reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Strach przed ciążą, metody antykoncepcji..

rozmawiamy tylko zastanawiamy się jak to zrobić. Mąż musiałby wziąć wolne w pracy a u nich to dziwnie działa, niby jest umowa o pracę itd. ale jak idzie na urlop to bezpłatny... Nie będę się w to zagłębiać ale mega dziwna sytuacja tam jest

Wazektomia to sa 2 dni nieobecnosci tylko. Zabieg jest maloinwazyjny. Nawet skalpela nie uzywaja.

reklama
ja już właśnie sama nie wiem co robić ... Gdyby nie te migreny to mogłabym brać normalne tabletki ,muszę powoli odstawiać i tak dziecko od piersi ( ma 10 miesięcy) że względu na to że na 90 %będę miała wdrożone leczenie antydepresantami... Nie miałam tych migren od zawsze dopiero zaczęłam je mieć jak byłam w pierwszej ciąży... Czasem ataki były co pół roku a czasem np jak teraz mały skończył 6 miesięcy to miałam taki okres że przez dwa tygodnie praktycznie codziennie miewałam.. budziłam się w środku nocy z migotaniem w oczach... Ale od tamtego czasu na szczęście nie miałam jeszcze ataku

Biorę antydepresanty od 4 miesiąca ciąży.
Dziecko ma 8 miesięcy i jest karmione piersią.

Generalnie jak ma to poprawić Twój nastrój to jasne, odstawiaj. Ale depresję lekami można leczyć przy KP, tabletki dwuskładnikowe też brać (ale nie pisałam o tym wcześniej bo uznałam, że nie ma po co skoro problemem są migreny)

Generalnie jak ma to poprawić Twój nastrój to jasne, odstawiaj. Ale depresję lekami można leczyć przy KP, tabletki dwuskładnikowe też brać (ale nie pisałam o tym wcześniej bo uznałam, że nie ma po co skoro problemem są migreny)
o nie wiedziałam, Pani psycholog na wstępie mi zaznaczyła że jeśli będę chciała farmakologicznie sobie pomóc to będę musiała odstawić od piersi dziecko. W poniedziałek mam wizytę już u psychiatry więc może faktycznie będzie można to łączyć. Przepraszam że spytam, jakie leki Pani bierze? I czy faktycznie pomagają ? Bo ja się czuję psychicznie i fizycznie okropnie ☹️

a co do dwuskładnikowych to aż się dziwię że można... Każdy jeden ginekolog u którego byłam mówi że nie można przy karmieniu , dlatego też dostawałam jednoskładnikowe za każdym razem, ten nieszczęsny ovulan , gdy prosiłam o inne to mówili że nie ma sensu zmieniać bo każde jednoskładnikowe są takie same a dwu nie mogę bo karmię

o nie wiedziałam, Pani psycholog na wstępie mi zaznaczyła że jeśli będę chciała farmakologicznie sobie pomóc to będę musiała odstawić od piersi dziecko. W poniedziałek mam wizytę już u psychiatry więc może faktycznie będzie można to łączyć. Przepraszam że spytam, jakie leki Pani bierze? I czy faktycznie pomagają ? Bo ja się czuję psychicznie i fizycznie okropnie ☹️

Źródłem wiedzy o lekach przy karmieniu piersią jest Link do: e-lactancia.org - testowanie na ciężarnych i karmiących jest nieetyczne, ale kobiety chcą i muszą się leczyć i w ten sposób są badane i aktualizowane tego typu wyszukiwarki. Jak ktoś bardzo jest nieufny w Polsce mamy Link do: Home - Laktaceuta tylko ona trochę już kosztuje, ale masz konsultację z żywym człowiekiem, z wykształceniem więc może być bardziej przekonujące.

Substancje czynną wpisujesz po angielsku, pokażę na przykładzie moich leków antykoncepcyjnych (Symbella):

4214.JPG

I antydepresyjnych (Setaloft):

4215.JPG

Ja się czuję różnie, ale u mnie terapia i leki nie rozwiążą najtrudniejszego problemu czyli braku wsparcia w codzienności (w skrócie wychowuję 3 dzieci sama). Dziecko nie odczuwa, żadnych skutków ubocznych. Rozwija się prawidłowo.

reklama
Do góry