B
BBP
Gość
Jakie liczne powikłania? Promil wszelkich powikłań to chyba nie są liczne powikłania?!Hej,
jestem obecnie w około 14-15 tygodniu ciąży. Miałam test pappa plus USG referencyjne. Niestety przez wysoka betę HCG wyszło mi ryzyko pośrednie trisomii (1:549). Lekarz zalecil badanie Panorama, które wyszło poprawnie, jednak nadal mówił, że martwi go wysoka beta.
Byłam na konsultacji u genetyka, on zaleca amniopunkcję. Z mężem bardzo się boimy tego badania, z uwagi na liczne powikłania, a ciąża jest przez nas bardzo wyczekana. Lekarz powiedział, że oprócz trisomii zrobiłby rozszerzony pakiet diagnostyczny, co byłoby w jego ocenie na plus, bo Panorama nie wykrywa takich chorób.
Co o tym sądzicie? Czy zdecydowalybyscie się na takie badanie w tych okolicznosciach? A może podzielicie się swoimi doświadczeniami, jeśli jesteście po amniopunkcji? Z góry dziękuję za informacje i pozdrawiam
Amniopunkcja jest bezpiecznym badaniem diagnostycznym. Jeśli potrzebujesz kolejnego, drogiego badania PRZESIEWOWEGO to zrób NIPT pod każdą nazwą handlową.