reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Cześć. I ja się dołączę. Przeczytałam cały wątek od deski do deski. Moje ryzyka skorygowane (w nawiasie wyjściowe). 32 lata druga ciaza, usg prenatalne idealne i każde inne usg wychodzi ok.

t21 - 1:874 (1:426)
T18 - 1:143 (1:969)
T13 - 1:233 (1:3057)

Beta 0,507
PAPP-a 0,229

Jestem 12 dni po amnio (lekarz z kliniki w której robiłam badanie odradził w przypadku takich wyników jak moje wszelkie Nifty nipt czy choćby rapid fish). Od wielkiego piątku (wtedy dostałam wyniki) żyje w innym świecie. Pociesza mnie to że każde usg wychodzi idealnie i lekarze nie mają się do czego przyczepić do malucha ("jak na te ryzyka tych wad które Pani wyszły to dzidzius wygląda naprawdę dobrze"). Z drugiej strony w tym wątku chyba nie widziałam takiej sytuacji jak moja (po PAPP-a zmniejszone ryzyko t21 a t13 i t18 wystrzelone w kosmos:().

Trzymam kciuki za wszystkie badania i wyniki.

reklama
Trzeba czekać na wynik amniopunkcji. U mnie usg było ok bhcg ok a pappa 0.1 i się okazało że wysokie ryzyko zd. Czekam tez na wynik amnio. Wczoraj rozmawialam z lekarzem i powiedział że często jest tak ze na usg jest ok a potem się okazuje ze niestety dziecko chore może być. Duża tez część wad dopiero się uwidacznia na usg w trzecim trymestrze..

Teraz już mam zupełny mętlik w głowie. Może coś namieszałam bo dowiedziałam się o wynikach wczoraj wieczorem i dzisiaj z samego rana pojechaliśmy. Także napiszę co wiem na tę chwilę. Po otrzymaniu wyniku tego Pappa lekarka powiedziała aby zrobić ten dokładniejszy test (myślałam że chodzi o NIFTY ale chyba chodziło o NIPT bo ostatecznie ten zrobiono. Możliwe że powodem była transfuzja krwi bo jak sama wyczytałam NIFTY ma transfuzje jako przeciwskazanie.) do teraz nie wiem czym się różnią. Ok, wracając do tematu... Jeśli ten NIPT potwierdzi wynik z pappa mówiła że dostanę skierowanie do poradni genetycznej. Za pappa i za NIFT płaciłam 100%. Mówiła że to bardzo zły wynik że jest bardzo duże ryzyko. I teraz doczytałam że źle napisałam tutaj wynik bo poprawny to 1:272 czyli jeszcze wyższe ryzyko 😔. Fakt podniosło ale mimo wszystko tylko o 172. Poprzednia ciąża, ta poroniona 1:1300. Chwilowo mam wrażenie że wszystko dzieje się jakby obok mnie. Nigdy nie bylam w takiej sytuacji, nie wiem jakie badania się robi, jakie powinny być zlecone... Nic. Czytałam twój post i dla mnie jakby był po chińsku. Co do bezpłatnych badań wydaje mi się że jeśli trafię do poradni genetycznej to raczej amiopuncja była by bezpłatna. Chwilowo nawet nie mam sił wybiegać myślami do dnia kolejnego.
Test NIPT to nazwa typu testów jakim jest nifty. Nifty to NIPT.

@aspekt a orientujesz się może czy transfuzja mogła zakłamać wynik PAPPA? Cały czas myślę o tym dlaczego np NIFTY nie jest wskazane w takiej sytuacji. Próbowałam doczytać czy PAPPA i NIPT mają też to jako przeciwskazanie ale nie było wzmianki żadnej. Pytałam lekarza o to, to mówiła że nie miało to wpływu a co do NIPT tak jak pisałam do 8 tygodni od transfuzji nie można robić.
Głowa mi już pęka bo mam wrażenie że nie wiem nic
Transfuzja jest przeciwwskazaniem bo bada wolne dna płodowe - przetaczanie krwi może zakłamać wynik (dokładniej: możesz mieć fałszywie poprawny wynik NIPT)

transfuzja nie ma wpływu na wynik pappa

Ja jutro robie amnio z Fish bo wg nifty wychodzi zd..może u mnie też w grę wchodzi mozaika łożyska...
Trzymam kciuki [emoji110][emoji110][emoji110]
Mozaika jest możliwym ale baaardzo rzadkim zjawiskiem, takie sytuacje błędnego nifty są niezmiernie rzadkie.
Mi genetyk powiedział, że w przypadkach płodów żeńskich jest to dość częste zjawisko.

Transfuzja jest przeciwwskazaniem bo bada wolne dna płodowe - przetaczanie krwi może zakłamać wynik (dokładniej: możesz mieć fałszywie poprawny wynik NIPT)

transfuzja nie ma wpływu na wynik pappa
Co to znaczy fałszywie poprawny? Że wyjdzie mniejsze ryzyko ZD?
Wyniki NIPT będę miała chyba w poniedziałek, lekarka mówila że jak przyjdą wcześniej od razu bedzie dzwonić. Ja tą Pappa załamałam się zupełnie. Nie mam siły jeść, wstać z łóżka... Patrzę na rzeczy które już kupiłam dla dziecka i dostanę ataku płaczu 😭 jeszcze mój tata mnie załamał zupełnie bo wypomniał mi że to wszystko skutki kupowania rzeczy dla dziecka za wcześnie 😔.

Co to znaczy fałszywie poprawny? Że wyjdzie mniejsze ryzyko ZD?
Wyniki NIPT będę miała chyba w poniedziałek, lekarka mówila że jak przyjdą wcześniej od razu bedzie dzwonić. Ja tą Pappa załamałam się zupełnie. Nie mam siły jeść, wstać z łóżka... Patrzę na rzeczy które już kupiłam dla dziecka i dostanę ataku płaczu 😭 jeszcze mój tata mnie załamał zupełnie bo wypomniał mi że to wszystko skutki kupowania rzeczy dla dziecka za wcześnie 😔.
Że NIPT pokaże wynik zdrowy, gdzie dziecko jest chore.
A tata głupoty gada. W przypadku wad genetycznych są one obecne jak jeszcze nie wiemy nawet o ciąży i kupowanie wyprawki nie ma na to wpływu.

reklama
Do góry