reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Witajcie dziewczyny!
Karenka-witaj wśród nas ciężaróweczko;) Genetyk na pewno wszystko Ci wyjaści.Jeśli zdecydujesz się na amnio to najlepszy czas na to (mój genetyk mi wyjaśnił) między 16-17tyg ciąży.Podobno jest to "szczyt" w którym na 1mm sześciennym płynu jest najwięcej komórek do przebadania.Im później tym tych komórek jest mniej.Ale to już szczegóły.
Estella-jak się czujesz?Jak twoje dziewczynki w brzuszku???3mam za Ciebie kciukasy.
Matylda77-wszystko będzie dobrze.Trzeba być dobrej mysli.Szczerze mówiąc,nie miałam styczności z takim przypadkiem u żadnej ze znajomych ale źródła interentowe pokazują wiele optymistycznych informacji,a więc 3maj się!Dzidzia nadrobi zaległości szybko!
Wica-gratuluję wyników!:happy::happy::happy::happy::happy::happy::happy:
Dbaj teraz o siebie,żeby za kilka miesięcy urodziła się śliczna różowa kruszynka!Masz pomysł na imię?

Ja jestem po amiopunkcji dokładnie tydzień.Myslę żę najgroźniejszy dla ciązy czas już minął ale nie forsuję się niepotrzebnie.Jestem na zwolnieniu od początku ciąży,więc nie muszę się nigdzie spieszyć.Czekam sobie spokojnie(no może nie aż tak spokojnie)na wyniki amnio ale jestem dobrej myśli.Myślę,żę jeszcze tydzień muszę poczekać,aż do mnie zadzwonią.

Piszcie dziewczyny co u was!

reklama
dzieki dziewczyny. ja tez mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze.
Karenka, tak, decyzja o amniopunkcji nie jest latwa dla zadnej z nas.
Ja mam 35 lat i gdyby nie hipotrofia u mojego maluszka i proby znalezienia przyczyny nigdy nawet nie pomyslalabym o amniopunkcji, ale rozumiem dlaczego kobiety decyduja sie na to pomimo ze ciaza przebiega bez problemow.
Zycze ci powodzenia! Sam zabieg jest bezbolesny (naprawde tylko uczucie dyskomfortu podczas wciskania sie w macice), ale dbaj o siebie po.

Witam, dziewczyny:)
Dawno nie zaglądałam a tu zmiany...
Wica- gratuluję serdecznie - kolejna dziewczynka:)
Estella - ja miałam dokładnie ten sam problem w sierpniu - z tym, że mam pojedynczą ciążę. Udało mi się utrzymać jak dotąd ciążę - wody się uzupełniły w 100%. Tak że trzymam za Ciebie - za Was trzy - kciuki!:)
Lekarze nie mówili nic poza tym, że należy leżeć, dużo pić i liczyć na pozytywne rozwiązanie. Ja sobie wizualizowałam jak wody się uzupełniają - podobno mózg potrafi cuda więc próbowałam wszystkiego. U mojej Małej wody zaczęły uciekać pół godziny po zabiegu, a w ciągu dalszych kilku godzin wyleciały niemal wszystkie. Byłam załamana i miałam wrażenie że to się nie uda - ale po 2 tygodniach na usg zaczęły być widoczne zmiany. Tak że powolutku - ale zawsze to było coś.
Pozdrawiam i raz jeszcze zapewniam, że jest ogromna nadzieja - natura czyni cuda:)

Estella, co tam u was słychać? Jesteś w domu czy dalej w szpitalu?
Matylda a co u Was słychać?
Monisia, jeszcze chwilka i też będziesz znała wyniki. Moja mała będzie miała na imię Antosia.
Ja dziś po wizycie u ginekolog. Miałam usg, mała ruchliwa, jestem bardzo szczęśliwa. Dr powiedziała, że już teraz nie ma mowy o żadnych komplikacjach związanych z amniopunkcją, minęły trzy tygodnie.
Ściskam Was mocno i zyczę zdrowia i cierpliwości.

Hej Dziewczyny!
Dzieki za słowa otuchy :)
nie czytam i nie pisze regularnie bo jestem jeszcze w szpitalu, net mam tylko w komórce, przekroczylam już jakiś pakiet i mam znacznie obniżona szybkość transferu.
od 4 dni nic mi już nie cieknie :) a wczorajsze USG pokazało ze płyn sie pojawił :) Stan określono jako malowodzie, a w czwartek było bezwodzie, więc jest lepiej. W czwartek mała sie prawie nie ruszala a wcxoraj już normalnie :) więc jestem dobrej myśli.
tez sobie mocno wizualizuje zasklepianie i nawadnianie i tez uważam ze to bardzo pomaga i działa!
Karenka - myśle ze chyba z miejsca nie zaproponują Ci amniopunkcji tylko pewnie badania przesiewowe - USG genetyczne i test pappa - a może już je mialas ?
Pozdrawiam Was serdecznie i życzę dużo zdrowka !

Ostatnia edycja:
Estella to swietna wiadomosc !!! Ciesze sie ze powolutku wszystko wraca do normy :) Badz dalej dobrej mysli :)

Karenka a czy na usg wszystko bylo w porzadku? Czy to tylko testy krwi nie wyszly za dobrze?

WWitam was dziewczyny!

Już sie bałam,że cos u was złego i nie chcecie tu nawet zaglądać;-)

Wica-Antosia to śliczne imię.Ja tezbym takie chciała ale mąż kręci głową:no: Podobaja mi sie jeszcze Iga,Nela ale jeszcze duzo czasu mam na wybieranie.

Estella-wracaj do zdrowia i niech ci się codziennie śpi morze wód płodowych:-D.Wszystko będzie dobrze.

Ja byłam wczoraj oddać krew i mocz do badania a dziś z wynikami idę na kontrolne USG po amnio.Tak więc wieczorem będę wiedziała coś więcej na temat stanu mojego brzuszka.
Od amnio mija dziś 10dzień.Póki co nie znam wyników ale muszę być dobrej mysli-inaczej moja "psyche" zwariowałaby.:szok:

3majcie się wszystkie i piszcie częściej co u was.

paaaaaaaaaaaaaa

usg dobrze, krew nie bardzo, wzosło prawdopodobieństwo wystąpienia trisomii 18, więc amniopunkcja 22.10 a wyniki po kolejnych 3 tygodniach, tyle czasu wytrzymać...masakra

reklama
Monisia jak tam po usg? Mi się bardzo podoba imiona Iga i Nelcia też są super:)
Karenka, no trochę trzeba czekać, ale staraj się normalnie funkcjonować to czas szybko zleci. Pamiętam jak dziś ten stres przed badaniem a to już tyle czasu minęło. Karenka mi też mówili, że będę czekała trzy tygodnie a zadzownili po 2 tygodniach i dwóch dniach. Trzymajcie się

Do góry