reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Dlatego pappa to takie na dwoje babka wróżyła. Metoda właściwie nie wiadomo do czego polecana, bo i tak u Ciebie odkryli nieprawidłowości dzięki usg.
U mnie ginekolog od razu mówił że żadne pappa bo to tylko statystyki i że trzeba badania inwazyjne robić bo wysoka przezierność jest.... I jak to on powedzial że pappa to naciągane pacjentek na dodatkowe koszty

reklama
U mnie o tyle dobrze że to chłopak a zespół turnera dotyczy podobno tylko dziewczynek. Ale wiem o co chodzi, mogą być inne wady a nje tylko te najczęściej występujące. Jutro amnio, wyniki pew ie 02.01 bi robię fisha a potem 3 tygodnie czekania na pełny kariotyp😞umrę z nerwów.
Już po fishu będziesz miała wstępną odpowiedź, będzie dobrze :)

U mnie ginekolog od razu mówił że żadne pappa bo to tylko statystyki i że trzeba badania inwazyjne robić bo wysoka przezierność jest.... I jak to on powedzial że pappa to naciągane pacjentek na dodatkowe koszty
Jak jest wysoka przezierność (wskazanie do dalszej diagnostyki) to pappa nie jest refundowana?

Jak jest wysoka przezierność (wskazanie do dalszej diagnostyki) to pappa nie jest refundowana?
Nie wiem jak jest z przeziernoscia, ja miałam inny marker, ryzyko dwa razy wyższe niż populacyjne, lekarz namówił mnie na pappe ale płatna. Nie wiem czy tylko NT to wskazanie do darmowego badania pappa? Mi chyba tylko amnio przysługiwało za darmo, ale na to się nie zdecydowałam.

Nie wiem jak jest z przeziernoscia, ja miałam inny marker, ryzyko dwa razy wyższe niż populacyjne, lekarz namówił mnie na pappe ale płatna. Nie wiem czy tylko NT to wskazanie do darmowego badania pappa? Mi chyba tylko amnio przysługiwało za darmo, ale na to się nie zdecydowałam.

Test pappa jest płaty a amniopunkcja czy biopsja kosmówki jeżeli jest zlecona przez lekarza jest refundowana.
A jak tam wyniki wyszły po teście pappa?

Też miałam robioną biopsję i też wykryła zespół Turnera...
Witam. Polecam zrobić zabieg amniopunkcji lub biopsjie alby dowiedzieć się co w razie czego grozi naszemu dziecku i jacy specjaliści maja być przy porodzie . W moim wypadku była robiona biopsja kosmówki, zostałam skierowana tam po usg genetycznym kiedy wynik przezierności karku wyniósł 3.5 i podejrzenie o zespole Downa. Po tygodniu odebrałam wyniki i jednak okazało się że malutka ma zespół Turnera... Przynajmniej teraz wiemy na co mamy się przygotować

reklama
Do góry