reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Cześć dziewczyny,

Po ponad tygodniu oczekiwania otrzymałam wyniki NIFTY. Jesteśmy przeszczęśliwi! Spodziewamy się zdrowej dziewczynki :)

trisomia 21 - 1/17124130
trisomia 18 - 1/5381151465
trisomia 13 - 1/5862790396

Pozostałe nieprawidłowości również wykluczone.

Przypominam, że po PAPPie moje ryzyko ZD (trisomia 21) wynosiło 1/32...

Dziękuję za słowa wsparcia oraz kciuki. Nie życzę żadnym rodzicom przechodzenia przez ten koszmar. Był to najgorszy tydzień w naszym życiu. Trzymam mocno kciuki za mamy oczekujące na swoje wyniki. Łatwo mi pisać po fakcie ale wierzę że będzie dobrze!

reklama
Witam serdecznie,
Chciałam podzielić się moja historia gdyż czytanie tych tutaj bardzo pomogło mi przetrwać ostatnie dni.
Jestem obecnie w trzeciej ciąży. Pierwsza przebiegła bezproblemowo, druga w 10 tc obumarła.
Obecnie w 13 tyg z badania usg wszystko wyglądało prawidłowo. Dlatego wyniki prawdopodobieństwa wg testu PAPPA bardzo nas przestraszyły. Wyszlo nam duże ryzyko skorygowane dla trisomi 21 1:22 (ryzyko podstawowe 1:255). Co więcej ryzyko biochemiczne wynosiło 1:5.
Wpływ na to miała wysoka beta 2,9174MoM 0,3634 MoM PAPP-A.
Zdecydowaliśmy się na biopsje kosmowki (CVS). Badania zrobiliśmy od razu a wyniki dla trisomii znaliśmy po 2 dniach roboczych ( niestety po drodze trafił się weekend co wydłużyło czekanie). Zdrowy chłopiec.
Teraz pozostaje czekać na całkowite wyniki całkowite badania.
Mimo dodatkowych siwych włosów i wylanych łez uważam iż badanie PAPPA jest ważne mimo iż stresujące jeśli to właśnie nasza statystyka wypadnie zle.

Hej, mam nadzieję, że trafiłam w odpowiedni wątek. Jestem właśnie w tej trudnej sytuacji a mianowicie USG prenatalne bardzo dobre, test pappa tragiczny 😔 T21 1:25...Umówiłam się na amnipunkcje. I teraz mam dwa pytania czy 14+6 nie jest za wcześnie? Tak mnie położna zapisała (muszę być przyjęta do szpitala ze względu na ujemną grupę krwi) i czy któraś z was spotkała się lub była niestety w sytuacji gdzie na usg wszystko było poprawnie a wada jednak wyszła z amniopunkcji?

Hej, mam nadzieję, że trafiłam w odpowiedni wątek. Jestem właśnie w tej trudnej sytuacji a mianowicie USG prenatalne bardzo dobre, test pappa tragiczny 😔 T21 1:25...Umówiłam się na amnipunkcje. I teraz mam dwa pytania czy 14+6 nie jest za wcześnie? Tak mnie położna zapisała (muszę być przyjęta do szpitala ze względu na ujemną grupę krwi) i czy któraś z was spotkała się lub była niestety w sytuacji gdzie na usg wszystko było poprawnie a wada jednak wyszła z amniopunkcji?
U mnie ryzyko było 1:97, nie zdecydowałam się na amniopunkcję tyko test Sanco. Wyszedł prawidłowy. Karmię właśnie zdrowego 2 miesięcznego syna

Hej, mam nadzieję, że trafiłam w odpowiedni wątek. Jestem właśnie w tej trudnej sytuacji a mianowicie USG prenatalne bardzo dobre, test pappa tragiczny 😔 T21 1:25...Umówiłam się na amnipunkcje. I teraz mam dwa pytania czy 14+6 nie jest za wcześnie? Tak mnie położna zapisała (muszę być przyjęta do szpitala ze względu na ujemną grupę krwi) i czy któraś z was spotkała się lub była niestety w sytuacji gdzie na usg wszystko było poprawnie a wada jednak wyszła z amniopunkcji?7
U mnie ryzyko T13 1:18 wiec gorsze od Twojego i USG tez było super. Zdecydowałam się na amniopunkcję i nie jest to wcale takie straszne jak mówią. Nie ma czego się bać, a da ci spokój na resztę ciąży. Miałam ją robiona w 16 tygodniu. U mnie po amniopunkcji zdrowy chłopiec 👍👶🏻

U mnie ryzyko T13 1:18 wiec gorsze od Twojego i USG tez było super. Zdecydowałam się na amniopunkcję i nie jest to wcale takie straszne jak mówią. Nie ma czego się bać, a da ci spokój na resztę ciąży. Miałam ją robiona w 16 tygodniu. U mnie po amniopunkcji zdrowy chłopiec 👍👶🏻
I znam jeszcze kilka dziewczyn u których Pappa wyszła tragicznie i wprowadziła w błąd.

reklama
Witam ponownie na tym wątku. Ponownie bo pisałam tu jakieś 2 lata temu gdy ryzyko zd było 1:44 amniopunkcja wykluczyła wady. Po raz kolejny zmierzam się z tym tematem ale teraz jestem przerażona i mało we mnie nadziei że będzie dobrze. Tym razem ryzyko 1:9 przewinelam kilka stron do tyłu i nie znalazłam przypadku z aż takim ryzykiem..

Do góry