Dziewczyny, jestem nowa na forum i postanowiłam podzielić się moją – jeszcze nie zakończoną – historią.
Mam już 3-letnią zdrową córeczkę, teraz jestem drugi raz w ciąży, mam 35 lat. W skończonym 11tc wg OM (bo wg każdego USG, jakie do tej pory miałam, a było ich sporo, dzidziuś jest o tydzień starszy) miałam robione USG I trymestru (które wyszło idealnie, widać było każdy paluszek) i test Pappa. Wyniki Pappa odebrałam tydzień i później i szok, ryzyko trisomii 18, czyli ZE 1:78. Bardzo niski poziom białka i beta hcg, poniżej 0,3 MoM. Tego samego dnia doktor zrobił raz jeszcze USG i powiedział „nie powinienem tego mówić, ale ja tu nie widzę zespołu Edwardsa”.
Nie wyliczono mi jednak ważnego w takiej sytuacji ryzyka preklampsji, hipotrofii płodu i przedwczesnego porodu.
Dzięki mojej gin już na drugi dzień byłam w gabinecie dr Dębskiej. Kolejne USG, nadal książkowe, NT 1,6, jednak parametry nieco zmieniły się – ryzyko ZE 1:50 i oczywiście spore ryzyko hipotrofii płodu – co dziwi, bo dzidziuś jak pisałam jest większy niż by to wynikało z OM.
Dr wyznaczyła mi amniopunkcję na 10 grudnia – to będzie wg OM skończony 14tc, a wg USG 15 tc. Trochę martwię się, że za wcześnie, ale w końcu to jedna z najlepszych na świecie specjalistek w swej dziedzinie, więc wie, co robi.
Naczytałam się oczywiście historii o pomyślnych rozwiązaniach i wynikach amnio, mimo dużego ryzyka wskazanego w teście PAPPA, nie tylko jeśli chodzi o ZE, ale i pozostałe trisomie. Jestem jednak mimo to przerażona i ciągle mam nadzieję, że to jednak jakiś zły sen, który zaraz się skończy.
Myślę, że zostanę tu z Wami na dłużej, bo wsparcie bardzo się przyda. Ja raczej nikomu ze swego otoczenia się nie przyznałam nawet do samej ciąży, w pracy ciężko ukrywać brzuszek, wie tylko szefowa. Zamierzam wykupić FISH, aby znać przynajmniej wstępny wynik jeszcze przed świętami. Liczę na to, że będzie on najwspanialszym na świecie prezentem pod choinkę, niczego innego teraz bardziej nie pragnę…
Trzymam kciuki mocno.Ja również miałam podobne ryzyko tylko ZD.Moja córka jest zdrowa.Moze to Cię jakoś pocieszy?