nie karmie piersią od 2 miesięcy nie dostałam jeszcze miesiączki. Czy tabletki jednoskładnikowe OVULAN mogę przyjmować mimo braku miesiączki, czy czekać aż się pojawi.
Już nie chce zajść w ciążę....

reklama
reklama
Jednoskładnikowe mają niewielką ilość hormonów, więc mogą być mniej skuteczne. Stosuje się je jedynie u nastolatek i kobiet mających problemy zakrzepowe.
Jeśli zdecydujesz się na jednoskładnikowe, to musisz bardzo precyzyjnie pilnować czasu ich przyjmowania i do tego być gotowa na ciągłe plamienia śródcykliczne.
A czy można założyć krążek ginekologiczny np Ginoring jeśli nie było jeszcze miesiączki

Krążka nie stosowałam, więc nie wiem. Ale podejrzewam, że tak jak w większości przypadków antykoncepcji można założyć w dowolnym momencie, ale przez pierwsze 7-14 dni należy stosować dodatkową antykoncepcję.

W ulotce Ginoring jest napisane:
Postępowanie po urodzeniu dziecka:
  • lekarz może zalecić rozpoczęcie stosowania leku Ginoring po wystąpieniu pierwszej miesiączki
  • czasami jest możliwość rozpoczęcia stosowania leku Ginoring wcześniej, ale jest to uzależnione od decyzji lekarza

Także musisz dowiedzieć się u swojego lekarza :)

Krążka nie stosowałam, więc nie wiem. Ale podejrzewam, że tak jak w większości przypadków antykoncepcji można założyć w dowolnym momencie, ale przez pierwsze 7-14 dni należy stosować dodatkową antykoncepcję.

W ulotce Ginoring jest napisane:
Postępowanie po urodzeniu dziecka:
  • lekarz może zalecić rozpoczęcie stosowania leku Ginoring po wystąpieniu pierwszej miesiączki
  • czasami jest możliwość rozpoczęcia stosowania leku Ginoring wcześniej, ale jest to uzależnione od decyzji lekarza

Także musisz dowiedzieć się u swojego lekarza :)
Dziękuję za informację

Jednoskladnikowe mozna przyjmowac nie karmiac. Owszem trzeba sie pilnowac ale tez nie co do minuty. Niektore kobiety poprostu nie toleruja dobrze estrogenow z dwuskladnikowej antykoncepcji wiec minipigułki sa alternatywą. A czy bedzie wystepowac plamienie srodcykliczne, czy okres calkowicie zaniknie to juz zalezy od organizmu.
Krazek mozesz zalozyc w kazdym momencie cyklu, jak przy innych metodach trzeba wtedy pierwsze 7 dni stosowac dodatkową bariere.

Jednoskladnikowe mozna przyjmowac nie karmiac. Owszem trzeba sie pilnowac ale tez nie co do minuty. Niektore kobiety poprostu nie toleruja dobrze estrogenow z dwuskladnikowej antykoncepcji wiec minipigułki sa alternatywą. A czy bedzie wystepowac plamienie srodcykliczne, czy okres calkowicie zaniknie to juz zalezy od organizmu.
Krazek mozesz zalozyc w kazdym momencie cyklu, jak przy innych metodach trzeba wtedy pierwsze 7 dni stosowac dodatkową bariere.
Nawet jak nie mam jeszcze miesiączki to mogę wziąć tabletki lub krążek ( myślałam że przy krążku musi się najpierw pojawić się miesiączka)
Niewiem co lepsze?

reklama
Do góry