reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Nie masz czym się stresować. Ja tyle się naczytałam, że byłam mocno wystraszona ( w głowie miałam poronienia, odplywanie wód itp.) Jak masz dobrego lekarza i dziecko jest zdrowe to jest nikła szansa na komplikacje. Lekarz mi powiedział, że większość komplikacji jest zazwyczaj jak płód jest chory. Na badaniu zamknęłam oczy ze strachu i praktycznie nic nie poczułam i żadnego śladu. Miałam tylko przed zabiegiem brać nospe forte 3x dziennie i magnez forte tak samo. Po zabiegu się oszczędzać (chodzilam normalnie) i jeszcze brać nospe i magnez przez 3 dni. Nie bój się i jak chcesz się coś dowiedzieć to pytaj. Jestem już po i miałam aż 4 ginekologów do konsultacji i informacji ;-) A nie wiem czy widziałaś jak straszne miałam wyniki
Ja mam zapisany antybiotyk. Od poniedziałku mam zacząć brać i skończyć trzy dni po zabiegu. Cieszę się że dobrze wyszły i cały czas staram się myśleć pozytywnie że i u mnie będzie wszystko ok.

reklama
Ja mam zapisany antybiotyk. Od poniedziałku mam zacząć brać i skończyć trzy dni po zabiegu. Cieszę się że dobrze wyszły i cały czas staram się myśleć pozytywnie że i u mnie będzie wszystko ok.
A po co Ci antybiotyk? Mi żaden z 4 lekarzy nie kazał antybiotyku tylko nospa i magnez żeby nie było skurczy. Pytałaś się dlaczego akurat tak? Na bank będzie dobrze, widziałaś moje ryzyko i białko bardzo niskie czego u nikogo nie widziałam więc byłam przerażona. Napisz jak będziesz już wiedziała i bądź dobrej myśli. 3mam kciuki

Dostałam całą listę, muszę mieć badania na HCV i HBS (to akurat muszę iść zrobić bo nie miałam), grupę krwi no i ten antybiotyk, bo reszta to nic takiego specjalnego. Mają jakiś taki wymóg więc szłam do mojej lekarki i mi przepisała. Dzięki za słowa otuchy, żeby tylko tak było :)

To jestem w szoku bo mi nie kazali antybiotyku (a jeden z lekarzy prowadzi oddział patologii ciąży i on mi robił amnio, drugi w innym ordynator oddziału, jeden w przychodni i kolejny w prywatnej klinice ;-) kilku ich przerobilam ze strachu ;-) ) na szczęście żadnej infekcji, bólu ani śladu po wkłuciu. Grupę krwi itp. miałam zrobione już wcześniej. Ja mimo wszystko bałabym się antybiotyku zwłaszcza na tym etapie ciąży. Na bank będzie dobrze, zobaczysz :-)

To jestem w szoku bo mi nie kazali antybiotyku (a jeden z lekarzy prowadzi oddział patologii ciąży i on mi robił amnio, drugi w innym ordynator oddziału, jeden w przychodni i kolejny w prywatnej klinice ;-) kilku ich przerobilam ze strachu ;-) ) na szczęście żadnej infekcji, bólu ani śladu po wkłuciu. Grupę krwi itp. miałam zrobione już wcześniej. Ja mimo wszystko bałabym się antybiotyku zwłaszcza na tym etapie ciąży. Na bank będzie dobrze, zobaczysz :-)
Genetyk mówił że ma to zapobiec ewentualnym komplikacjom. Oby do czwartku a potem nerwowe oczekiwanie...

Mi nawet genetyk nie mówił o antybiotyku. A jaką metodę wybrałaś? Czy zwykłą amnio i czas oczekiwania 4 tyg?
Mi tylko mówił o amniopunkcji i fish-u. Z resztą odniosłam wrażenie tak jakby chciał mnie zniechęcić do badania. A bo mogę poronic a co jeśli się okaże potem że było zdrowe, że są gorsze wady niż ZD itp. Może w czwartek się czegoś więcej dowiem.

Mi tylko mówił o amniopunkcji i fish-u. Z resztą odniosłam wrażenie tak jakby chciał mnie zniechęcić do badania. A bo mogę poronic a co jeśli się okaże potem że było zdrowe, że są gorsze wady niż ZD itp. Może w czwartek się czegoś więcej dowiem.
To jakiś dziwny......zapytaj się o QF-PCR nowsza metoda od Fisha. Jeszcze jest możliwość dodatkowo odlożenia płynu próbki bodajże za 170zl. To jest na wypadek gdyby wyszło coś w kolejnym badaniu prenatalnym nie tak, to wtedy mozesz zrobić z tej próbki badanie aCGH - rozszerzone (tylko to koszt ok 1 700zł jak sie zdecydujesz ale wtedy już Cię 2raz nie kłują bo Fish to tylko 3 podstawowe trisomie plus kariotyp). Ja od razu zrobiłam aCGH więc nie odkładałam próbki. Ale to fajna rzecz

Ostatnia edycja:
reklama
To jakiś dziwny......zapytaj się o QF-PCR nowsza metoda od Fisha. Jeszcze jest możliwość dodatkowo odlożenia płynu próbki bodajże za 170zl. To jest na wypadek gdyby wyszło coś w kolejnym badaniu prenatalnym nie tak, to wtedy mozesz zrobić z tej próbki badanie aCGH - rozszerzone (tylko to koszt ok 1 700zł jak sie zdecydujesz ale wtedy już Cię 2raz nie kłują bo Fish to tylko 3 podstawowe trisomie plus kariotyp). Ja od razu zrobiłam aCGH więc nie odkładałam próbki. Ale to fajna rzecz
Dzięki za takie szczegółowe informacje. Siedziałam tam ponad godzinę, fakt genetyk był bardzo sympatyczny aczkolwiek na temat samych badań dowiedziałam się niewiele.

Do góry