Ewciak1007
Fanka BB :)
Trzymam kciuki za czas oczekiwania na wynik i oczywiście za prawidłowy wynik.Odpoczywam po amniopunkcji. No to teraz czekanie
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Trzymam kciuki za czas oczekiwania na wynik i oczywiście za prawidłowy wynik.Odpoczywam po amniopunkcji. No to teraz czekanie
Na pewno dam znaćTrzymam kciuki za czas oczekiwania na wynik i oczywiście za prawidłowy wynik.
Odpoczywaj ja dzisiaj 4 dzień po i już niecierpliwie czekam na wyniki aCGH...Odpoczywam po amniopunkcji. No to teraz czekanie
Dzięki za słowa otuchy. U mnie wiek 30 lat, ale beta hcg 3,8 MoM, więc podobnie jak u Ciebie. Czekam na wyniki Nifty.Ja przy ryzyku ok. 1:200 na zd po konsultacji z genetykiem dostalam zalecenie, żeby zrobić nifty plus. Obraz w usg bardzo dobry, namieszały wiek i biochemia ( za wysoka beta 3.59 Mom). Test wyszedł dobrze, cała ciaża przebiegała bez zakłóceń. Tydzień temu urodziłam zdrową, śliczną córeczkę. Piszę ku pokrzepieniu, że nie zawsze zła biochemia oznacza jakiś problem- czasem po prostu tak jest. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego oczekiwania na dzidziusia
Cześć, dziewczyny!
Chciałam Wam opisać swoją historię.
Zaszłam w ciążę niedługo przed pandemią. Z racji tego, że miałam 33 lata, a w czasie porodu miałam mieć 34, czyli brakowało mi 1 roku do bezpłatnych badań, moja ginekolog napisała, że płód ma tachykardię i kieruje mnie na NFZ.
Na pierwszych prenatalnych w USG wszystko wyszło cudnie. Parę dni przed USG już byłam oddać krew do analizy.
Ryzyko zd z wieku 1:365
Po biochemii 1:279
Pappa 0,585 MoM
Beta 2,35 MoM
Załamałam się. Skierowano mnie na konsultację z genetykiem, który mi w żaden sposób nie pomógł, a jedynie wyjaśnił na czym polega ZD (....). Nalegał na amniopunkcję. Ustaliłam datę. Wcześniej jednak zrobiłam NIFTY. Gdy przyszły wyniki ręce mi się trzęsły i zaczęłam płakać. Prawdopodobieństwo 1:1900000000. Uspokoiłam się na ok. tydzień, ale za namową męża odwołałam amnio.
Cały czas w nerwach poszłam na badanie drugiego trymestru. Wszystko OK oprócz niedomykalności zastawki trójdzielnej. Skierowanie na echo serca płodu.... Pandemia trochę nam pokrzyżowała plany, ale w końcu się udało. Do samego echa byłam pewna, że dziecko jest jednak chore, bo skoro wyszła ta zastawka to coś musi znaczyć.
Na badaniu okazało się, że wszystko w porządku.
Badanie trzeciego trymestru - wodonercze....
Urodziłam w połowie lipca w 41+1 cudownego, zdrowego chłopca, który ma tylko łagodne wodonercze, ale liczymy wszyscy, że z tego wyrośnie.
Pappa przekłamuje wyniki kobietom powyżej 30 roku życia. Moim zdaniem zawsze lepiej sobie zrobić genetyczne z krwi. Straciłam z nerwów w tej ciąży przez Pappę ok 10 lat życia.
Czy któraś z Was orientuje się może jaka jest baza danych wg której obliczana jest ta statystyka? Czy są to dane wyłącznie z Polski czy Europy? I czy wysokość ciała jak i masa też jest brana pod uwagę czy tylko wiek?Gratuluję zdrowego synka !
Przykro mi, że niepotrzebnie stresowałaś się wynikiem badania.
Test podwójny nie przekłamuje wyników - tylko wykazuje wyższe ryzyko u kobiet powyżej 30 rż. Co jest zgodne z danymi statystycznymi.
Czy lepiej zrobić test NIPT zamiast testu podwójnego ? Nie, ponieważ nie zawsze próbka nadaje się do badania, to nadal badanie niediagnostyczne a przede wszystkim DROGIE.
Współczuję stresów, ale to nie wina testu PAPPA jako takiego a nieumiejętnego przedstawienia jego wyniku i niezrozumienia istoty tego badania.
Oczywiście, zgodzę się, ale żaden z lekarzy, których widziałam nie powiedział mi, że wykazuje większe ryzyko u kobiet po 30. roku życia. Myślę że warto by było informować kobiety, które nie mają o tym pojęcia na wstępie.Gratuluję zdrowego synka !
Test podwójny nie przekłamuje wyników - tylko wykazuje wyższe ryzyko u kobiet powyżej 30 rż. Co jest zgodne z danymi statystycznymi.
Czy lepiej zrobić test NIPT zamiast testu podwójnego ? Nie, ponieważ nie zawsze próbka nadaje się do badania, to nadal badanie niediagnostyczne a przede wszystkim DROGIE.
Współczuję stresów, ale to nie wina testu PAPPA jako takiego a nieumiejętnego przedstawienia jego wyniku i niezrozumienia istoty tego badania.
I dziękuję ;*Gratuluję zdrowego synka !
Czy któraś z Was orientuje się może jaka jest baza danych wg której obliczana jest ta statystyka? Czy są to dane wyłącznie z Polski czy Europy? I czy wysokość ciała jak i masa też jest brana pod uwagę czy tylko wiek?