reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Alkohol w ciąży.

Alkoholowy zespół płodowy (Fetal Alcohol Syndrome – FAS) zaburzenia poalkoholowe są to fizyczne i umysłowe zaburzenia wrodzone spowodowane piciem alkoholu przez kobietę w ciąży.

Mózg dzieci narażonych na działanie alkoholu w życiu płodowym ma trudności z:

• gromadzeniem informacji;
  • wiązaniem nowych informacji z uprzednimi doświadczeniami;
  • pamięcią – zwłaszcza krótką – tą, która pozwala funkcjonować w codziennym życiu (dzieci zapominają o podstawowych życiowych sprawach i obowiązkach, mają trudności z zapamiętaniem daty urodzenia lub miejsca zamieszkania);
  • wykorzystaniem informacji.

• myśleniem abstrakcyjnym – abstrakcyjne myślenie stanowi niewidzialną podstawę funkcjonowania świata;
  • myśleniem przyczynowo-skutkowym, wyobraźnią – osoby z FAS nie potrafią wyobrazić sobie tego, czego nie doświadczyły;
  • uogólnianiem – brakuje im plastyczności w procesie myślenia;
  • poczuciem czasu – nie potrafią dopasować pewnych czynności do określonych godzin, nie rozumieją cyklicznej natury zjawisk.
  • To tylko niektóre skutki picia alkoholu przez kobiety w ciąży. jest ich o wiele więcej!
  • Mamo- czy warto ryzykować???

Nie ma bezpiecznej ilości alkoholu dla kobiety w ciąży
!

Kieliszek wina na poprawę krążenia to mit !!!

reklama
To i ja coś napiszę, moja psiapsiuła dowiedziała się,że jest w ciąży w 5 miesiącu, bo okres miała, objawów żadnych ,piła , paliła, Kuba zdrowy 16 lat, prymus i wszystko ok.
Mimo tego ja kiedy dowiedziałam się ,że w ciąży jestem ( byłam w 8 tyg) panika , bo na weselu miesiąc wcześniej w tango pooszłam ,że hej, lekarz powiedział ,że to na pewno nie zaszkodziło. I bądź tu człowieku mądry, jednak prowizorycznie od tego czasu alkocholu nie ruszam, nawet na rocznicę mojego ślubu, kielonka szampana odówiłam :)

Do góry