reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Antybiotyk w ciąży

krecik1902

Początkująca w BB
Drogie Mamy, mam zmartwienie. Jestem w 14 tyg. ciąży. Dopadła mnie jakaś infekcja. Mam bardzo wysokie Crp (ponad 60). Lekarz wypisał mi antybiotyk Ospamox. Czy któraś z Was brała ten lek albo podobny w ciąży i wszystko skończyło się dobrze? Boję się o dziecko 😔

reklama
Ale boisz się, że antybiotyk nie zadziała i infekcja będzie się rozwijała dalej? Czy że antybiotyk miałby uszkodzić dziecko?

W pierwszym przypadku-nikt tego nie wie, musisz być czujna, gdyby objawy nie ustępowały albo dochodziły nowe, powinnaś pojawić się na kontroli u lekarza, ale jesteś już na dobrej drodze, bo bierzesz (?) lek.

W drugim przypadku, rozsądniej byłoby porozmawiać z lekarzem ew. z farmaceuta. Proste pytanie w wyszukiwarce internetowej powinno dać Ci odpowiedź, że jest to antybiotyk zapisywany kobietom w ciąży. Dobrze znany lek, żadna nowość. Lekarz wiedział, co Ci przepisuje na infekcje w ciąży.

Ale boisz się, że antybiotyk nie zadziała i infekcja będzie się rozwijała dalej? Czy że antybiotyk miałby uszkodzić dziecko?

W pierwszym przypadku-nikt tego nie wie, musisz być czujna, gdyby objawy nie ustępowały albo dochodziły nowe, powinnaś pojawić się na kontroli u lekarza, ale jesteś już na dobrej drodze, bo bierzesz (?) lek.

W drugim przypadku, rozsądniej byłoby porozmawiać z lekarzem ew. z farmaceuta. Proste pytanie w wyszukiwarce internetowej powinno dać Ci odpowiedź, że jest to antybiotyk zapisywany kobietom w ciąży. Dobrze znany lek, żadna nowość. Lekarz wiedział, co Ci przepisuje na infekcje w ciąży.
Dzięki za odpowiedź. Najbardziej boję się o dziecko. Wiem, że niby jest to bezpieczny antybiotyk ale jakaś obawa pozostaje. Będzie widać za jakiś czas jak pobiorę lek bo dopiero dzisiaj go dostałam.

Infekcja bakteryjna może być niebezpieczna dla dziecka i trzeba ją leczyć. Osobiście brałam antybiotyk z tą substancją czynną i jeszcze jedna dodatkowa (czyli w jakimś sensie bardziej ryzykowny). Nie miałam jakichś straszliwych objawów (zatoki, więc katar, ból), ale wzięłam właśnie ze względu na ciążę. Też się denerwowałam, więc byłam z tym u dwóch internistow. Ginekolog poparł tę decyzję (powiedziałam mu po fakcie na kolejnej wizycie, nie miałam potrzeby z nim konsultować).

Mi zawsze ginekolog powtarzał
Większe zło jest jak się nie weźmie przy infekcji bakteryjnej (bardziej może zaszkodzić dziecku jeśli go jie weźmiesz)
Zawsze możesz porozmawiać ze swoim lekarzem rodzinnym lub położna

Drogie Mamy, mam zmartwienie. Jestem w 14 tyg. ciąży. Dopadła mnie jakaś infekcja. Mam bardzo wysokie Crp (ponad 60). Lekarz wypisał mi antybiotyk Ospamox. Czy któraś z Was brała ten lek albo podobny w ciąży i wszystko skończyło się dobrze? Boję się o dziecko 😔
Jesteś już w drugim trymestrze; ja brałam w drugim trymestrze Amotaks, bo ze zwykłej infekcji leczonej domowymi sposobami i witaminami, zrobiło mi się zapalenie ucha. Amotaks nie zaszkodził dziecku a mnie wyleczył

Lekarz chyba wie,że w ciąży jesteś. I przepisał Ci antybiotyk który możesz brać bezpiecznie w ciąży.

To tak jakbyś podważała kompetencje lekarza, pytając się kobiet na forum 🙃.

Lekarz chyba wie,że w ciąży jesteś. I przepisał Ci antybiotyk który możesz brać bezpiecznie w ciąży.

To tak jakbyś podważała kompetencje lekarza, pytając się kobiet na forum 🙃.
Ja absolutnie niczego nie podważam, jedynie pytam o rady innych mam, które były w podobnej sytuacji. Zawsze to trochę człowieka uspokoi. Póki co wybrałam 4 dawki leku ale trochę mnie martwi, że gorączka nie ustępuje. Mam nadzieję, że w końcu zadziała.

reklama
Ja dostałam dwa razy amotaks, raz właśnie w 14 tygodniu i potem nie pamiętam kiedy, ale może miesiąc lub dwa później. Z dzieckiem w porządku.

reklama
Do góry